A Borrajongó

"Spéci" sauvignon blanc Chiléből - Montes Alpha Special Cuvée Sauvignon Blanc 2018

2021. március 06. 06:00 - furmintfan

Az Aurelio Montes, Douglas Murray, Alfredo Vidaurre és Pedro Grand által alapított Vina Montes több mint 30 éves múltra tekint vissza, és mára Chile egyik vezető borászatává vált. Az Alpha borcsalád premium boraival az elsősorban exportpiacokat célozták meg és komoly is sikereket is arattak a nemzetközi színtéren. Az Alpha Special Cuvée borok ezt a sikert igyekeznek meglovagolni és egyben túlszárnyalni, még magasabb minőségre törekedve.
Itthon ebből a borcsaládból a sauvignon blanc érhető el, amelynek korábbi évjáratai is érdekes színfoltként tűntek fel az újvilági "fajtársak" mezőnyében. Én most a 2018-as évjáratot kóstoltam meg.

montesalphaspecialcuveesauvignonblanc2018_1.jpg

Chilében a Csendes-óceán partjához közel fekvő Leyda Valley a Humboldt-áramlat hűsítő hatásának köszönhetően elhelyezkedéséhez képest hűvösebb klímájú terület. A tenyészidőszak hosszú, a köd és az óceántól fújó szellő hűvös reggeleket eredményez, amelyeket napos és meleg délutánok kísérnek. A talaj agyagos-márgás, gránit alapkőzettel, tápanyagban viszonylag szegény, mérsékelt vízelvezető képességgel. Az adottságoknak megfelelően errefelé inkább a hűvösebb klímát előnyben részesítő fajták - chardonnay, sauvignon blanc, pinot noir, syrah - terjedtek el, a sauvignon blanc esetében a terroir ropogós savakat és jól definiált aromákat produkál.
A Tricao dűlő mindössze három kilométerre található a Csendes-óceántól, a szőlőültetvények alacsonyabb dombokon terülnek el, innen származik ennek a bornak az alapanyaga.
A kézzel szüretelt, válogatott szőlő bogyózás után 12-24 órás hideg áztatáson ment keresztül, majd alacsony hőmérsékleten erjedt. A bor 6-8 hónapig érlelődött finomseprőn, heti egyszeri felkeveréssel. Ennek köszönhetően izgalmas krémesség és kerekség jelenik meg a borban a ropogós savak mellett. Intenzív illat és íz: citrusos aromák, mellette zöld mangó, ananász, grépfrút. A gyümölcsösség hosszan megmarad utóízben is, finom sóssággal.

montesalphaspecialcuveesauvignonblanc2018_2.jpg
Montes Alpha Special Cuvée Sauvignon Blanc 2018
Az illat érdekes, fajtajelleges, mégsem szokványos, egyszerre hűvös és meleg tónusú. Először grillezett zöldségek, leginkább talán zöld kaliforniai paprika, cukorborsó, articsóka, chili, majd citrusok és trópusi gyümölcsök (lime, grapefruit, ananász, mangó) jelennek meg és a seprőfelkeverés okozta krémes érzet is ott van a háttérben. A telt korty struktúráját a feszes savak lendületének és a krémesség okozta puha textúrának érdekes kettőssége határozza meg. Citrusok, trópusi gyümölcsök, grillezett zöldségek viszik a fő szólamokat, a háttérben halvány sósság és egy kis krétás érzet. Második naptól azért a gyümölcsös jegyek nagyobb teret nyernek. A gyümölcsös, zöldséges és seprős-krémes aromák hármasa izgalmas koktélt alkot, bár a tökéletes harmóniát nem éreztem. Kicsit mintha három irányba húznák a bort, így biztos vagyok benne, hogy valakinek ez már túlzó kakofóniának tűnik majd. Inkább amolyan hangulatbor, és a megfelelő étel mellett jó eséllyel szebben muzsikál, mint magában. 6p (kb. 7000 Ft - Bortársaság, kifutott)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5016446908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása