A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek: Kutjevo - Galić Vina

2020. április 25. 06:00 - furmintfan

Tavaly már feltűnt egy-egy horvát borvidék és pincészet a sorozatban, terveim szerint idén szerepel majd kettő is. Most mindjárt itt is van az egyikük, ezúttal azonban az ország tengertől távolabbi részéről, Szlavóniából választottam ki egy pincét. Az általában szokásos kettő helyett megint három bort kóstoltam, lássuk, honnan és miket.

galic1.jpg

Kutjevo
Szlavónia nevével boros körökben talán leginkább az olasz boroknál felhasznált hordók kapcsán lehet találkozni, de nem mellesleg ez Horvátország egyik borvidéke is. A Kutjevo-i borrégió ezen belül Belső-Horvátország és Szlavónia legfontosabb bortermelő központja, több fontos borászat (pl. Galić, Krauthaker) működik a régió nevét adó városkában, amely alig 2500 lakosával egyébként az ország egyik legkisebb városa.
Kutjevo Požega-Slavonia megyében, közelebbről a termékeny požegai „arany” völgyben, a Papuk déli lankáin, a Kutjevčanka nevű patak szűk völgyében fekszik. A kötelező római kori és még az azt megelőző időkre is visszanyúló szőlészeti emlékeket természetesen itt is megtaláljuk. Az 1232-ben monostort alapító cisztercita szerzetesek pincét is létesítették itt, ez jelenleg a Kutjevo d.d. tulajdonában áll, amely egyben a borvidék legnagyobb pincészete is.
A vidék domborzatát a környező hegyek gleccserei alakították, az alapvetően sík vidéket zöld dombok tarkítják, általában ezeken terem a szőlő, jellemzően 200-300 méteres magasságban. Az éghajlat enyhe kontinentális, viszonylag kiegyensúlyozott, meleg nyárral és hosszú, napsütéses ősszel, évi 500-800 mm évi csapadékmennyiséggel. A talaj homokos, agyagos, meszes, üledékes alapokkal - egykoron a Pannon-tenger borította el a völgyeket. A borvidék főleg fehérborairól, elsősorban a grasevina-ról, azaz olaszrizlingről nevezetes, a világfajták közül a sauvignon blanc, a chardonnay, a rajnai rizling és a szürkebarát is megtalálható, a kékszőlőket leginkább a pinot noir, kékfrankos, merlot és cabernet sauvignon képviseli.

31073379_2125040264191578_3241630797198786560_o.jpg

(A fotót a pince honlapjáról kölcsönöztem)

Galić
A Galić Pincészetet Josip Galić alapította 2005-ben. Bár a család generációk óta foglalkozik borászattal, kiegészítve a család hagyományos mezőgazdasági tevékenységét, korábban leginkább csak saját fogyasztásra készítettek bort. Josip Galić a családi tradíciókat a legmodernebb technológiával ötvözve professzionális szintre emelte a borkészítést, és a pincészetet hamar a Kutjevo-i borrégió egyik meghatározó és külföldön is elismert szereplőjévé tette. A pince főborásza a kezdetektől fogva a dalmát Slaven Jeličić, a tulajdonos egyébként dalmáciai expanzióval is kacérkodik.
Közel 60 hektár a saját szőlőterületek nagysága, a borvidéken négy különálló részén telepítettek, vagy újítottak fel idősebb, de ígéretes szőlőültetvényeket, továbbá hosszú távú együttműködés keretében vásárolnak is szőlőt. A birtokon a hangsúly a fehérborokon van, de sokat tesznek a szlavóniai vörösborok elterjedéséért is. Az összes bor mintegy 40 százalékát a grasevina (olaszrizling) teszi ki, de önállóan palackoznak még sauvignon blanc-t, chardonnay-t és pinot noir-t is, ezek mellett pedig házasításokat is készítenek, fehér, rosé és vörös kategóriában egyaránt.

galic67186474_2939238349438428_3616494868483801088_o.jpg

(A fotót a pince honlapjáról kölcsönöztem)

Három bort választottam a pincétől a Pannon Borbolt kínálatából. Az alapokat képező olaszrizling és a vörös házasítás mellé beemeltem még a pincészet sauvignon blanc-ját is, miután a 2016-os évjárat egy nemzetközi sorban nagyon jól szerepelt nálunk másfél éve.

