A Borrajongó

Bárhol, bármikor - Eszterbauer Sógor Kadarka 2019

2021. május 17. 06:00 - furmintfan

Ungert Tüke-jegyzete kapcsán már említettem, hogy kedvelem az Eszterbauer Borászat alapborait, az egyik stabil alapkő a szortimentben pedig éppen a Sógor Kadarka. Ez amúgy nem kis dolog, a különösen kényes fajtával nem könnyű dolgozni, így aztán különösen ritka, hogy valaki évről évre fajtajelleges, hibamentes és kellemes bort töltsön le a palackba. Az Eszterbauer Sógor Kadarka szerintem ilyen, így aztán ha egy messziről jött vándornak egy magyar kadarkát ajánlhatnék, jó eséllyel ez lenne az. Lehet, hogy nem ez a legjobb hazai kadarka, de a saját tapasztalataim szerint ez a legmegbízhatóbb. Stabil színvonalat képvisel - legalábbis az utóbbi 4 évben biztosan -, szépen hozza a fajta jellegzetességeit, nem maszkolja sem botrytis, sem túlérettség vagy túltolt hordó, és még az ára sem vészes. Minden fontos szempontot kipipál, így párját ritkítja a hazai kadarka-univerzumban.
Octopus néhány hete már alaposan megsimogatta ezt a bort a saját oldalán, de mivel akkor már nálam is be volt tervezve ez a poszt, a palack is kóstolásra készen állt, semmi nem tántoríthatott el, hogy én is megtegyem ugyanezt.

eszterbauersogorkadarka2019.jpg

Eszterbauer Sógor Kadarka 2019
Cseresznye, szamóca savanykás málna, egy kevés csipkebogyó, mögöttük pikáns virágos-fűszeres aromák színezik az illatát. Kóstolva karcsú, megvan benne a fajtára gyakran jellemző légies könnyedség, de kellően tartalmas is, finom tapintású sav és jelzésértékű tannin keretezi a bort. A piros gyümölcsös, finoman fűszeres karaktert szájban is szépen hozza, ideálisan érett alapanyagról árulkodik, zöldességet nem érezni, de nem is főttek meg a gyümölcsök. Sallangmentes, jó értelemben véve eszköztelen, de ahogy a bevezetőben is említettem, ideális kadarka-tananyag. Nem tör nagyboros babérokra, de mindent tud, amit egy könnyed, vörös színű ivóbornak tudnia kell, úgymint jól csúszik télen-nyáron, zamatos és szórakoztató, szerintem egy jól elkészített kadarka pedig éppen erről szól. (Megj.: A pince Tanyamacska néven futó alap kékfrankosa a maga kategóriájában hasonlóan remek vétel.) 6p- (1900-2000 Ft - Borfalu, Pannon Borbolt, időnként hiperek)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8016557794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása