A Borrajongó

Széldombi mesék - Herold Pince Sárgamuskotály 2021

2022. január 26. 06:00 - furmintfan

Újabb nagyon kellemes sárgamuskotályt hoztam egy meglepő termőhelyről. A Pannonhalmi borvidék inkább fehérboros régióként vált ismertté, de a sárgamuskotály itt sem igazán jellemző fajta, többnyire az olaszrizling, rajnai rizling, chardonnay, sauvignon blanc, tramini fajták viszik a prímet. A borvidék egyik fiatalabb szereplője, azonban látott fantáziát a sárgamuskotályban is, így a Széldomb egyik parcellájára telepítettek belőle egy keveset. A szőlő meghálálta a bizalmat és szép borok kerülnek ki a palackba, legalább is engem az eddig kóstolt három évjárat meggyőzött. A Herold Pince Sárgamuskotályról van szó, ma konkrétan a friss, 2021-es évjáratról, amely szerintem az eddigi legjobbjuk az általam ismert évjáratok közül.

heroldsargamuskotaly2021.jpg

Herold Pince Sárgamuskotály 2021
Az illat tiszta és fajtajelleges, élénk, de nem tolakodó, szőlő, virágok, friss alma, körte, ananász,  limehéj, kis keleti fűszer elegye, ahogy illik. Ízben is következetes a folytatás: citrusok, lime szőlő, ananász, friss fehér húsú gyümölcsök, finom egzotikus jegyek. Kecses, filigrán jelenség, üde savakkal, jó egyensúllyal, száraz érzettel. Az idén eddig tárgyalt muskotályok közül sok szempontból a Degenfeld áll hozzá a legközelebb: hasonlóan elegáns, zamatos és karcsú bor, de mivel száraz, kicsit eltolódnak a hangsúlyok. Ebben a borban legfeljebb néhány gramm cukor maradt, így viszont magasabb az alkohol, ezzel talán teltebb is a korty, de kicsit kevésbé buja az aromatika. A tipikus buktatókat, mint túl éles sav, szappanosság, zavaró fenolosság, sikeresen kerüli. Egy késhegynyivel több maradékcukorral számomra még vonzóbb lenne (nem is feltétlenül kell annyi, mint a Degenfeld esetében), de ez már ízlés dolga és hiányérzetem igazából így sem volt. Gurulós, finom, biztos kézzel elkészített bor. 6p (1990 Ft - Pannon Borbolt)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5916819128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wine underground 2022.02.12. 18:03:52

Pannonhalma új kedvenc! Más borokat is kóstoltál a pincészettől? Én egy reduktív Chardonnay-t, ami nagyon korrekt volt.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2022.02.12. 19:17:26

@wine underground: Nem sok bort és pláne nem sok fajtát kóstoltam tőlük, ennek a muskotálynak kóstoltam két korábbi évjáratát, egy (nem reduktív) chardonnay-t, és van itthon most egy friss rosé is, de azt még nem bontottam ki.
borrajongo.blog.hu/tags/herold

Eddig minden bor nagyon rendben volt, az árak is barátiak, úgyhogy tervezek még mást is kóstolni a pincétől.

XII.Hadosztály 2022.02.23. 01:16:06

Nálam a Vinori Merlot-juk tavaly top5 borélmény volt.
süti beállítások módosítása