A Borrajongó

A vérében van - Ifj. Márkvárt János Kadarka 2023

2024. július 31. 06:00 - furmintfan

A kadarka a Szekszárdi borvidék identitásának fontos része, az itteni bikavérek kötelező alkotóeleme és jóformán minden borászat szortimentjének sarkallatos pontja. Faramuci helyzet, hogy ennek ellenére a borvidék 2100 hektárjából mindösszesen 100 hektáron terem kadarka. Nem volt ez mindig így, a 19. században a legelterjedtebb szőlőfajta volt Magyarországon, nem csak Szekszárdon, hanem szinte minden borvidéken foglalkoztak vele, de a 20. század második felében töredékére lecsökkentek a kadarka által elfoglalt területek.
A Szekszárdi borvidéken ifj. Márkvárt János az egyik legelkötelezettebb termelő, ahogy a honlapján írja, az ereiben 50% kadarka folyik. A családi birtok 5 hektárnyi területének felén kadarka terem, egyes parcellákon közel 100 éves gyalogtőkéket is művel a borász. A pincében két kadarka kerül palackba: a kizárólag öreg tőkék alapanyagából készülő, hordóban, viszonylag hosszabb ideig érlelt Sauli, és a fiatalabb és idősebb tőkék termését egyesítő "sima" Kadarka. Én utóbbiból bontottam egy palackkal.

ifjmarkvartjanoskadarka2023.jpg

Ifj. Márkvárt János Kadarka 2023
A Jobbremete dűlő idős és a Gyűszű-völgy fiatal tőkéiről származik az organikus művelt alapanyag. Bogyózás és tartályos erjesztés után szűretlenül került palackba, hordót nem látott.
A legfeljebb közepesen intenzív illatban piros gyümölcsök vezetnek - meggy, málna, cseresznye, ribizli -, majd idővel felbukkan egy kis zöldfűszeres vonal is. A háttérben érezhető picike körömlakklemosós illó is, de nem zavaró mértékben. A korty könnyed, szellős, dinamikus sav és minimális tannin keretezi, moderált alkoholfok mellett, az egyensúly kicsikét a savak felé hajlik, enyhén szárít a lecsengés. Ízvilága leképezi az illatot, de egy fokkal élénkebb. Szintúgy a piros gyümölcsös szólam vezet, a korty második felétől itt is megkapjuk a diszkrét zöldfűszeres kíséretet, még némi kapor és kovászos uborka is bevillan. A körömlakklemosós motívum itt is megjelenik, de nem olyan mértékben, hogy rátelepedjen a borra. Nem tökéletesre csiszolt bor, de őszinte kadarka interpretáció. 5p (3950 Ft - Bortársaság)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1518456975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása