A Tokaj Magic legutóbbi budapesti kóstolóján ismét száraz borok kerültek a rivaldafénybe, Homonna Attila Határi furmintjának kilenc évjáratát kóstoltuk végig. Az eredetileg tervezett sort maga a borász és a kóstolón szintén jelen lévő Szűcs Ferenc egészítette ki saját gyűjteményéből, így egy majdnem komplett vertikális sor állt össze. A kóstoló félidejében maga Homonna Attila is befutott - stílszerűen Erdőbényéről -, ő is mesélt egy kicsit Erdőbényéről, a Határiról és a borokról.
Homonna Attila a számos nagy egyéniséget felvonultató tokaji borvidéken is különleges figura, éppen csak akasztott ember nem volt, mielőtt borász lett, de lapkiadó, basszusgitáros és borboltos például igen. Az 1999-ben megalapított Homonna Szőlőbirtok egy 0,4 hektáros parcellával indult a Határi olaszliszkai oldalán. Homonna Attila a kezdéshez igyekezett olyan ültetvényt találni, ahol öreg tőkék vannak, lehetőleg alacsony áron, így esett a választása a Határira, ahol idővel több környező parcellát is megvásárolt. Ma a pincészet 4 hektár saját szőlővel rendelkezik, ebből a Határin birtokolt terület 1,7 ha-t tesz ki. A szőlőművelés organikus, a borok spontán erjednek, minimális beavatkozással készülnek. Érdekes része a borkészítési receptnek, hogy minden hordónak van egy tartály párja, és erjedést követően a borok helyet cserélnek.
A Határi dűlő Erdőbénye és Olaszliszka határán terül el, innen a neve is. A borvidék hűvösebb részén járunk, a folyóktól való nagyobb távolság miatt a botrytis hatása kevésbé jelentős. Vegyes vulkanikus kőzeteket, riolitot, perlitet találunk itt.
Az első Homonna borok, - így, mint láttuk az első Határi is - az akkor bevett tokaji szárazboros "recept" szerint készültek: késői szüret, magas alkohol, maradékcukor, határozott hordó. Homonna Attila a külföldi útjain szerzett tapasztalatok alapján változtatott 2004-től a stíluson, és azóta a Homonna borok és a Határi Furmint is egységes, következetes stílust képviselnek, ami ritkaságnak bizonyult az útkeresések és stílusváltások által meghatározott borvidéken. Alkonyi László a 2005-ös Határi Furmintra kapta fel a fejét, egy új tokaji borstílus hírnökét és Tokaj-Hegyalja kevésbé ismert északi területének úttörő képviselőjét látta meg benne, amelyet aztán követett több, a Tokaji borvidék északi részén (is) tevékenykedő pince bora is.
(Ilyet még ő is ritkán látott: Homonna Attila és a Határik)
Határi Furmint 2017
Az illat meglehetősen zárt, nehezen adja meg magát, végig hűvös hangulatot áraszt, fehér húsú gyümölcsökkel, enyhe gyurmás aláfestéssel. A korty egyenes, kristálytiszta és kiegyensúlyozott. Ízében fehér húsú őszibarack, körte, alma, édes citrusok, pici citromhéj, narancs és menta, leheletnyi sósság, fanyar zárás. Még fiatalnak tűnik. 6p+
Határi Furmint 2016
Érettebb gyümölcsöket közvetít az illat, ami azért az évjárat ismeretében kicsit meglepő: sárga húsú őszibarack, vilmoskörte, pici sárgabarack, ismét mentol. A kellően feszes savak ellenére is megállapodottabb szerkezetet mutat, bár így is van egy kis rusztikusság benne. Almafélék vezetik ízét, mellette kis körte, birs, narancs, grapefruit, mandarin. Szikárságán az érett gyümölcsösség és a kis maradékcukor enyhít. 7p-
Határi Furmint 2015
Szépen nyílik az illata, fehér húsú gyümölcsök, citrusok, virágok, pici tejszín, kis édesfűszer és gyógynövény elegye tűnik fel, de összességében marad a hűvös hangulat. Csiszolt savak vezetik a karcsú, elegáns kivitelezésű kortyot, ízben különböző citrusfélék, őszibarack, némi zöldalma, élénkebb fűszeresség jellemzi. 7p
Határi Furmint 2013
Fűszeresebb az illat, hangsúlyosabb a hordó, pici virág és gyurmás jelleg is megjelenik a fűszerek és a fehér húsú gyümölcsök mellett. Stabil fókuszt és koncentrációt villant, egyszerre hat szikárnak és kereknek. Fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, citrusok, mandarin, pomelo, fűszerek, pici vanília. 7p
Határi Furmint 2012
Eleinte kicsikét neutrális, majd ismét jönnek a gyurmás jegyek, kis fűszer, gyümölcs viszont alig van az illatban. Széles, de jól tartó savak mozgatják, fanyarkás citrusok, fehér húsú gyümölcsök, érett alma és barack színezik. A gyümölcsösség kissé neutrálisabb, visszafogottabb, de a forró évjárat ellenére szépen érik, ellentétben a legtöbb 2012-es száraz tokajival. 7p-
Határi Furmint 2008
Érett sárga húsú gyümölcsös, barackos, édesfűszeres illat, amelyben talán pici botrytis és illó is bevillan, de nem zavaró mértékben. A korty kerek, telt, bár a vége felé picit lelágyul és mintha az alkohol is melegítene picit. Császárkörte, sárga húsú gyümölcsök, narancs, sárgabarack, pici édesfűszer és vanília színezi, majd a korty végén minimális kesernye érezhető. 6p+
Határi Furmint 2007
Érett, meleg hangulatú illat, elsősorban vajkaramellával, finom érettséggel. A korty az eddigiekhez képest puhább, krémesebb érzetű, telt és széles, érett fehér húsú gyümölcsök, almafélék és őszibarack, méz, kis édesfűszer, majd a végén pici kesernye jellemzi az ízképet. 6p
Határi Furmint 2006
Nagyon egyedi és gazdag illattal fogad, van itt minden: érett barack, sárga és fehér húsú gyümölcsök, sőt: málna, ezen túl gomba és sok fűszer. A szerkezet csiszolt, élmentes, szépen megállapodott, de van még benne tartalék. Érett gyümölcsök, gazdag fűszeresség, gyógynövények, érett citrusok, narancs, sárga húsú gyümölcsök, finom érettség áll össze komplex eleggyé. A sor egyik legszebb bora. 7p
Határi Furmint 2003
Félszáraz bor, még régi stílusban, túlérett alapanyaggal, botrytises szemekkel, magasabb alkohollal, maradékcukorral, Érett sárga húsú gyümölcsös, zöldfűszeres, virágporos illat, sós-vasas aláfestéssel. Vakon talán érett somlóinak mondtam volna. A test nagy, vaskos, a textúra olajos, széles, de még élő savakkal megtámogatva, a szerkezet csak a végére lazul fel, közben azért érezhető a magasabb alkohol és a maradékcukor is, bár egyik sem lóg ki túlzottan. Édesre érett gyümölcsök, enyhe aszalt gyümölcsös karakter, méz, pici édesfűszer, enyhe édesség, majd pici kesernye. 15+ évesen is szépen tart. 6p