Amikor Török Csaba kilépett a nagyközönség elé a 2HA Tabunello első hivatalos, 2007-es évjáratával, a Szent György-hegyi sangiovese még furcsa hóbortnak, egyesek szemében egyenesen szentségtörésnek tűnt. Azóta eltelt közel 20 év, és a Tabunello nem csupán megtalálta a rajongótáborát, de mondhatjuk, hogy kultikus státuszba is emelkedett itthon.
A 2HA legfontosabb boráról akov is, én is többször írtunk már a blog hasábjain, akov szervezett korábban két vertikális kóstolót is, és nemrég én is követtem a példáját.
A borhűtőben összegyűlt 5 évjáratnyi Tabunello, gondoltam ideje lenne őket egymás mellett megnézni. A kóstolóra meghívtam Török Csabát, aki két további borral lepett meg minket. Végül a szintén jelen lévő Kézdy Dánielnek és Tar Ferencnek köszönhetően még pár régebbi évjáratú fehér és egy sangiovese rosé egészítette ki a sort.
A pince elsősorban vörösborairól vált híressé, de a két fehérbor, az olaszrizling és a szürkebarát - utóbbi néhány éve narancsborként elkészítve - kezdettől fogva stabil szereplők a választékban. Csaba elmondása szerint a fehérborai termelése a legkevésbé gazdaságos, köszönhetően a kb. 40 éves ültetvények kedvezőtlen térállásának. A korábbi évjáratok 100%-ban hordóban készült tételeivel ellentétben az utóbbi években a fehérborok már fele-fele arányban tartályos, illetve hordós hányadból állnak össze.
2HA Pinot Gris 2020
Először a hordó fűszeressége, majd az érett gyümölcsök érkeznek illatban, második napra a fa hátrahúzódik és már trópusi gyümölcsök is feltűnnek. A korty jól kitöltött, enyhén krémes, mostanra szépen megemésztette a hordót is. Az érett gyümölcsök és fűszerek mellé második nap cseppnyi méz és pici dió is felzárkózik. 6p+
2HA Olaszrizling 2017
Érett fehér húsú gyümölcsök, alma, édeskés fűszeresség, cukrozott mandula jelenik meg a bor illatában. Kóstolva hasonló jegyeket hordoz, pici őszibarack, sárga húsú gyümölcs is felsejlik, a fűszeresség eléggé határozott. A nagyjából közepes testhez pont optimális mennyiségű sav társul, a hordó lenyomata ízben még mindig eléggé határozott, a lecsengés pedig hosszú. 6p
2HA Olaszrizling 2013
Már a bor színe is kezd barnába fordulni, az illat is öregedő bort sugall. Dió, aszalt gyümölcsök, gomba, reszelt alma illatban és ízben egyaránt. A sav még megtartja a kortyot, de végére kiüresedik, levegőn pedig kezdenek szétesni az aromák. 4p-
2HA Sangiovese Rosé 2020
Vörösbornak szüretelt alapanyagból léelvétellel készült rosé, spontán erjedt, hordós tétel. Az illat még mindig gyümölcsös, nem harsog, de tiszta, cseresznye, szamóca, narancs és mandarin elegye. Szájban tartalmas, jó felépítésű bort kapunk, enyhe krémesség és pici cseresség is övezi a kortyot, az alkohol pedig mindössze 11,5%. Az illat gyümölcsei ízben is megvannak, és egyfajta finom palackérés szövi át a bort, de öregedésnek semmi nyoma, szebb formában, mint 1 évesen. 6p
A "bemelegítés" után következett maga a Tabunello sor, amelyet a borász egy 2015-ös tétellel és egy 2011-es merlot-val egészített ki. Török Csaba szerint 2021 volt az eddigi legjobb évjárata, de 2022 talán még túl is fogja szárnyalni. 2020 kicsit hűvösebb év volt, 2019 kiegyensúlyozottabb, 2018 és 2017 is egyaránt meleg.
Az első sangiovese tőkék 2003-ban kerültek telepítésre a Szent György-hegyen, majd ezt követte egy nagyobb kontingens 2005-2006-ban. Török Csaba szerint a Tabunello legalább 5 éves korában kezd igazán formába lendülni, ugyanakkor ahogy az ültetvény egyre idősebbé válik, annál koncentráltabb és szebb bor születik róla. A 2019-es évjárattól egy újabb telepítés termőre fordulásával a borász szerint érezhető a változás a borok szerkezetében, elegánsabb tételek születettek. Gyakorlatilag az összes állítás beigazolódott: az éréssel a borok komplexebbé válnak, de a 2019-től valóban észreehető, hogy csiszoltabbak, elegánsabbak lettek.
2HA Tabunello 2021
Az illat még bőven fiatalos, jól definiált, a korábbi évjáratokhoz picivel zárkózottabbnak mondható. Az érett piros bogyós gyümölcsöket finom virágos aromák és izgalmas fűszeresség egészíti ki. Kóstolva közepes test, határozott és arányos struktúra fogad, a tannin érett, finoman feltapad, a sav remekül vezeti a kortyot. Cseresznye, szamóca, málna, meggy, vonzó fűszeresség, pici rózsabors adják a díszítést. 7p+
2HA Tabunello 2020
Egy kicsivel hűvösebb karakterű az illat, piros bogyós gyümölcsökkel, diszkrét fűszerességgel, pici balzsamecettel. A 2021-esnél egy fokkal karcsúbb és lazább szövésű, feszes savakra támaszkodik a bor. Cseresznye, piros ribizli, vérnarancs, szamóca, pici zöldfűszer keverednek ízben. Nekünk úgy tűnt, hogy a 2020-as egy kicsivel gyorsabb fejlődést mutat, mint "testvérei". 7p
2HA Tabunello 2019
Szép, komplex illat, érett piros gyümölcsök, fűszerek, cseppnyi balzsamecet, csipet dohány és egészen minimális vadhús. Koncentrált, jó felépítésű anyag, egy fokkal tömörebb és masszívabb, mint a 2021-es kiadás, érzetre a tannin is határozottabb. Már szépen belakta a palackot, a gazdag piros gyümölcsös ízeket finom fűszeresség, csepp balzsamecet egészíti ki. 8p-
2HA Tabunello 2018
Az illat szépen kifejlett, meleg hangulatot áraszt. Az érett piros gyümölcsök mögé illatban bekúszik egy kis eperdzsem, dohány, fűszer, balzsamecet is. Kóstolva is hozza ezt a kellemes meleg hangulatot, - a többi borhoz képest - aránylag lágyabb savak, puhább korty, érettebb gyümölcsös jegyek mentén. Meglepő módon az alkohol mindössze 12,5%. Ízben is a sok érett piros gyümölcs dominál, a háttérben pici édesfűszer és cseppnyi balzsamecet. 7p/7p+
2HA Tabunello 2017
A 2019-eshez hasonló, komplex illat fogad, picivel fejlettebb kiadásban: érett cseresznye, meggy, málna, a háttérben fűszerek, bors, balzsamecet. A 2018-as után szikárabb, fókuszáltabb, határozott tannin és lendületes sav felel a szerkezetért. Ízben visszakapjuk az érett, koncentrált gyümölcsös jegyeket, a megszokott kísérő aromákkal. Leginkább a 2019-esre hasonlít, de a csersav picikét érdesebb, fogósabb, mint a többi tételben. 7p+
2HA Tabunello 2015
Az érett gyümölcsöket - meggy, cseresznye - és finom fűszerességet itt is megkapjuk illatban, szépen érett, és jó formában van a bor. Ízben egy kis erdei gyümölcs, vérnarancs, zöldfűszer csatlakozik a piros gyümölcsökhöz. Bőven van benne még lendület, az élénk savak szépen lendületben tartják, a finomszemcsés tannin beolvad a bor szövetébe. A 2017-es után ez ismét egy picikét karcsúbb testű bor. Érzésem szerint ez már nem lesz jobb. 7p
2HA Merlot 2011
Gazdag, már fejlett illat, érett meggy, málna, eper, pici édesfűszer, enyhe földesség, ismét cseppnyi balzsamecet, kezdődő palackérési aromák. A test erős közepes, szélesebb, kerekebb, mint a sangiovese-k, azoknál lágyabb, de jó tartást adó sav, sima, érett tannin jellemzi. Az illatból ismert érett gyümölcsök, egy pici konyakmeggy, édesfűszer és csokoládé díszíti. A telt kortyot finom melegség járja át, talán a legvégén érezhető, hogy picit már üresedik. 7p/7p+
Török Csabának, Kézdy Dánielnek, Tar Ferencnek köszönet a helyszínért és a borokért!
Török Csaba
Korábbi 2HA Tabunello vertikális kóstolók a Borrajongón: