A Borrajongó

Kadarka Napra - Heimann & Fiai, Lajvér és Tüske 2020

2021. november 19. 06:00 - furmintfan

Megszokhattuk már, hogy manapság mindennek van világnapja, köztük számos szőlőfajtának is. Hazai kezdeményezések is voltak ezen a téren, így lett világnapja az aszúnak, a furmintnak, mostantól pedig a kadarkának is, november 20-án, éppen holnap. Globális szintű kadarka locsolásra nem számíthatunk, hiszen Magyarországon alig 273 hektáron terem kadarka és az elmúlt évtizedek tendenciáit sem lehet kedvezőnek mondani, hiszen ez a terület 2008-ban még 600 ha volt. A nemzetközi érdeklődés ezzel szemben állítólag növekszik a fajta iránt, de aligha tévedek, ha azt írom, hogy az itthon palackba kerülő kadarka mennyiség túlnyomó része az országhatáron belül is fogy el.
Kilenc pincészet kezdeményezésének köszönhetően jött létre a Kadarka Nap és a hozzá kapcsolódó honlap. A résztvevők kétharmada a Szekszárdi borvidéken tevékenykedik - Eszterbauer Borászat, Heimann és Fiai, Lajvér Borbirtok, Németh János Pincészet, Sebestyén Pince, Tüske Pince -, hozzájuk csatlakozott Egerből a Hagymási Pincészet és a Tóth Ferenc Pincészet, valamint a Hajós-Bajai borvidékről a Koch Borászat.
A kampánynak célja egyrészt a fajta népszerűsítése a borkedvelők körében, másrészt egy online, kétnyelvű tudástár létrehozása, amely a jövőben is friss információkkal szolgálhat majd. A Kadarka Nap keretében az alapító pincészeteknél és több borbárban, kereskedésben is lesznek akciók, kóstolók, ezekről a honlapon célszerű tájékozódni. Jövő évtől a kezdeményezés mögött álló pincészetek és szakemberek tematikus rendezvényt is szeretnének szentelni a fajtának.
kadarka2020_1.jpgA héten én is kadarkáztam egy kicsit, a nappali nyugalmában bontottam három alapító borászattól egy-egy 2020-as szekszárdi kadarkát (a negyediknek berendelt Eszterbauer sajnos késett), ezeket kóstolgattam két napon át, és az a helyzet, hogy jól szórakoztam.


kadarka2020_2.jpgHeimann & Fiai Szekszárd Kadarka 2020
Az Iván-völgy, a Porkoláb és a Bödő dűlők termése spontán erjedt acél- és fakádakban. Visszafogott extrakció napi kétszeri körfejtéssel, préselés, spontán almasavbontás után 8 hónapig acéltartályos érlelődött a bor, majd derítés nélkül, durva szűrés után került palackba.
A bor színe a szokásosnál talán picivel mélyebb, sötétebb. Az illat nem túl intenzív, kezdetben pici fülledtség is ül rajta, majd megérkeznek a friss piros gyümölcsök, egy kevés zöldfűszerrel. Kóstolva jó szövésű, ízgazdag, egyszerre könnyed és tartalmas, a kocsány is visz bele tartást, a vibráló, szinte pezsgő savérzet mellett. A lédús, gördülékeny korty dúskál a primőr piros bogyós gyümölcsökben - ribizli, cseresznye, málna -, egy kevés ribizliszár és zöldfűszer mellett, meglepően hosszú lecsengéssel. Izgalmas, vibráló kadarka. Ifj. Heimann Zoltán szerint a 2020-as évjárattal még egy lépéssel közelebb kerültek a megálmodott kadarka képhez, és a számomra nem különösebben kedves 2018-as kiadás óta nekem is évről évre jobban tetszik ez a bor. 6p- (3490 Ft - Bortársaság)

kadarka2020_4.jpgLajvér Kadarka 2020
A kézzel válogatott szőlő acéltartályban erjedt, tartályban történt az almasavbontás és az érlelés is 6 hónapon át.
Halvány szín és visszafogott illat fogad a pohárban. Eleinte piros gyümölcsöket érezni egy kevés virággal, visszazárva és újra nyitva kicsit zártabb, fülledtebb lesz, és mintha minimális illó is kikandikálna. Másnap kitisztul, és több gyümölcsöt kínál. Légiesen, könnyű, szinte tanninmentes, a korty gördülékenyen, simán gurul. Piros gyümölcsök, pici zöldfűszer, enyhe sósság jellemzi a közepesen intenzív ízvilágot. Második nap ízben is gyümölcsösebb, enyhe gömbrágós karakter is bevillan a lecsengésben. A három bor közül ez kínálja a legkevesebb izgalmat, de ezzel együtt is kellemes, jól iható, fajtajelleges kadarka. 5p (2390 Ft - Bortársaság)

kadarka2020_3.jpgTüske Pince Harmados Kadarka 2020
Részben az Iván-völgyi 2006-os telepítésű ültetvényből, részben a Kerékhegyen 2010-ben telepített szőlő nyílt kádban erjedt, majd tartályos érlelés után lett palackozva.
Ismét egy kicsit sötétebb árnyalatokban kadarka landol a pohárban. Bontás után kicsit várni kell, hogy rendeződjön az illat, de aztán a klasszikus piros gyümölcsöket idézi a cseresznyétől a málnáig, érett formában. A nem várt fordulat akkor következik, amikor több levegőt kap a bor, ekkor ugyanis édes őszibarackos, mangós motívumok is elő-előbukkannak (vagy legalábbis én így éreztem). Sima, kerek, zamatos bor, kevés, finom tanninnal, kellemes, puhább tapintású savakkal. A gyümölcskarakter itt a legérettebb a három tétel közül: érett szamóca, málna szövi át a kortyot, ízben is feltűnik az édes őszibarack és mangó, talán egy kis maradékcukor űzött velem tréfát. Mindenesetre szerettem a klasszikusabb kadarkás karaktert idéző 2017-es kiadást, és ezt is. 6p- (2490-2850 Ft - Borfalu, Bortársaság, Pannon Borbolt)

A Kadarka Nap honlapja és facebook oldala:
http://kadarkawineday.com/
https://www.facebook.com/KadarkaWineDay/about/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2516757196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása