A Borrajongó

Tarcali klasszikus - Gróf Degenfeld Muscat Blanc 2021

2022. január 14. 06:00 - furmintfan

Kevés tokaji borászatnál vált a sárgamuskotály olyan stabil és fontos alapkővé a szortimentben, mint a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok esetében. Az 1994 óta működő pincészetnél az évek során több borász is megfordult (azóta Bárdos Sarolta, Ujvári Vivien, Demeter Zoltán, Rakaczki Gábor és Zsurki Sándor egyaránt elismert névnek számítanak a szakmában), jelenleg Sulyok Balázs felel a borászati munkálatokért, az állandóságot pedig Varkoly István szőlész képviseli.
A borászatnál a száraz választék alapját hosszú ideje egy furmint, egy hárslevelű és egy sárgamuskotály alkotja. Míg az évek során a furmint és a hárslevelű esetében a borkészítési metódus határozottan egy gyümölcsösebb, könnyedebb vonal felé tolódott, a végső alkoholfok és a hordóhasználat csökkentésével, a korábban muscat lunel, majd muscat blanc néven futó sárgamuskotály következetes irányzatot képvisel. A Degenfeld 1996-ban készített félszáraz muscat lunelt, amely stílust teremtett, és mind a hazai, mind a külföldi fogyasztói körében gyorsan megkedvelték. (Valószínűleg nem véletlen, hogy Bárdos Sarolta is hasonló alapelvek mentén készíti a sárgamuskotályt a Tokaj Nobilis színeiben.) A tartályban erjesztett és röviden érlelt borban mindig hagynak annyi maradékcukrot, hogy félszáraz legyen, ez eleven savakkal és alacsony alkohol párosul, üde, fajtajelleges aromák mellett. A recept tehát adott, de az egyes évjáratokban természetesen vannak különbségek, például apró hangsúlyeltolódások a sav, vagy a maradékcukor felé. A friss 2021-es kiadás most került ki a polcokra, tettem is vele egy próbát.
grofdegenfeldmuscatblanc2021.jpg

Gróf Degenfeld Muscat Blanc 2021
Majdnem színtelen, ezüstösen csillogó bor kerül a pohárba, a miniatűr buborékok alapján maradt benne leheletnyi szénsav. Az illat az első pillanattól fogva tökéletesen tiszta, áradó, de nem tolakodó. Klasszikus jegyeket, de nem pacsuli, a muskotályt gyakran sújtó szappanos aromákat sem érezni (ha nagyon kötözködni akarok, akkor hosszabb ideig levegővel érintkezve másnap már minimálisan igen, de akkor is alig). Szőlő, bodza, licsi, virágok, egzotikus virágok és fűszerek. A korty légiesen könnyed, gördülékeny, lédús és nagyon zamatos, közepes lecsengéssel. A 13 g/l maradékcukor és a 7 g/l sav tökéletesen balanszban van, a mérleg nyelve nem billen el sem az édesség, sem a sav felé, fenolos húzást vagy kesernyésséget sem érezni. A bor kecses, kiegyensúlyozott intenzitást nyújt, ízében szőlő, mandarin, licsi, bodza, finom a keleti fűszerek aromáival, a lecsengésben déligyümölcsökkel és frissítő fanyarsággal. A kategóriáját kimaxolja, veszedelmesen csúszik, nehéz abbahagyni. Amennyire vissza tudok emlékezni, szerintem ez az egyik, vagy a legjobban sikerült félszáraz muskotály eddig a pincétől. 6p (2850 Ft - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr316810776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása