Rácz Erika és a Sanzon Tokaj kóstolója után egy héttel ismét egy erdőbényei borász volt a Tokaj Magic főszereplője a Borganikában (Rácz Erika ezúttal a résztvevők soraiban foglalt helyet). Homonna Attila nem először volt már a Tokaj Magic kóstoló-sorozat vendége, tavaly tavasszal egy komoly Határi Furmint-vertikálist kóstolhattunk tőle. Most a Vámosújfalu és Olaszliszka határában található Rány dűlő és az onnan készült borok kerültek a górcső alá.
Nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy a Rány dűlőt Homonna Attila "fedezte fel" a borkedvelőknek, ő volt az első aki komoly referencia-bort készített innen 2012-ben. Az extrém módon köves, riolittufás alapkőzetű, erodált, szinte zéró termőréteggel fedett dűlőn eleinte senki nem keresett szőlőt, de a magasan fekvő laposabb területeket és régi telepítésű, kis fürtű furmint-ültetvényeket vadászó Homonna Attila látott benne fantáziát. Azóta több erdőbényei borász - Budaházy-Fekete Kúria, Csite, Jakab Pince, Préselő Borház, Sanzon Tokaj - is megvetette itt a lábát.
A Rány az egyik legrégibb tokaji szőlőhegy, 1248 óta jegyzett dűlő, bár akkor még más néven említették. Ma is ismert nevét a Rány nemzetségről kapta, területén pedig a középkorban még lakott település is volt. Az ezt követő századok során a királyi udvar és több híres nemesi család is birtokolta a dűlőt. A viszonylag nagy területű Rány egyes részei között talajban és egyéb adottságokban is vannak különbségek, vannak fekvések, ahol kifejezetten jól aszúsodik a szőlő.
A Rány száraz borairól általában elmondható, hogy szikárak, viszonylag lassan fejlődnek a palackban, Homonna Attila szerint a saját borainak kell legalább 3 év, hogy igazán formába lendüljenek. Mi megkóstoltuk Attila összes eddigi Rány furmintját, hogy igazoljuk ezt.
Homonna Attilánál a száraz borok stílusa hosszú évek óta állandó. Az organikusan művelt szőlőt több lépcsőben szüretelik, a száraz borba csak botrytistől mentes, épp szemek kerülnek. Az ülepített színlé 500 literes Stockinger hordókban erjed és érlelődik 11 hónapig (korábban magyar hordókat is használt a borász).
Homonna Birtokbor 2018
Furmint és hárslevelű. Szép tiszta, kedves illat őszibarackkal és almával. A korty kerek, puha tapintású, hűen a meleg évjárathoz, ugyanakkor jó tartása is van a savaknak köszönhetően. Őszibarack, édes citrusok, narancs, hűvös, mentás fűszeresség adják az aromáit. 6p
Homonna Rány Furmint 2018
Rövidke kezdeti fülledtség után picit gyurmás még az illat, majd idővel kicsit púderesebb, édeskésebb irányt vesz, közben jönnek a fehér húsú gyümölcsök is, őszibarack, körte és alma képében. A birtokbor után koncentráltabb, egy kicsit szikárabb is, de alapvetően ez is hordozza a 2018-as tokaji borok meleg, kerek karakterét. Savai kellő tartást adnak, és mintha pici maradékcukor is lenne a borban, ami kedvesebbé teszi. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, hűvös fűszeresség, enyhe sós-gyurmás aláfestés, hosszú lecsengés. 7p-
Homonna Rány Furmint 2017
Eleinte kicsit hűvösebb, zártabb, mint a 2018-as, itt is van egy pici gyurmás felhang, de szépen nyílik, közben citrusok, fehér húsú gyümölcsök érkeznek. Kóstolva feszes, egyenes, precíz, remekül vezetik a savak. Különféle citrusok, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, halvány sósság színezi. 7p
Homonna Rány Furmint 2016
Megint megvannak a gyurmás-sós motívumok, közben citrusok és almafélék. Ez is szépen bontogatja szárnyait a levegőn, egyre több érett alma és körte bukkan elő, finoman megkezdődő palackérési jegyek mellett. A hűvös év ellenére meglepően telt, a feszes savgerincre a vártnál szélesebb korty épül. Különféle citrusok és érett fehér húsú gyümölcsök, narancs, alma jelennek meg ízében, enyhe sós-vasas aláfestéssel. 7p
Homonna Rány Furmint 2015
Érett fehér gyümölcsök, alma, körte, pici avaros jelleg is feltűnik az illatban, egyértelműen ez a bor tűnt a legelőrehaladottabb állapotúnak, de szigorúan csak a jelenlegi sor szempontjából, mert távolról sem öregedett el. Valamivel testesebb bort, szélesebb, lágyabb savakat kapunk az előzőek után, a korty kerek, de a tartásra, egyensúlyra itt sem lehet panasz, szép, egységes a szerkezet. Különböző érett citrusok és fehér húsú gyümölcsök alkotják az ízképet, a korty végén pici kesernyével. Attila szerint esélyes, hogy a külföldi cég által Magyarországra szállított gyenge minőségű dugó felelhet a viszonylag gyorsabb érésért. 6p
Homonna Rány Furmint 2013
Édesfűszerek, fehér virágok, fehér húsú gyümölcsök és citrusok forrnak egybe az összetett, szép illatban. Üvegszerű, kristályosan tömör, megbonthatatlannak tűnő szerkezet, lendületes és csiszolt savak, gazdag és kortalan aromatika jellemzi. A citrusok és a fehér és sárga húsú gyümölcsök spektruma talán eddig ennél a bornál a leggazdagabb: körte, alma, többféle őszibarack, narancs, pomelo, citrom, finom fűszeresség. Nagyon szép! 7p+
Homonna Rány Furmint 2012
A laborok különbözően mértek ugyan, de mindenképpen van 6-9 gramm maradékcukor a borban literenként. A hivatalos eredmény magasabb maradékcukrot állapított meg, így a bor félszáraz megjelöléssel került forgalomba. Csupa édes gyümölcs ízben és illatban egyaránt: fehér és sárga húsúak, citrus- és barackfélék, körte, alma. A savak és a maradékcukor összjátéka szép egyensúlyt alakít ki, a bor off-dry érzetű, de remekül áll neki ez az enyhe édességérzet, még jobban kiemeli a gyümölcsösséget, kedvesebbé teszi a bort. Integrált, egységes a szerkezet, harmonikus a korty, öregedésnek pedig nyoma sincs. Még mindig remek! 7p+
(Homonna Attila)
Pancsovay Zita kísérő fogásai:
Zöldséges polentapizza
Zöldborsós arancini
Jamon serrano mini szendvics