A Borrajongó

Rioja-i legenda - Marqués de Murrieta a házban

2023. november 02. 06:00 - furmintfan

A Bortársaság nagyjából egy éve újította meg spanyol választékát, a korábbinál nagyobb hangsúlyt fektetve az ország legismertebb borvidékére, Rioja-ra. Új birtokok is bekerültek a választékba, köztük Rioja egyik úttörője, a Marqués de Murrieta és vele együtt a galíciai testvérbirtok, a Pazo de Barrantes is. Október végén ők voltak a nagy sikerű "Borász a házban" rendezvénysorozat vendége a Bortársaság Borsuliban, nem volt kérdés, hogy ott a helyem. Az este során megismerkedtünk a birtok történetével, közben ikonikus borokat kóstoltunk. Gianluca Petruzzi európai export manager tartotta a kóstolót és nyugodtan mondhatom, hogy el voltunk kényeztetve a kiválasztott borokkal. A sorban helyett kapott néhány Magyarországon nem forgalmazott tétel is, míg a Rioja Reserva-ból egy három évjáratos mini vertikálist kóstolhattunk.

marquesdemurrieta01.jpg

A Marqués de Murrieta az egyik legrégebbi és az egyik legismertebb rioja-i borászat, tavaly ünnepelték az alapítás 170. évfordulóját. Az alapító, a perui születésű, de Angliában nevelkedett Luciano Francisco Ramón Murrieta García Ortiz Lemoine - röviden Luciano de Murrieta - egy spanyol tábornok személyi asszisztenseként szolgált a spanyol hadseregben az 1840-es években, majd egy angliai száműzetést követpen Spanyolországban telepedett le és a tábornoktól kapott földön elkezdett borászkodni. Luciano de Murrieta Bordeaux-ból hozta magával a borkészítés fortélyait és technológiai újításokat vezetett be az addig leginkább olcsó tömegborokat előállító borvidéken. Az elsők között hozta be a francia tölgyfahordókat Rioja-ba és ő honosította meg a bogyózást is. 1852-ben készítette el első borát, amelyet Kubába és Mexikóba exportált, innen számítják a birtok történelmét. Luciano de Murrieta a jelenleg is a birtok központjául szolgáló Ygay birtokot 1877-ben vásárolta meg. A szőlőültetvények a birtokközpont körül találhatóak, sok rioja-i pincészettel ellentétben a borokat kezdettől fogva csak saját termésből készítik, nem vásárolnak fel szőlőt. Közvetlen leszármazottak hiányában Don Luciano halála után, unokaöccse, Julian de Olivares örökölte a birtokot.
1983-ban a Cebrián-Sagarriga család vásárolta meg a pincészetet, a de Olivares családtól. Az új tulajdonos, Vicente Cebrián nagy lendülettel vágott bele a birtok fejlesztésébe, de 1986-ban váratlanul meghalt. Fia, az ekkor 26 éves Vicente Dalmau Cebrián állt a cég élére és át is költözött Madridból az Ygay birtokra. A Cebrián-Sagarriga család galíciai eredetű, Vicente Dalmau Cebrián a nyarakat Galíciában töltötte, ahol 1991-ben megalapította a Marqués de Murrieta testvérpincészetét, a Pazo Barrantes-t. Ma 300 hektár szőlővel dolgoznak Rioja-ban, míg Rias Baixas-ban 13 hektárral rendelkeznek. Rioja-ban María Vargas a főborász, aki 1995-ben csatlakozott a birtokhoz és 2000-ben vette át a borászati munkák irányítását. Elena Cores galíciai születésű, 2008-ban csatlakozott a Pazo de Barrantes-hez, jelenleg ő vezeti a galíciai borászatot. 2018-ban készült el a Marqués de Murrieta felújított birtokközpontja, amely Rioja egyik legszebbje. A Pazo de Barrantes birtokon még folyik a pincészet átalakítása, így utóbbi egyelőre nem látogatható.

marquesdemurrieta02.jpg

Rias Baixas-ban két albariño készül a birtokon, a La Comtesse névre hallgató válogatás tétel egy parcellaszelekció, amely hosszabb hordós, majd betontartályos érlelésen esik át. Rioja-ban fehér, rosé és vörösborok egyaránt készülnek, természetesen mind a prémium kategóriát célozza meg. 2019-től egy vertikális kóstoló hatására stílusváltáson esett át a pince. A borokat sokkal tovább érlelik piacra dobás előtt, a savak megszelidítése és egy harmonikusabb élmény érdekében és ezzel együtt a csomagolás is teljesen megújult.
Érdekes módon a pincészet legdrágább bora egy fehérbor, a Castillo Ygay Blanco Gran Reserva Especial, amelyből jelenleg az 1986-os tétel van forgalomban, ahol még kapható. A pincénél már nem elérhető a bor, a maradék készletet rezerválták, csak különleges alkalmakon bontanak ki belőle. Akov-nak volt szerencséje a borhoz még 2016-ban a Mondovino-n, itt olvasható a beszámoló. Akkor még "csak" 500 euró-t kóstált a bor, most 1000-1100 euró az ára. Mi a "kistestvér" Capellanía 2018-as évjáratát kóstoltuk, ez természetesen sokkal rövidebb érlelésen esik át, az alapanyag viszont ugyanabból a parcellából származik. Magyarországon ezt a bort nem forgalmazzák, nekem külföldi beszerzésből a 2015-ös évjárathoz volt szerencsém anno. Készül még egy rosé is a birtokon, Primer Rosé néven, mazuelo-ból, ára a legkomolyabb provence-i rosék-kal vetekszik.
A borászat legrövidebb ideig érlelt vörösbora a Reserva, a 2019-es évjárattól azonban ez a megjelölés már csak a hátcímkén látható, a főcímkén csak a borászat neve maradt, míg a Gran Reserva ezentúl Limited Edition néven kerül majd forgalomba. (Ebből egy 1978-as kiadást volt alkalmam kóstolni pár éve, és remek formának örvendett.) A vörös csúcsbor a Castillo Ygay Gran Reserva Especial, parcella- és egyben hordószelekció, az Ygay birtok legmagasabb pontján fekvő ültetvény terméséből készül. A 2010-es évjárat Wine Spectator-nél 2020-ban az Év Legjobb Bora kitüntető címet kapta. Természetesen csak a legkiválóbb évjáratokból palackozzák le külön, 2012, majd 2016 lesznek a következő kiadások. Még egy - modernebbre hangolt - nagyon magasra pozicionált vörösbora van a pincének, amely a Dalmau névre hallgat és egy kevés cabernet sauvignon-t is tartalmaz.

A hosszúra nyúlt bevezető után végre következnek a borok!

marquesdemurrieta03.jpgPazo Barrantes Albariño 2020 Rias Baixas
Átlagosan 40 éves albariño tőkék terméséből készült a bor. Bogyózás, kíméletes préselés és ülepítés után acéltartályban erjedt kb. 2 hónapig, 2 hónapig marad a tartályban seprőn, majd 7 hónapig 85%-át tartályban, 15%-át akácfahordókban érlelték.
Vonzó illatában sárga húsú gyümölcsök uralkodnak - sárga húsú őszibarack, sárgabarack, mangó -, némi virág és méz, valamint az akácfahordó izgalmas fűszeressége kísér. Kóstolva harmonikus, finom szövésű, enyhén krémes, lendületes sav és gyönyörű hordóhatás keretezi a közepesnél nagyobb testet. Szépen belakta már a palackot a bor, savai lekerekedtek, szinte észrevétlenül teszik a dolgukat. Érett citrusok, sárga húsú barackfélék, mangó, finom fűszeresség szövi át a telt kortyot. 7p+

marquesdemurrieta04.jpgMarqués de Murrieta Reserva 2019 Rioja
87% tempranillo, 6% graciano, 5% mazuelo, 2% garnacha, acéltartályban erjesztve, majd 24 hónapig 225 literes amerikai tölgyfahordókban érlelve. Kiváló évjárat, kiegyensúlyozott időjárással, hosszan érlelhető borok születtek.
Az illat fiatalos, fekete cseresznye, pici aszalt szilva, bors és egy kevés kávé elegyedik benne, még érezhetően pályája elején van. Izmos, közepes testű bor, erőteljes, de még nem teljesen integráltak az alkotók, simulhat egy kicsit a palackban Dinamikus sav, határozott, fogós tannin jellemzi a szerkezetet, az alkohol kicsit melegít a korty végén. Fekete cseresznye, erdei gyümölcsök, gazdag fűszeresség alkotják az ízprofilt. 7p+

marquesdemurrieta05.jpgMarqués de Murrieta Reserva 2018 Rioja
86% tempranillo, 8% graciano, 4% mazuelo és 2% garnacha, acéltartályban erjesztve, majd 21 hónapig 225 literes amerikai tölgyfahordókban érlelve. Hűvösebb évjárat, amely kicsivel könnyedebb borokat eredményezett.
Az illat már fejlett, nyitottabb és sokkal előrébb tart, mint a 2019-es. Érett meggy, fekete cseresznye, erdei gyümölcsök, kókusz, édesfűszerek és pici balzsamecet. A háttérben bujkál némi kezdődő oxidáció is, ami hosszabb távon erősödik. (Talán nem volt tökéletes a palackunk) A korty teltebb, szélesebb, mint a 2018-as, jobban összesimult már. Fekete cseresznye, meggy, sötét bogyós gyümölcsök, finom fűszerek, pici balzsamecet adják az aromákat. 7p-

marquesdemurrieta06.jpgMarqués de Murrieta Reserva 2012 Rioja
77% tempranillo, 10% garnacha, 8% graciano, 5% mazuelo, acéltartályban erjesztve, majd 23 hónapig 225 literes amerikai tölgyfahordókban érlelve. Száraz, aszályos évjárat, alacsony hozammal.
Szépen kialakult, fejlett, komplex illat fogad, benne érett és aszalt sötét és piros bogyós gyümölcsök és fekete cseresznye, finom fűszerek és kezdődő érési aromák. Remek egyensúly, szép, fókuszált kortyvezetés, egységes struktúra jellemzi a bor, a korty telt,  koncentrált, kiegyensúlyozott és hosszú. Ízében is visszatérnek az érett és aszalt gyümölcsök, finom fűszeres és érési jegyek. Nagyon egyben van, remek bor. 8p-

marquesdemurrieta07.jpgMarqués de Murrieta Gran Reserva 2015 Rioja
Kb. 80% tempranillo, a maradék mazuelo, garnacha és graciano, kb. 25 hónapot töltött 225 literes amerikai tölgyfahordókban. Ebben a meleg, száraz évben nem készült a birtokon Castillo Ygay Gran Reserva Especial, így az abba szánt tételek is ebben a borban landoltak.
Meggy, fekete cseresznye, aszalt szilva, egzotikus fűszerek, egy kevés gyógynövény, füge és cseppnyi balzsamecet érezhető az összetett illatban. Kóstolva rendkívül selymes, tökéletes egyensúlyt mutat, a korty koncentrált, gazdag, de nem nehézkes és nagyon puha tapintású. Feltűnő, hogy az egyébként remek Reserva-k után mennyivel simább, finomabb a tannin. Érett sötét bogyós gyümölcsök, fekete cseresznye, pici balzsamecet, füge, édeskés fűszeresség és gyógynövények alkotják a komplex ízképet. Erőlködésmentes nagyság és nemesség. 8p/8p+

marquesdemurrieta08.jpgMarqués de Murrieta Capellanía 2018 Rioja
A Finca Ygay 6 hektáros átlagosan 70 éves tőkékből álló viura ültetvényének termése. bogyózás, zúzás, rövid áztatás, kíméletes préselés után betontartályban erjedt a bor, majd 22 hónapig 225 literes új Allier hordókban, végül 7 hónapig betontartályban érlelődött.
Kiemelkedő minőségű hordó áradó fűszerességével nyit az illat, a háttérben aszalt barack, alma, gyömbér, cédrus, mogyoró és kesudió. A korty gömbölyű, csiszolt és telt, aránylag lágy savak támogatják és a határozott hordóhatás keretezi. Gazdag, egzotikus, édeskés fűszeresség dominál ízben is, mellette fehér húsú gyümölcsök, mogyoró, kesudió, hűvös gyógynövényes, mentás aláfestéssel. 7p

marquesdemurrieta09.jpgMarqués de Murrieta Castillo Ygay Gran Reserva Especial 2011 Rioja
A 485 méteres magasságban elterülő, 1950-ben telepített La Plana dűlő termése, 84% tempranillo és 16% mazuelo házasítása. A fajták külön-külön, acéltartályban erjedtek, majd 28 hónapig érlelték őket 225 literes hordókban, a tempranillo-t amerikai, a mazuelo-t francia tölgyfahordókban. Házasítást követően 13 hónapig betontartályban érlelték a bort. A 2011-es kiadást 2016 februárjában palackozták. Forró évjárat, koncentrált, erőteljes vörösborok születtek.
Nemes, komplex illat: étcsoki és sok fűszer jelentkezik be először, majd érett sötét bogyós gyümölcsök, fekete cseresznye, piros gyümölcsök, gyógynövények, finom balzsamos jegyek zárkóznak fel melléjük. Tökéletes egyensúly, remek arányok, élénk, csiszolt sav, komoly beltartalom és elegancia jelenik meg a borban. Bársonyos, finom szövésű, gazdag és nagyon hosszú. Fekete cseresznye, sötét és piros bogyós gyümölcsök, édesfűszerek, étcsokoládé, gyógynövények, borsfélék elegyednek gazdag ízében. Arisztokratikus, harmonikus jelenség, gyönyörű bor. 8p+

marquesdemurrieta10.jpgMarqués de Murrieta Dalmau 2019 Rioja
Egy 1950-ben telepített, 9 hektáros dűlő termése, 86% tempranillo, 10% cabernet sauvignon, 4% graciano házasítása. Bogyózás után a fajták külön-külön erjedtek nagy francia fakádakban rendszeres csömöszölés és körfejtés mellett. A bor 20 hónapig érlelődöt Allier tölgyfahordókban, majd 6 hónapig betontartályban.
Gazdag, nagyon intenzív és fiatalos illat árad a pohárból. Érett fekete bogyós gyümölcsök, fekete ribizli, áfonya, édesfűszerek, finom pörkölési aromák, cédrus, bors, kis szörpös háttér. A cabernet sauvignon egyből átüt rajta. Nagyon koncentrált, szinte hömpölygősen sűrű, testes bor. A struktúrát gömbölyű sav, sok érett tannin, finoman melegítő alkohol jellemzi. Fekete ribizli, áfonya, sötét bogyós gyümölcsök, fekete cseresznye, temérdek édesfűszer, étcsokoládé, enyhe édességérzet jellemzi. Duzzad az erőtől, de kevésbé fineszes, mint az eddigi vörösek. 8p-

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7118244131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása