A Bortársaság Borsuli márciusi "Borász a házban" kóstolója újabb régóta várt vendéget fogadott, Figula Mihály érkezett Balatonfüredről. Hét évvel ezelőtt jártam egy hasonló tematikus Figula kóstolón a Bortársaság Borsuliban, akkor egy átfogó képet kaptunk a pincészet dűlőszelektált olaszrizlingjeiről, több dűlő tükrében. Most inkább a Köves névre hallgató csúcsbor volt a fókuszban, de előtte két dűlő borainak a fejlődésébe is betekintést nyertünk.
A kóstoló közben természetesen sok szó esett magáról az olaszrizlingről, mint fajtáról, annak sokoldalúságáról, világpiaci lehetőségeiről és a szomszédos országoknak köszönhetően erősödő konkurenciáról is. Az olaszrizling ugyanis nem csak hazánkban, de több szomszédos országban - Horvátországban, Szerbiában, Ausztriában - is népszerű fajta és ezek az országok egyre sikeresebbek a fajtával a nemzetközi piacon. A GROW du Monde nemzetközi borverseny ezeknek az országoknak az olaszrizlingjeit vonultatja fel, készüljenek bár olaszrizling, graševina, Welschriesling, riesling italico, grašac beli, laški rizling, ryzlink vlašský név alatt. A borversenynek Szerbia és Horvátország után idén Magyarország ad otthont. Kérdésemre, hogy az olaszrizling hogyan lehet sikeres a nemzetközi piacon, amikor minden érintett országban más néven ismerik, Figula Mihály a GROW megjelölés lehetőségét emelte ki. A GROW mozaikszó a graševina, olaszrizling és Welschriesling nevekből áll. Figula Mihály szerint, ha ezt minden magyar, horvát, szerb, stb. termelő feltüntetné a borok címkéjén a saját hazai megnevezés mellett, megkönnyítené a fajta kommunikációját. Ehhez persze a termelők egyetértésére és még sok munkára lenne szükség.
Magyarországon a balatoni borról szinte automatikusan az olaszrizling ugrik be, nem csoda, hogy Figuláéknál is ez a legfontosabb szőlőfajta. Figula Mihály szerint az olaszrizling megbízható, sokoldalú és a termőhely bemutatására is kiválóan alkalmas. Készülhet belőle könnyű nyári frissítőnek is beillő reduktív tétel, komolyabb dűlős terroir-szelekció, de akár késői szüretelésű vagy botrytises édes bor is. Figula Mihály szerint náluk az alap olaszrizlingnek is ugyanolyan jónak kell lennie, mint a dűlős tételeknek, hiszen ezzel kell megszólítani azokat a fogyasztókat is, akik éppen csak ismerkedni kezdenek a borral, vagy nincs lehetőségük drágább palackokat megvásárolni.
A termékpiramis túlsó végén, a birtokbor és a dűlőszelekciók felett trónol a Köves, a Figula szortiment csúcsbora. Első évjárata 2016-ból készült el és komoly nemzetközi elismerésben is részesült, 2018-ban a Decanter World Wine Awards-on 97 pontot kapott. Ekkor még szürkebarát egészítette ki az olaszrizlinget, 2020-tól már furmint került az olaszrizling mellé. Figula Mihály saját bevallása szerint nagyon nem szerette a furmintot és most is sokkal több problémával jár a termesztése, mint mondjuk az olaszrizlingé, de a két fajta jól működik együtt. Az olaszrizling és a furmint egymás mellé telepítése, egybe szüretelése és összeházasítása régi hagyományokra vezethető vissza a borvidéken, a Köves is ezt a módszert követi, de csak részben.
A bor onnan kapta nevét, hogy az alapanyagot adó Gella dűlőben az eső által lehordott termőréteg alól sziklás peremek bukkantak a felszínre. A talaj változatos, a triász mészkövön hol márga, hol dolomit található, a termőréteg kifejezetten magas mésztartalmú. Az apró fürtök, kis bogyók koncentrált, jól érlelhető borokat adnak, a legjobb évjáratokban ezekből lesz kiválasztva a Köves. A két fajta külön-külön spontán erjed, a furmintot a fenolos érzet elkerülése végett azonnal préselik, míg az olaszrizling komponens végig héjon tartva, alacsony hőmérsékleten erjed ki. A bor 10 hónapon át 500 literes használt hordókban, majd palackban is érlelődik.
Figula Olaszrizling 2023
Mérsékelt intenzitású és tiszta illat, fehér húsú gyümölcsökkel, zöldalmával és virágokkal. Közepesnél picivel karcsúbb testű, jó arányok, kellően élénk sav, finom textúra jellemzi a szerkezetet. Ízében zöldalma, körte, zöld őszibarack, halvány sósság és egy pici mandulás kesernye a végén. 6p-
Figula Öreghegy Olaszrizling 2022
Az illat kezdetben visszafogott és neutrális, diszkrét sós és fehér gyümölcsös aromák sejlenek fel, majd ahogy nyílik, egyre gazdagabb: alma, körte, őszibarack, ananász jelenik meg. Széles sav, visszafogott hordó keretezi a közepes testet, a korty végén még érezhető egészen minimális szárító hatás. Az ízprofilt citrusok, fehér húsú gyümölcsök, érett őszibarack, finom sósság és enyhe mandula alkotják. 6p+
Figula Öreghegy Olaszrizling 2015
Fejlett illata érett sárga húsú és trópusi gyümölcsöket idéz, a háttérben megjelenik még egy kevés gomba, mogyoró, pörkölt magvak. A test közepesnél nagyobb, de a széles savak szépen megtartják a telt, olajos kortyot. Ízében az érett gyümölcsök aromái sós, mandulás jegyekkel, kezdődő palackérés jeleivel keverednek, a korty végét egy kis kesernye zárja. 7p-
Figula Gella Olaszrizling 2022
Az illata picivel hűvösebb, de nyíltabb, mint az Öreghegyé, sárga húsú gyümölcsök, őszibarack, alma, némi virág és hűvös gyógynövény köszön vissza a pohárból. Gazdag és tartalmas bor, jó koncentrációt mutat, az ízkép széles spektrumon játszik. Kicsit talán hűvösebb karakterű és elegánsabb, mint az Öreghegy, szép savak vezetik a közepes testet. Rengeteg gyümölccsel indul a korty: barackfélék, alma, trópusi gyümölcsök, majd középtájtól izgalmas gyógynövényes, finoman sós jegyek is megjelennek. 7p-
Figula Gella Olaszrizling 2015
Érett illat, kicsivel előrehaladottabbnak tűnik, mint az Öreghegy, de távolról sem öreg. Édesre érett gyümölcsök, sárgabarack, mangó, egy kis grillázs és érintésnyi vanília díszítik az illatot. A korty telt, krémes, szélesen elterülő, olajos érzetű, kicsivel puhább és lágyabb, mint az Öreghegy. Ízvilága az illathoz hasonlóan gazdag: sok érett gyümölcs, némi grillázs, vanília, méz, majd sós, mandulás jegyek következnek, a korty végén selyemcukor. 6p+
Figula Olasz & Furmint 2021
Ebben az évben nem készült Köves, de egy olaszrizling-furmint házasítás azért palackba került: 70% olaszrizling a Sáfránykertből és 30% furmint a Gelláról. Enyhe kezdeti fülledtsége gyorsan távozik, alma, körte, pici édesfűszer, sós fuvallatok érkeznek a pohárból. A korty tömör és tartalmas, jó savakra épül, talán minimális fenolosság is érezhető. Körte, alma, édes citrusok, pici birsalma, barackfélék, halványan édeskés és keleties fűszeresség színezi, enyhe kesernyével a végén. 7p-
Figula Köves 2020
70% olaszrizling és 30% furmint házasítása. Mély illatában sárga húsú őszibarack, egy kis keleti fűszer, finom sósság. Nagy testű, koncentrált, sűrű bor, a konzisztencia olajos, krémes, de a remek savak és a szőlőhéjas csersav szépen megtartja a bort, az alkohol is csak finoman melegít. Érett sárga húsú gyümölcsök, citrusolajok, zöld és keleti fűszerek játsszák a főbb szerepeket ízben, a háttérben pici édesfűszer, só, grillázs, mandula is megjelenik. 7p+
Figula Köves 2022 Magnum
80% olaszrizling és 20% furmint házasítása. Illata érett őszibarackot, mézet, kamillát, virágokat idéz. A korty tágas, széles, édes citrusok, fehér húsú gyümölcsök, gyógynövényes jegyek töltik meg tartalommal. Most a többi itt bemutatott Köveshez képest kevésbé fókuszált és rövidebb is, talán kell még neki idő a palackban. 6p+
Figula Köves 2022
80% olaszrizling és 20% furmint házasítása. Izgalmas illat: érett barackfélék, narancsvirág, gyógytea, fehér virágok. Jó savak vezetik, most kicsivel elegánsabbnak, lendületesebbnek hat, mint a Magnum, jobban egyben van a szerkezet. Ízében érett sárga húsú gyümölcsök, őszibarack, édes citrusok, gyógynövények, pici héjas kesernye. 7p
Figula Köves 2023 (M)
Új hordóba került, ez érezhető is a határozottabb pörkölési jegyekben, de szerencsére ugyanúgy az érett gyümölcsöké a főszerep: ananász, barackfélék, körte, mangó. A közepesnél nagyobb testet jó savak vezetik, az alkohol itt is csak finom melegítő hatással véteti észre magát. Hasonlít a 2022-esre, de talán picikét karcsúbb és lendületesebb.