Az idei nyári balatoni bortúra-sorozat Paloznakon folytatódott, a Csopakkal szomszédos községet a hazai bor- és gasztrótérképre felhelyező Homola Pincészet boraival. Paloznakra a baráti társasággal szinte minden évben ellátogatunk kicsit kiereszteni a gőzt, tavaly viszont valahogy nem jött össze a szokásos paloznaki hétvége és úgy egyáltalán a településre sem jutottam el. Idén egy fél napos kitérőt már sikerült beilleszteni a programba, és természetesen nem maradt el a borozás sem.
Először a Sáfránykert Vendéglőben elköltött ebéd mellé fogyott el a pincészet "100%" borcsaládjából néhány pohár, majd a Homola Borteraszon a jól megszokott pazar kilátás mellett a premium vonal került terítékre. Aznap délután debütált a teraszon a pincészet két 2017-es évjáratú pezsgője is, amelyekhez stílusosan osztrigával is készültek, Tischler Petra jóvoltából, miközben a Czinege Tamás által fémjelzett GastroHack a BBQ-vonalat vitte. Volt tehát minden, mi szem-szájnak ingere, én pedig most rátérek a lényegre, azaz arra, hogy mi került a poharakba.
Homola 100% Balaton 2018
Olaszrizling, tramini, szürkebarát és pinot blanc házasítása. Érett fehér húsú gyümölcsök, alma, őszibarack, pici zöldfűszer és gyógynövény, minimális trópusi érintés. Közepesnél könnyebb, de reduktív alapborhoz képest meglepően tartalmas és telt a korty, gömbölyded savakkal, puha textúrával. Még a kezdődő érettséget is jól viseli. 5p
Homola 100% Vörös 2017
Ez már kifejezetten érett aromatikát mutat, piros bogyós gyümölcsökkel, pici fűszerrel, előrehaladottabb állapotot jelző aszalt paradicsommal, némi gyógynövénnyel. A korty kerek, teljesen sima, jól kitöltött. Tovább azért nem tartogatnám, frissen lehetett az igazi. 5p-
Homola Rosé 2019
Kékfrankos rosé. Friss piros bogyósok: szamóca, málna, cseresznye adják az aromákat, tutti-fruttitól mentesen. Arányos szerkezetű, kellemes rosé, nem is túl édeskés, de a savak se pörögnek túl benne. 5p
Homola Parti Szél 2018
A birtokházasítás, ha minden igaz, akkor szürkebarát, olaszrizling, tramini, chardonnay házasítása. Visszafogott fehér húsú gyümölcsök, minimális gyógynövény és ízben egy pici érett citrus színezi. Puha tapintású textúra, kerek savak, gömbölyded korty jellemzi a szerkezetet, amiben én a magam részéről még egy kis plusz lendületet el tudtam volna viselni. 5p-
Homola Furmint 2017
A fajtajelleges körtés, érett citrusos motívumok mögött felbukkan már egy enyhe petrolos palackbuké is, ami szerintem most kifejezetten jól áll neki. Itt már élénkebb savakat kapunk, pici almasavas éllel, miközben citrusok, körte, alma, halvány fűszeres, sós aláfestés alakítják az ízvilágot. 5p+
Homola Sáfránykert Olaszrizling 2017
Illatában fűszerek, pici mandula, egy kevés neutrális fehér húsú minimális gyümölcs, ízében is hasonló, némi almával, citrusokkal megtámogatva. Jó savak vezetik a legfeljebb közepes testű bort, a hordó nem túlzó, de érezhető a háttérben. 5p+
Homola Syrah Siller 2018
Érett gyümölcsök uralják illatát és ízét is, szamóca, málna, szeder formájában. Könnyű, gurulós, laza szövésű bor, jó inni. Tökéletes átmenet egy rosé és egy könnyebb vörös között.. 5p
Homola Kékfrankos 2017
Meggy, málna, szeder, a háttérben pici szárított virág és keleti fűszer, szájban még egy kevés gyógynövény és leheletnyi vanília a lecsengésben. A karcsú, kisportolt testet ruganyos savak viszik, a kevés tannin tökéletesen simul a borba, a korty lédús, zamatos, jó hosszal. Még mindig remek. 6p+
Homola Syrah 2014
Érett szeder, fekete ribizli, némi keleti fűszer, bors, majd kóstolva még málna és piros ribizli is felzárkózik az illat sötétebb erdei gyümölcsei mellé. Könnyed, lendületes, vékonyabb és talán kicsit több savval operál, mint akár a 2013-as vagy a 2015-ös testvére. 5p+
Homola Cabernet Franc 2015
Érett erdei gyümölcsök, meggy, finom fűszeresség szövi át a bor illatát és ízét. Szájban széles, puha tapintású és széles, a másik két vörös után lágyabb, teltebb érzetű. 6p-
Végül a két, most bemutatkozó pezsgőről is meg kell emlékezni, amelyekből összesen 1500 palackot töltöttek le. A pince furmint alapborából az osztrák Sektkellerei Szigeti-nél készültek el a palackos erjesztésű pezsgők.
Homola Furmint Méthode Traditionnelle Brut Nature 2017
Fehér húsú gyümölcsök, sárga alma, citrusok, némi gyógynövény jelenik meg illatában és ízében egyaránt. A korty lineáris, csontszáraz érzetű, apró buborékokkal. A két pezsgő közül egyértelműen ez a szikárabb, kimértebb, mégsem nélkülözi az eleganciát. 6p-
Homola Furmint Méthode Traditionnelle Brut 2017
12 g/l a dosage. Bujább, kedvesebb aromatikával bír, édes fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, őszibarack és édes citrusok színezik. Gömbölyűbb és természetesen édesebb érzetű, mint a párja, szerintem jól eltalálták a dosage-t ahhoz, hogy kiemelje a gyümölcsöket, de még nem legyen túl édes a végeredmény. 6p-
Zsandár Tamásnak köszönet a kóstolóért!