A Borrajongó

Olaszrizling horvát módra - Galič Graševina 2019

2021. augusztus 04. 06:00 - furmintfan

Bár az olaszrizlingre szokás úgy gondolni, mint kifejezetten magyar, ezen belül pedig leginkább balatoni borra, az igazság az, hogy a fajta Közép-Európa több országában is elterjedt, és nem csak nálunk tekintenek rá amolyan "népi borként". Ausztriában ugyanúgy megtaláljuk, mint Szerbiában vagy Horvátországban. Horvátországban konkrétan a szőlőültetvények mintegy negyedét teszi ki, elsősorban a szárazföld belseje felé eső borvidékeken, Kutjevo-ban és a Duna mentén. Ezzel a horvátok a világon a legnagyobb olaszrizling-termelők és a fajta nemzetközi ismertségéért is talán ők tették a legtöbbet, amelyet az is mutat, hogy a Jancis Robinson által jegyzett "A bor világatlasza" is elsősorban a horvát nevén hivatkozik a fajtára, és felmerült, hogy az olaszrizling horvát eredetű fajta, bár ez még bizonytalan.
Attól függetlenül, hogy a nemzetközi színtéren a horvát olaszrizling-lobbi" eredményesebbnek tűnik, mint a magyar, nem látom tragikusnak a helyzetet. Ahogy a nálunk termett olaszrizlingek nagy részét mi magunk isszuk meg, ez így történik a szomszédos országokban, így Horvátországban is. A látókör tágítása viszont sosem árt, ezért ismerkedtem meg én is a mai írás főszereplőjével.

galicgrasevina2019.jpg

A Rejtőzködő borvidékek sorozat keretében írtam már a pincéről, akkor a pince alap grasevina-ját kóstoltam, a maga kategóriájában az is remek. Az említett cikkből idemásolom a pince rövid ismertetőjét, azután lássuk, mit is rejtett maga a palack.
A Galić Pincészetet Josip Galić alapította 2005-ben. Bár a család generációk óta foglalkozik borászattal, kiegészítve a család hagyományos mezőgazdasági tevékenységét, korábban leginkább csak saját fogyasztásra készítettek bort. Josip Galić a családi tradíciókat a legmodernebb technológiával ötvözve professzionális szintre emelte a borkészítést, és a pincészetet hamar a Kutjevo-i borrégió egyik meghatározó és külföldön is elismert szereplőjévé tette. A pince főborásza a kezdetektől fogva a dalmát Slaven Jeličić, a tulajdonos egyébként dalmáciai expanzióval is kacérkodik.
Közel 60 hektár a saját szőlőterületek nagysága, a borvidéken négy különálló részén telepítettek, vagy újítottak fel idősebb, de ígéretes szőlőültetvényeket, továbbá hosszú távú együttműködés keretében vásárolnak is szőlőt. A birtokon a hangsúly a fehérborokon van, de sokat tesznek a szlavóniai vörösborok elterjedéséért is. Az összes bor mintegy 40 százalékát a grasevina (olaszrizling) teszi ki, de önállóan palackoznak még sauvignon blanc-t, chardonnay-t és pinot noir-t is, ezek mellett pedig házasításokat is készítenek, fehér, rosé és vörös kategóriában egyaránt.

Galič Graševina 2019
A bor ellenőrzött körülmények között, acéltartályban erjedt és érlelődött.
Az illat kellemes, fehér húsú gyümölcsöket, zöldalmát idéz, majd idővel további rétegek tárulnak fel: gyógynövények, virágok, egy kis őszibarack, ananász, mandula. A bor finom szövésű, ideális mennyiségű sav mozgatja, a textúra enyhén olajos, az egyensúly remek. Zöldalma, őszibarack, ananász, körte, halvány citrusosság, a háttérben kevés gyógynövény  és enyhe mandulás kesernye. Gyümölcsösebb, kicsit teltebb, mint a legtöbb balatoni olaszrizling, de nem szól bele a képbe botrytis, és hordó sem torzítja a bort. Kellemes, jól elkészített bor és teljesen más karakter, mint a hazai "olaszok". 6p- (2990 Ft - Pannon Borbolt)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6516643682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli 2021.08.04. 10:36:13

Örülök, hogy feltűnik itthon is, mi történik (a kontinentális) Horvátországban az olaszrizlinggel. Valamiért náluk nem a fröccsbor, vékony, savas, hovatovább lúzer jelzők jutnak az eszükbe, hanem az ország elsőszámú, identitásképző fajtájaként tekintenek rá. Tesznek is érte, nem erodálják tovább a hírét. Így pl. az itt taglalt Galic is, ahogyan az látszik fajtaösszetétel súlyozásán. Tudtommal viszont nem, vagy legfeljebb részlegesen érlelik hordóban ezt a bort (honnan az info?). Kiemelendő lenne még, hogy a borvidék (a grasevina fővárosa) vulkanikus alapkőzeten terül el, érdemes alaposabban körülnézni errefelé, csak 70km a határtól.
A Jancis Robinson könyv viszont teljesen tévesen és alaptalanul nevezi így: occidentalis fajták hagyományosan nem alakultak ki a pontuszi tájon, történelme és immáron genetikája is nyugati eredetét bizonyítja, ráadásul régi ampelográfiai albumok szerint eredetileg a verseci és fehértemplomi rajnai rizlinget hívták grasevinának, majd csak később taljanska grasevinának az olaszrizlinget, ami elől a jelzőt idővel elhagyták. Nem csak a szőlőben és a pincékben, lobbiban is többet tesznek a horvátok az olaszrizlingért...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2021.08.04. 10:52:44

Szia Zoli!

Köszi a hasznos kiegészítéseket.
A borról infót itt találtam: galic-vina.hr/vina/grasevina-075-l/?lang=en

zoli 2021.08.05. 09:49:14

@furmintfan: hm, horvát nyelven meg azt írják a borról, hogy tartályos: galic-vina.hr/vina/grasevina/

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2021.08.05. 09:53:47

@zoli: Köszi, akkor biztos úgy van, egyébként nem is érezni rajta hordót.
süti beállítások módosítása