A Borrajongó

Sauvignon blanc-ok a szomszédból I. - Szlovénia és Horvátország - Jeruzalem Ormoz és Galic

2021. április 16. 06:00 - furmintfan

A két epizódos hazai (Etyek, nem Etyek) kis 2019-es keresztmetszet és egy chile-i kitérő után szomszédos országok borai következnek a sauvignon blanc-körkép keretében. Első alkalommal szlovénia és horvát borokkal ismerkedünk, két borvidékről, két különböző pincétől választottam három bort. A friss, 2020-as szlovén borral megtett felvezető kör után két komolyabb, 2019-es tétel került egymás mellé 1-1 szlovén, illetve horvát, élvonalbeli pincétől.

szlovensb20192020_1.jpg


A borokról szóló jegyzetek előtt a rend kedvéért kezdjünk a borvidékek és a pincészetek gyors ismertetése, bér mindkét pincészet borai előfordultak már a blog hasábjain.

Štajerska Slovenia
Szlovénia keleti részén, az osztrák határ mellett találjuk Štajerska Slovenia-t, ez a régió - mint neve is sejteti - történelmi hagyományok miatt szorosan kötődik az Ausztria részét képező Steiermark tartományhoz. Hullámzó dombsorok, meredek lejtők, borteraszok, meszes-márgás talaj, valamint az Alpok és az Adriai-tenger által egyaránt befolyásolt kontinentális klíma jellemzi a vidéket. Fehérboros vidéken járunk,
A borvidék egyik legfontosabb településének neve Jeruzalem, a legenda szerint a név eredete a keresztes háborúk idejére datálódik. Amikor ugyanis a Szentföldre tartó keresztesek megpihentek ezen a vidéken és a vendégszerető helyeik megkínálták őket boraikkal, a katonák annyira jól érezték magukat, hogy arra jutottak, ők bizony szívesen maradnak, és el is nevezték a települést Jeruzalemnek, azaz Jeruzsálemnek. A településről kapta a nevét a borvidék legfontosabb és legnagyobb borászata is.

Jeruzalem Ormož / Puklavec Family Wines
A Puklavec-család nevével fémjelzett pincészet a borvidék és egész Szlovénia legnagyobb borászata, egy korábbi szövetekezetből alakult ki mára ez az óriási családi vállalkozás. Hatalmas területről készítenek bort: 650 ha a saját szőlő területe, valamint 450 hektárnyi integrált ültetvény szőlőtermését is feldolgozzák. Sauvignon blanc, olaszrizling, furmint (sipon), rajnai rizling, tramini, chardonnay, ottonel muskotály, sárgamuskotály, pinot gris alkotják a fajta. Megindult a terjeszkedés országhatáron kívül is: Instinct néven Észak-Macedóniában is alapítottak egy borászatot, itt vörösborokat készítenek.
A család Puklavec Family Wines néven is készít borokat, az Estate Selection birtokborok mellett a Seven Numbers borcsalád dűlőszelektált borokat tartalmaz, ezek egyik a "2." számmal jelzett sauvignon blanc.


Kutjevo
A Kutjevo-i borrégió Belső-Horvátország és Szlavónia legfontosabb bortermelő központja, több fontos borászat (pl. Galić, Krauthaker) működik a régió nevét adó városkában, amely alig 2500 lakosával egyébként az ország egyik legkisebb városa. Kutjevo Požega-Slavonia megyében, közelebbről a termékeny požegai „arany” völgyben, a Papuk déli lankáin, a Kutjevčanka nevű patak szűk völgyében fekszik.
A vidék domborzatát a környező hegyek gleccserei alakították, az alapvetően sík vidéket zöld dombok tarkítják, általában ezeken terem a szőlő, jellemzően 200-300 méteres magasságban. Az éghajlat enyhe kontinentális, viszonylag kiegyensúlyozott, a talaj homokos, agyagos, meszes, üledékes alapokkal - egykoron a Pannon-tenger borította el a völgyeket. A borvidék főleg fehérborairól, elsősorban a grasevina-ról, azaz olaszrizlingről nevezetes, a világfajták közül a sauvignon blanc, a chardonnay, a rajnai rizling és a szürkebarát is megtalálható, a kékszőlőket leginkább a pinot noir, kékfrankos, merlot és cabernet sauvignon képviseli.

Galić Vina
A Galić Pincészetet Josip Galić alapította 2005-ben és a családi tradíciókat a legmodernebb technológiával ötvözve a pincét hamar a Kutjevo-i borrégió egyik meghatározó és külföldön is elismert szereplőjévé tette. Közel 60 hektár a saját szőlőterületek nagysága, a borvidéken négy különálló részén telepítettek, vagy újítottak fel idősebb, de ígéretes szőlőültetvényeket, továbbá hosszú távú együttműködés keretében vásárolnak is szőlőt. A birtokon a hangsúly a fehérborokon van, de sokat tesznek a szlavóniai vörösborok elterjedéséért is. Az összes bor mintegy 40 százalékát a grasevina (olaszrizling) teszi ki, de önállóan palackoznak még sauvignon blanc-t, chardonnay-t és pinot noir-t is, ezek mellett pedig házasításokat is készítenek, fehér, rosé és vörös kategóriában egyaránt.

szlovensb20192020_2.jpgJeruzalem Ormož Sauvignon 2020
Friss illat, nem kiugróan harsány, vagy zöld, leginkább bodza, zöldalma, szőlő, hóvirág és Gabi fogkrém elegye. Könnyű, laza szövésű, szinte légies bor, a közepes élénkségű savakhoz egy kevés CO2 is csatlakozik. Ízben visszahozza az illatjegyeket, egy kis citrus, pici maradékcukor kíséretében. Korrekt, jól iható, technológiailag hibátlan bor, különösebb csavarok és érdekesség nélkül (a Gabi fogkrémes aromákat mondjuk tudnám nélkülözni). 5p- (1990 Ft - Pannon Borbolt)

szlovensb20192020_3.jpgPuklavec Family Wines Seven Numbers Single Vineyard Sauvignon Blanc 2019
A két 2019-es bor közül ez a gyümölcsösebb, kerekebb, finomabb szövésű. Citrusok, zöldalma, bodza, egres, pici ananász, tv paprika, fekete ribizli levél, másnapra talán még édeskésebbé, gyümölcsösebbé válik. Közepes testű, lendületes bor, vibráló savakkal, egészen minimális CO2-s rásegítéssel, leheletnyi édesség-érzettel és enyhén olajos textúrával. Gazdag ízében különféle citrusok, zöldalma, őszibarack, vonzó trópusi gyümölcsös, ananászos érintés, pici só, a korty végén leheletnyi vanília. Szép bor, szerettem. 7p- (4490 Ft - Pannon Borbolt)

Galić Sauvignon Blanc 2019
A tétel 15%-a 6-12 órán át héjon ázott, és 500 literes fahordókban finomseprőn érlelődött. Kezdetben bevillannak trópusi gyümölcsök, de utána egyre hűvösebb, "szárazabb", "zöldebb" irányt vesz: zöldpaprika, egres, grillezett zöldségek, pici hordófűszer és seprős-krémes aláfestés. Tömör mag, szikár savak adják a gerincet, amelyre enyhén krétás-krémes érzet mellett közepes test épül, finom hordójelenléttel a háttérben. Citrusok, zöldalma, lime, zöld mangó, zöld paprika, grillezett zöldségek, enyhe sósság, valamint nagyon halványan némi hordófűszer érezhető ízében. 6p+ (3790 Ft - Pannon Borbolt)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9016497920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása