A Borrajongó

Albariño-k és alvarinho-k 2021-ből

2023. november 22. 06:00 - furmintfan

Bő két éve tartottunk már baráti körben egy albariño kóstolót, főleg jó ár-érték arányú birtokbor szintű tételeket kerestünk, de az összkép végül meglehetősen vegyes volt. Én még mindig úgy gondolom, hogy szeretem az fajtát, de vagy az van, hogy Spanyolországban (és ott jó eséllyel étel mellett) jobban esnek a fajta borai, vagy csak az itthoni választékból találom meg kevésbé a számításomat. Most eljött az idő az ismétlésre, 2021-es borokkal tettünk próbát, ezúttal azonban néhány portugál alvarinho-t is válogattam a sorba. Ezúttal sem a csúcsok ostromlása volt a cél, a 10-15 eurós ársávban próbáltunk kincsekre, vagy legalább őszintén szerethető tételekre találni.

albarinoalvarinho2021_01.jpg

Végül három portugál alvarinho és hat spanyol albariño alkotta sort, Vinho Verde, illetve Rias Baixas borvidékekről. A fajtáról ismét vegyes tapasztalatokkal gazdagodtunk, bár volt néhány jó találat is, azok a drágább borok közül kerültek ki, de a drágábbak közül sem mind szerepelt jól. Mivel a borokat különböző beszerzési forrásokból, különböző időpontokban szedtem össze, ráadásul most már többnyire a 2022-es évjárat fut, a wine-searcher átlaglárait tüntettem fel zárójelben, hozzátéve, hogy a hazai forgalmazónál akár másfélszeresére is ugorhat az ár. (A három portugál bor a Pannon Borbolt, a Martin Codax és a Paco&Lola a Vino Castillo, a Fento a Bortársaság, a Mar de Frades a WineAge választékában szerepel(t), a Torres és a Zarate itthon tudtommal nem kapható.)

albarinoalvarinho2021_02.jpgAveleda Alvarinho 2021 Vinho Verde
Hűvös illat, picikét neutrális is, de azért felvillant egy kevés éretlen őszibarackot, zöldalmát és citrusokat. Kóstolva szikár és feszes, csontos savakra épít, az alkohol alacsony, összességében kissé vékonynak hat. Íze sem túl intenzív, hozza az illat citrusos, zöldalmás, éretlen őszibarackos aromáit, a végén minimális kesernye, melegedve pici érettebb gyümölcs is felsejlik a háttérben. 5p (11 EUR)

albarinoalvarinho2021_03.jpgQuinta da Lixa Pouco Comum Alvarinho 2021 Vinho Verde
Az első versenyzőhöz hasonlóan hűvös, visszafogott az illata, citrusokat és fehér húsú gyümölcsöket idéz, de bujkál benne minimális tisztátalanság is. Az előző bor után talán egy fokkal kerekebb, de vékony, kicsit talán hígabb, lazább is, kuszább a szerkezet. Ízben ugyanazt tudja, mint illatban, több citromos aromával. 4p (9 EUR)

albarinoalvarinho2021_04.jpgAnselmo Mendes Muros Antigos Moncao e Melgaco Alvarinho 2021 Vinho Verde
Gazdagabb, kicsit melegebb érzetű is az előző két bor után. Illatában virágok, citrusok, körte, őszibarack, narancs, némi sárga húsú gyümölcs érezhető. Ízben ugyanezt hozza, a citrusok és mérsékelt égövi gyümölcs mellett már melegebb tónusok, sárga húsú gyümölcsök is megjelennek. A savak kellően lendületesek, ugyanakkor lekerekedtek, csiszoltak, finom krémesség is kerekíti a kortyot, a beltartalom is több. Egyértelműen feljebb léptünk. 6p (11 EUR)

albarinoalvarinho2021_05.jpgMartin Codax Al Alba Albariño 2021 Rias Baixas
Kissé szokatlan, édeskés illata van az első spanyol tételnek: sárga alma, körte, sárga szilva, barackfélék, barackbefőtt. Szájban is meglepő a lényegében félszáraz érzet, meglepően sok a maradékcukor, bár a savakkal kellemes játékosságot produkálnak. Könnyed, gördülékeny a korty, alacsony az alkohol is. Édes gyümölcsök, barackfélék, alma, körte, édes citrusok, határozott édesség. Nem egy szokványos albariño, édessége megosztó lehet. Nagyobb gond, hogy másnap kezd szétesni, főleg illatában bomlanak meg az aromák. 5p- (11 EUR)

albarinoalvarinho2021_06.jpgFento Albariño 2021 Rias Baixas
Sárga húsú őszibarack, sárga húsú gyümölcsök, ananász, citrusok, enyhe zöld villanások váltakoznak illatában. Van egy kis sauvignon blanc-os beütése, bár már mérsékeltebb, mint legutóbbi találkozásunk alkalmával volt. A korty jól kitöltött, kerek, kellően dinamikus és tartalmas is, jó egyensúllyal. Hűvösebb és melegebb jegyek találkoznak ízében, citrusok, zöldalma, ananász, mangó, sárga húsú barackfélék, finom zöldes jegyek. Másnapra a növényi aromák kicsikét felerősödnek. 6p (15 EUR)

albarinoalvarinho2021_07.jpgMar de Frades Albariño 2021 Rias Baixas
Ismét egy moderáltabb intenzitású és hűvös illat, citrusok, alma, körte, melegedve picit több gyümölcsöt kínál. A korty egyenes vonalvezetésű, szikár, a spanyolok közül ebben a legmarkánsabb a sav, a savhangsúly határán táncol a bor. Különféle citrusok viszik a prímet ízben, mellette fehér húsú gyümölcsök, enyhe sós, fanyarkás kíséret. Másnap kicsivel több az érett gyümölcs a kortyban. 5p+ (19 EUR)

albarinoalvarinho2021_08.jpgPaco & Lola Albariño 2021 Rias Baixas
Áradóan intenzív, buja illatában a hangsúly a trópusi gyümölcsökön van: ananász, sárgadinnye, mangó, sárga húsú őszibarack, a citrusok inkább másodhegedűs szerepet játszanak. Szájban is gazdag, intenzív, a sav élénk, a korty dús, pici maradékcukor is kerekíti. A trópusi gyümölcsöket és citrusokat almahéjas és minimális sósság is kiegészíti a gyümölcsöket. Az én ízlésemnek már egy kicsit túl populáris, nem is áll össze egészen a trópusi gyümölcsös, citrusos és kesernyés aromák keveréke. 6p- (12 EUR)

albarinoalvarinho2021_10.jpgTorres Pazo das Bruxas Albariño 2021 Rias Baixas
Alma, körte, őszibarack, citrusok érkeznek illatban, melegedve kevéske ananász is megjelenik. Lendületes, feszes, elég hosszú is, a finisben pici fenolosság is érezhető. Ízben az illatra rímel, hangsúlyosabbak a citrusos ízek a fehér húsú gyümölcsök mellett: Meyer-citrom, mandarin, fehér őszibarack, alma, érintésnyi ananász, a finisben kisefenolosság. Az egyik legjobb bor a sorban, nagyjából így képzelem a fajta tankönyvi példáját, bár a savak minőségén és a textúrán még van mit csiszolni. 6p (15 EUR)

albarinoalvarinho2021_09.jpgBodegas Zarate Zarate Albariño 2021 Rias Baixas
Bontás után meglehetősen kusza az illata, idővel azért összeáll: érett alma, körte, őszibarack és enyhe édesfűszeres, krémes jegy jellemzi. A korty az élénk savakkal indít, majd középtájt krémesebb textúrára vált, kiszélesedik. Érett fehér húsú gyümölcsök, alma, őszibarack mellett citrusok, vaníliakrém és kis édesfűszer alakítja az ízképet. Át volt ázva a dugó, úgyhogy talán nem volt tökéletes a palackunk, másnapra hanyatlott is a formája. 5p (16 EUR)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6718261227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása