A Borrajongó

Spanyolország fehérben I. - Verdejo

2021. június 19. 06:00 - furmintfan

Közhelyszerű tény, hogy Spanyolországot elsősorban a vörösborai okán szokás ismerni és elismerni boros körökben, hála Rioja, Ribera del Duero, Priorat és sok más borvidékük remek borainak. A legtöbb vörösboros régióban a fehérbor csak mellékszereplő a pincészetek választékában, van azonban két spanyol borvidék, amelyeknek sikerült kitermelniük a maguk borvidék-specifikus fehérszőlő-sztárját. Az egyik Rias Baixas-ban az albarino, a másik Rueda-ban a verdejo. Most utóbbival foglalkozunk egy kicsit.

verdejo2019_1.jpg

A fajta eredete nem teljesen tisztázott, az egyik verzió szerint Kasztília-León tartományban őshonos, egy másik eredettörténet szerint Észak Afrikából érkezett jelenlegi törzshelyére a 11. században Dél-Spanyolországon keresztül. Sokáig elfeledett fajta lett, majd a filoxéra-vészt követő kb. 100 évben oxidált, erősített, sherry-szerű borokat készítettek belőle. Az 1980-as években a rioja-i Marques de Riscal megbízásából Émile Peynaud alakította ki a mai rueda-i verdejo borstílus alapjait, egy friss, ropogós, gyümölcsös bort. Azóta a verdejo Rueda legfontosabb szőlőfajtája, Spanyolországban és szerte világban alig van máshol lehet találkozni értelmezhető mennyiséggel. A legnépszerűbb, friss, gyümölcsös boron kívül készülnek belőle hosszabb érlelésre szánt, testesebb, hordósabb érlelésű tételek, illetve időnként Espumoso megjelöléssel néven buborékos, de akár erősített borok is. A száraz, kontinentális klíma, a nagy napi hőingadozás és a magas mész- és vastartalmú talaj, valamint a kavicsos, agyagos alapkőzet jó körülményeket biztosítanak a fajtának. A verdejo-t leginkább a sauvignon blanc-hoz szokás hasonlítani, ám annál finomabb savakkal, kevésbé szélsőségesen zöld vagy édeskés, továbbá visszafogottabb aromajegyekkel, rendelkezik, sokféle étel mellé kínálható.

Négy verdejo-t kóstoltam meg egymás mellett, mind Rueda-ból és a 2019-es évjáratból érkezett.

verdejo2019_2.jpgBodegas Bardos Verdejo 2019
Aránylag visszafogott illat fehér húsú gyümölcsökkel, citrusokkal, almával, fehér húsú őszibarackkal, egy kis virágossággal. Közepesnél könnyedebb testéhez szépen illeszkedik a sav, a lecsengés felé tartva kis krémesség és finom fanyarság is érezhető. Alma, körte, őszibarack, citrusok, pici citromhéj, csepp méz alakítja az ízvilágot. Frissebben valószínűleg intenzívebb volt, mostanra kicsit szelídült. 5p (3450 Ft - Radovin, a 2020-as évjárat kapható)

verdejo2019_3.jpgBodegas Naia Naia 2019
Sárga húsú gyümölcsök, narancsvirág, narancshéj, mandarin, sárga húsú őszibarack és alma színezi a diszkrét, de vonzó illatot, egy kicsit érettebb gyümölcsökkel operál, mint társai. Feszes savaira kicsit szélesebb, teltebb test épül - jórészt biztosan a hosszabb seprőn tartásnak köszönhetően - finoman krémes textúrával és itt az alkohol is magasabb valamivel. Ízében mandarin, őszibarack, alma, narancshéj, egy kevés grapefruit, a lecsengés felé halvány zöldes villanásokkal, enyhe sós aláfestéssel. 6p (4640 Ft - FilltheWinebox)

verdejo2019_4.jpgBodegas Protos Verdejo 2019
Almafélék, némi citrus, fehér őszibarack, ananász és egy kevés fehér virág jelentkezik a közepes intenzitású illatban. A közepes testet széles és feszes savak támogatják, a kortyot egy kis krémesség is kibéleli, ugyanakkor a vége felé enyhe zöldes húzása is van. Fehér húsú gyümölcsök, alma, a háttérben ananász, sárgadinnye, őszibarack és egy kevés lime. 5p+ (3990 Ft - Vino Castillo)

verdejo2019_5.jpgTelmo Rodriguez Basa 2019
Friss, intenzív illat, különféle citrusok, citrushéj, kevés ananász, zöldalma, őszibarack és némi virág kíséretében, zöld villanásokkal - ez áll legközelebb egy sauvignon blanc-hoz. Szájban is vibrálóan élénk, kiegyensúlyozott intenzitással dolgozik, lendületes, ropogós savak feszítik. Citrusok, lime, zöldalma, egy kevés ananász és pomelo színezi, a lecsengésben finom fanyarság. Kicsit talán túlpörögtek a savak ebben a 2019-es kiadásban, volt már évjárat ami kicsit jobban tetszett. 6p- (3650 Ft - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3816597762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása