A Borrajongó

Olaszrizlingek ráadással - Figula Mihály a házban

2025. május 16. 06:30 - furmintfan

Figula Mihály visszatérő vendég a Bortársaság Borsuli "Borász a házban" eseménysorozatán, több alkalommal, legutóbb tavaly is elhozta magával dűlőszelektált olaszrizlingjeit néhány más bor társaságában. Az idei kóstoló és a borsor apropója kettős volt, egyrészt a 2023-as dűlőszelektált olaszrizlingek faládás válogatása, amelyben 6 dűlős tétel kapott helyet. Másrészt megjelent a pincészet alapításának 30. évfordulójára készített, szimplán csak "30" névre keresztelt bor, amelyről az első bemutató alkalmából megemlékeztem. A borász azonban meglepetést is hozott, bőven a premier előtt megkóstoltuk a Köves 2023-as évjáratát, amely a tervek szerint kb. 1 év múlva kerülhet először forgalomba.
Nem minden évjáratban készül el minden dűlőszelektált olaszrizling, 2024-ben például a viszonylag nagyobb területű és egyébként is megbízhatóan "teljesítő" Sóskút lesz az egyetlen dűlős bor, a többi terület termése a 2024-es "alap" olaszrizlinget erősíti. Ráadásul a területek összetétele is változott. A Sáfránkert és a Lőcze esetében Figuláék az eredeti tulajdonostól, Bökő Dávidéktól vették a termést, de a közelmúlttól ismét a Bökő család készít innen a bort. Új dűlő a 2023-as választékban a Baricska, a fiatal telepítés szűztermését zárták palackba. Az Erdőszéle névre keresztelt tétel pedig több dűlő válogatott termését egyesíti.

figulaborsuli2025_1.jpg

Figula Mihály azzal kezdte a kóstolót, hogy az őt Budapestre elkísérő munkatársa a lelkére kötötte, hogy pozitív hangulatú kóstolót tartson, és - bár állítása szerint teremthetett volna gyászmenethez illő hangulatot is - ez maradéktalanul sikerült. Így aztán a klímaváltozást leszámítva a borászatokat érintő kihívások - csökkenő borfogyasztás, munkaerőhiány, stb. - legfeljebb csak említés szintjén vagy a kóstoló "hivatalos" része után kerültek szóba. Szerencsére így is volt elegendő téma, ráadásul ha valaki, akkor Figula Mihály tökéletesen alkalmas arra, hogy úgy csempésszen stand-up comedy elemeket a kóstolóba, hogy a fontos információk se vesszenek el két poén között. Ennek köszönhetően szerintem a mélyebben szakmázni kevésbé vágyó borkedvelők és a részletek iránt jobban érdeklődő vendégek  egyaránt elégedetten távoztak a kóstolóról. Ehhez persze az is kellett, hogy a borok szépen muzsikáljanak, és a közönségszavazás alapján mindenki meg is találta a kedvencét a dűlős olaszok között, egy tétel sem maradt voks nélkül.

Figula Száka Olaszrizling 2023
Az illat aránylag visszafogott, egy kevés virág, fehér húsú őszibarack és némi gyógynövény, kanalas orvosság sejlik fel benne. A sor legkönnyebb, leglazább szövésű tagja, viszonylag karcsú test, mértéktartó hordózás jellemzi. Némi fehér húsú gyümölcs, citrusolaj, mandula és enyhe sós aláfestés adják az aromákat. 6p

Figula Sóskút Olaszrizling 2023
A Szákához képest nyíltabb és összetettebb is az illata: őszibarack, némi virág, egy kis sós fuvallat, enyhe botrytises villanásokkal. A Száka után tartalmasabb, szélesebb, közepes test, valamivel magasabb alkohol fogad szájban. Rétegzettebb is, a finoman sós gerincre őszibarackos,  körtés, mandulás, enyhén trópusi gyümölcsös és fűszeres jegyek rakódnak. 6p+

Figula Erdőszéle Olaszrizling 2023
Kakukktojás, ez ugyanis nem egy dűlős bor, hanem a több termőhelyről, az erdő közelében termő öreg tőkék termése adja az alapanyagot. Narancsolaj, pici mandula, édesfűszer, egy kevés érett fehér húsú gyümölcs elegyedik illatában. A Sóskút után talán picivel kevésbé fókuszált, ugyanakkor végig arányos bor, széles savakkal. Határozott sósság, sóban eltett citrom, fehér húsú gyümölcsök, enyhe fűszeresség adják a díszítést. 6p+

Figula Öreghegy Olaszrizling 2023
Kezdetben ez is kicsit neutrális, majd egészen összetett illatot nyújt: alma, őszibarack, egy kevés méz és trópusi gyümölcs, virágok, mandula. Az eddigieknél teltebb, vastagabb bor, a jól kitöltött kortyot széles sav és egy picivel határozottabb hordó támogatja. Gazdag, érett gyümölcsök, barackfélék, alma, trópusi villanások, sós jegyek, finom fűszeresség és hosszú, gyümölcsös lecsengés jellemzi. 7p

Figula Baricska Olaszrizling 2023
Szűztermés, korábban nem készült erről az ültetvényről dűlős bor. Édes sárga húsú gyümölcsök, virágok, sós villanások elegyednek a meleg hangulatot keltő, izgalmas illatban. A korty kerek és egyensúlyos, jó savak támogatják. Érett sárga húsú gyümölcsök, barackfélék, trópusiak, finom sósság és kis kesernye alkotja az ízképet. 7p-

Figula Gella Olaszrizling 2023
Figula Mihály szerint a Gella Olaszrizling fejlődésben mindig kb. 1 évvel le van maradva a többi dűlős olaszrizling mögött. Kezdetben kicsit zárt az illata, majd jönnek a fehér húsú gyümölcsök, virágos, fűszeres fuvallatok. Koncentrált anyag, a többieknél masszívabb, tömörebb, pici krémesség béleli a kortyot, a savak jó fókuszt adnak, az alkohol picikét emelkedett. Érett sárga húsú gyümölcsök, sósság, egy kevés narancs és zellerszár is felfedezhető összetett ízében. 7p

Figula 30 2023
Olaszrizling és furmint egyenlő arányú házasítása a remek 2023-as évjáratból, a Gella dűlő terméséből. Az olaszrizling egy részét töppedten szüretelték, az erjedés spontán módon ment végbe, a szőlő héjon tartásával, majd az érlelés 10 hónapon át zajlott 5 hektoliteres használt fahordókban. A furmint szintén spontán erjedt, acéltartályban, a fenolos érzet elkerülése végett áztatás nélkül, azonnal préselve, majd tartályban is érett 10 hónapig.
Sós, mandulás jegyekkel nyit, majd felzárkóznak az érett gyümölcsök, picikét az alkohol is átüt az illaton. Nagyon vastag, telt, olajos bor, masszív szerkezettel, enyhe krémes érzettel és kissé  emelkedett alkohollal, amelyet egyébként jól elbír a nagy test. Érett gyümölcsök, barackfélék, finom sósság viszi a prímet a gazdag, enyhén olajos érzetű kortyban. A korty vége még icipicit szárít és az alkohol melegsége is érezhető. 7p (14500 Ft - Bortársaság)

Figula Köves 2023
Nem dűlős bor, hanem már parcellaválogatás a Gella dűlő egy kis részéről. 80% olaszrizling és 20% furmint, nagyobb része egy speciális, első töltésű Trust hordóban érlelődött, amelyhez öt különböző erdőből válogatták a fát. A bor várhatóan 2026 tavaszán kerül majd forgalomba.
Hordómintaként 1 éve kóstoltuk, azóta sokat fejlődött. Izgalmas illatában egzotikus gyümölcsös és fűszeres jegyek, sárga húsú barackfélék, némi édesfűszer elegyedik. Sűrű, koncentrált anyag, a vastag kortyhoz picit emelkedett alkohol és jó sav tartozik, az új hordót is jól elbírja. Már most is összetett, bár kicsit nehezen szálazható, sokféle érett gyümölcs, barackfélék, trópusiak, édesfűszerek alkotnak komplex elegyet. 7p+

figulaborsuli2025_2.jpg

Figula Mihály

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2618849182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása