A Borrajongó

Tokaj Magic - Sanzon Tokaj

2020. június 19. 06:00 - furmintfan

Amikor február végén az előző Tokaj Magic kóstolón egy Bott Csontos vertikálison rágtuk át magunkat, még nem sejtettük, hogy milyen sokáig kell várnunk az újabb alkalomra. A koronavírus miatt a tavaszra tervezett kóstolók júniusra tolódtak, így bő három hónapnak kellett eltelnie, amíg ismét összegyűlhettünk a Borganikában. A júniusi Tokaj Magic kóstolók egy-egy erdőbényei borászatra, és főként a Rány-dűlőből készült boraikra fókuszáltak. Először Rácz Erika és borászata, a Sanzon Tokaj volt az eseménysorozat vendége.

tokajmagicsanzontokaj1.jpg

Rácz Erika a borvidéken született és nőtt fel, de csak hosszú évek után tért vissza, hogy férjével megalapítsa a családi pincészetét. A Sanzon Tokaj története egy 0,3 hektáros szőlővel kezdődött a Nyakvágó dűlőben, amelyet Erika szülei már nem akartak/tudtak tovább művelni, Erika és férje azonban gondozásba vették a kis ültetvényt. Azóta a birtok 5 hektárosra nőtt, és ezzel párhuzamosan fokozatosan kiépült a birtokközpont és a feldolgozó is.
A szőlőben ökológiai gazdálkodás folyik, a pincében is a lehető legkevesebb beavatkozás mellett készülnek a borok. A habzóbor kivételével minden bor spontán erjed, kénen kívül más "adalékot" nem kapnak. Az acéltartályok, a Kádár és Stockinger hordók mellett Erika a legutóbbi évjáratban egy Légli amforában is készített bort, egy sárgamuskotályt, ami még bemutatásra vár.
Az első borok 2014-ből kerültek palackba, de a nagyközönség elé a 2015-ös évjárattal lépett ki a pince. Időközben nagyjából kialakult a portfólió is, megjelentek az első édes borok is. Dűlős borok kezdettől fogva a Rány terméséből készülnek, furmint és hárslevelű külön-külön. A Furmint Selection alapanyagát kicsit később szüretelik, mint a dűlőszelektált Rány tételekét, mindig marad benne egy kevés cukor a száraz-félszáraz határmezsgyéjén, amolyan komolyabb gasztróbornak szánva. A pince első aszúja a 2016-os évjáratból készült el, nem került kiskereskedelmi forgalomba, de a pincétől beszerezhető és mi is megkóstoltuk.

Sanzon Tokaj Habzó 2019
Friss körte, alma, őszibarack illata, ízben citrusokkal kiegészülve. A bubik eleinte intenzívek, de viszonylag gyorsan eloszlanak, a korty könnyű, feszes, tisztán hagyja a szájat. 5p-

Sanzon Tokaj Furmint Selection 2018
Félszáraz (12,2 g/l maradékcukor). Édes gyümölcsök, főleg alma, pici édesfűszer, virág és egy kevés trópusi gyümölcs határozza meg az illatot. Kóstolva kerek, húsos, széles, kicsit lágy és édeskés, így viszont kedves és könnyen iható. Sok édes fehér húsú gyümölcs, trópusi gyümölcs és édes citrus díszíti. 6p-

Sanzon Tokaj Furmint Selection 2017
Eleinte fehér húsú gyümölcsök, körte és pici édesfűszer színezik az illatot, majd egy időre elmozdul egy izgalmas zöldfűszeres, zsályás, rozmaringos irányba. Karcsúbb, feszesebb, mint a 2018-as, itt is gömbölyít a boron egy kevés maradékcukor (7,5 g/l), de sokkal jobb az egyensúly, nem tolódik el az édesség felé. Édes citrusok, mandarin, őszibarack, érett alma a fő díszítőjegyek. 6p+

Sanzon Tokaj Rány Furmint 2015
Eleinte kicsit neutrális, lassan nyílik, nedves kő, gyurma, citrusok, idővel pici zöld tea és édes fehér húsú gyümölcs tűnik fel illatában. A savak lecsiszolódtak, egyébként sem magasak, mégis stabil a bor gerince és szélessége mellett is van egyfajta szikár érzete. Citrusok, citrushéj, őszibarack, sós-köves villanások, szépen integrált hordó, a korty végén finom melegség. 6p

Sanzon Tokaj Rány Furmint 2016
Hűvösebb hangulatot áraszt, illatban citrusok és fehér húsú gyümölcsök, almafélék, ízben naranccsal és halvány sóssággal kiegészülve. Feszesebb, szikárabb, karcsúbb, mint a 2015-ös, nekem jelen állapotuk szerint ez egy fokkal jobban tetszik. 6p+

Sanzon Tokaj Rány Furmint 2017
Fiatalosabb, gazdagabb, intenzívebb az eddigieknél, az aromatika is sokrétűbb és kifejezőbb. Fehér húsú őszibarack, barackvirág, körte, alma, ízben ezek mellett ráadásként finom citrusok és halvány sósság. Csiszolt, jó felépítésű, filigrán és zamatos bor, a kóstoló legelegánsabb tétele. 7p

Sanzon Tokaj Rány Hárslevelű 2018
Meleg hangulatú ez is, kicsit több és érettebb a gyümölcs, mint a furmintoknál. A forró évjáratnak megfelelően gömbölyű, picit melegít az alkohol is, mégis van benne éppen elég sav, hogy a 9 g/l maradékcukor mellett se tűnjön lustának. Édes alma és őszibarack, leheletnyi édesség (off-dry érzet), enyhe cseresség a kortyban. 6p-

Sanzon Tokaj Rány Hárslevelű 2017
Finom fűszerek, érett fehér és sárga húsú gyümölcsök, őszibarack és különféle citrusok adják az aromákat. A 2018-as után szikárabb jelenség, alacsonyabb a maradékcukor (7,7 g/l), magasabb sav (8,7 g/l), előbbi okán az utóbbi mégsem tűnik túl soknak. Kedves, hársas karakter találkozik a stabil szerkezettel, és egyfajta riesling-es sav-cukor egyensúllyal. 6p+

Sanzon Tokaj Aszú 2016
176 g/l maradékcukor, 10 g/l sav, 10,4% alkohol, 90% furmint aszúszem a Rányból, alapbor a Mádi Kakasokból. Fiatalos szín és aromatika jellemzi, még pályája elején tart. Az illat egyből nagyon megnyerő: felezett őszibarack, ananász, körte, virágok, gyömbér, finom édesfűszerek. Szájban vibráló savak fókuszálják és repítik hosszan a kortyot, amely végig intenzív, lendületes. Ízben a friss gyümölcsök dominálnak: citrusfélék, sárga húsú őszibarack, sárgabarack, pici vanília és édesfűszer a háttérben. Nagyon szép, és még nagyon fiatal aszú. 7p+

tokajmagicsanzontokaj2.jpg

(Rácz Erika, Pancsovay Zita, Ripka Gergely)


Pancsovay Zita kísérő fogásai:
Cukkini carpaccio
Alma vászolyi sajttal
Nyári tekercs


Rácz Erikának köszönöm szépen a meghívást a kóstolóra!

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4115803952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kemenczés Benő 2020.06.19. 10:28:10

Lehet tudni mekkora hordókat használnak?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2020.06.20. 07:39:56

@Kemenczés Benő: Igyekszem megkérdezni/ideirányítani az illetékest. :)

Sinyi2016 2020.06.21. 20:21:21

Pontozás szerint a 2017 es jobb volt. De még is azt írtad hogy a 16 neked picit jobban tetszett. Sok szor van ilyen, hogy az egyéni ízlés picit más mint amennyi pontot adsz egy bornak.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2020.06.21. 20:48:06

@Sinyi2016: Hú, köszi, csak most vettem észre, hogy elírtam: a 2017 igazából 2015 akart lenni, javítottam.
Ezzel együtt jó a kérdés, mert tényleg előfordul, hogy egy alacsonyabb pontszámot kapó bor jobban esik és szívesebben iszom, mint egy magasabbra pozicionált és pontozott bor. Én a magam részéről próbálok elvonatkoztatni a saját ízlésemtől a pontozásnál, amennyire lehet. Nyilván teljesen nem tudok, de lehetnek egy bornak erényei, attól függetlenül, hogy stílusban, hogy a stílusa nekem nem jön be. Persze nem egyértelmű borhibákról vagy totálisan felborult egyensúlyról beszélek, bár ahogy pl. a magas savakat vagy alkoholt, úgy pl. a brettet, meg az illót is másképp tolerálják egyesek.

Sinyi2016 2020.06.23. 18:09:28

@furmintfan: Köszönöm a választ. Meg kérdezhetem még az illó alatt mit értesz?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2020.06.23. 19:02:23

@Sinyi2016: Érzékszervileg ecetes és/vagy körömlakkos aromákat, az emelkedett illósav-tartalom miatt.
süti beállítások módosítása