A két "alap" bor Istočna kontinentalna Hrvatska megjelölést kapott, amely Horvátország kontinentális (nem tengerparti) részének keleti tájegységére utal, míg a sauvignon blanc a címkén viseli az eredetvédettséget élvező borvidék (Slavonija ZOI), valamint a szűkebb borrégió (vinogorje Kutjevo) nevét is.


Galić G-Tocka Grasevina 2018
Grasevina, azaz olaszrizling a fiatalabb ültetvényekről, tartályban erjesztve és érlelve. Egy rövid pörgetés után gyorsan eltávozik a fülledtség és nagyon hízelgő, bájos illat árad a pohárból: zöldalma, fehér húsú őszibarack, körte, ananász, édes citrusok, fehér virágok. Másnaptól kicsit tompul az intenzitás, de gyümölcsök szépen megmaradnak. Kóstolva közepesnél könnyedebb, de ehhez képest tartalmas bor, intenzív ízekkel, amire talán minimális maradékcukor is rásegít. A csilingelő savakat eleinte minimális szén-dioxid is támogatja a friss, finoman bizsergető érzet elérésében (kitöltéskor is látszanak a bubik). Ízben is a gyümölcsökön van a hangsúly: fehér őszibarack, ananász, zöldalma, körte és citrusok ismét, frissítő zöldfűszeres csavarral. 5p+ (1690 Ft - Pannon Borbolt)

Galić Sauvignon Blanc 2018
Radovanci és Porgorje környékéről származik az alapanyag, amelynek 15%-át 6-12 óráig héjon tartották, majd 500 literes hordóban, finomseprőn érlelték. Az illatban elegyednek a vágott füves, tv paprikás, spárgás jegyek a gyümölcsökkel (egres, citrusok, zöldalma) és a seprős, krémes aláfestéssel. Harmadik napon érezhető erősebben egy édes fehér húsú gyümölcsös vonal is. Kóstolva jól kitöltött, tartalmas, a széles savakat kis krémesség egészíti ki, nincs olyan éle a kortynak, mint a fajta számos boránál. Citrusok, tv paprika, spárga, sós citrom, halvány sós aláfestés, némi fehér húsú gyümölcs, krémes-seprős motívumok és a korty vége felé pici hordófűszer érezhető. Harmadnapra a "zöld attak" elhalványul, inkább érett fehér húsú gyümölcsök - őszibarack, alma, némi ananász - dominál a korty elején, majd a második felében visszatérnek a herbális, vegetális jegyek is. Stílusban leginkább talán Trentino-Alto Adige és Südsteiermark felé közelít. 6p+ (3790 Ft - Pannon Borbolt)

Galić G-Tocka Crna Cuvée 2016
Cabernet sauvignon és merlot fele-fele arányban, amolyan mindennapok borának szánva. Illatban érett erdei gyümölcsök, meggy és szilva dominálnak, diszkrét lila virágos, édesfűszeres kísérettel, pici fekete borssal. A közepesnél valamivel könnyedebb testet élénk savak és nem túl sok, enyhén húzós tannin fogják közre, egyik sem tolakszik az előtérbe, az alkohol is moderált. A korty meleg érzetű, érett meggy, savanykás erdei gyümölcsök (áfonya, szeder, ribizli) szilva, némi meggydzsem, halvány fűszeresség díszíti. Nagyon jó kis ivóbor, a funkcióját tökéletesen betölti. 5p (1690 Ft - Pannon Borbolt)


Mint említettem a borokat a Pannon Borbolt-tól rendeltem, bár azóta két bornál is évjárat-váltás történt. Jelenleg a pince borai akciós áron kaphatóak náluk.


Irodalom:

Jancis Robinson, Hugh Johnson: A világ boratlasza

https://www.total-croatia-wine.com/

https://exoticwinetravel.com/undervalued-croatian-wine-region-slavonia-1/

https://www.thewineandmore.com/stories/galic-winery-in-kutjevo/

https://www.pannonborbolt.hu/galic_m_100

https://galic-vina.hr/o-nama/?lang=en

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2515612646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása