A Borrajongó

Bott Pince duplavertikális - Kulcsár 2017-2019 és Csontos 2016-2021

2024. október 09. 06:00 - furmintfan

Tervezem már egy ideje, hogy az évek alatt összegyűlt Bott Pince Csontosokat egy vertikális sorban megkóstoljuk, mindig hálás téma ez, utoljára a Tokaj Magic keretében volt erre lehetőség (2020-ban a COVID előtti utolsó borkóstoló volt). Öt évjárat sorakozott fel nálam, Táncoló Medve barátunk kiegészítette a sort egy palackkal, ráadásnak - vagy inkább felvezetőnek - hozzácsaptunk három évjáratnyi Bott Kulcsár -t és össze is állt az egész estét betöltő program.

bottcsontoskulcsar.jpg

Kicsit aggódtam, hogy a nem éppen optimális tárolási körülmények miatt már kikezdte az idő vasfoga a palackokat, de szerencsére szinte egytől-egyig gyönyörűen érő borokat kaptunk el. Rszabi is velünk tartott a kóstolón és kivételesen annyira magával ragadta a sor, hogy még pontszámokat is küldött.

 

Kulcsár
A Kulcsár dűlőből először 2011-es évjáratban készítettek egy kiváló hárslevelűt Bodóék, majd a 2013-as évjárat szólt nagyot, viszont 2021-gyel búcsúznunk kell a Kulcsár Hárslevelűtől. Sajnos gazdaságossági szempontok miatt Bodóék úgy döntöttek, hogy a területet visszaadják és nem bérlik tovább. Az Olaszliszka mellett található terület egy vulkán lábánál fekvő fennsík, egy kőtenger, amelynek a felszínéről kihordott riolitot a hegyközség elkérte a dűlőutak pótlására.


bottkulcsar20172019.jpgBott Pince Kulcsár 2019
Buja, élénk illattal fogad, kissé meghökkentő aromákat is tartogat: sárga húsú barackfélék, mangó, narancs, alma, később még málnát és ribizlit is felidéz. A korty húsos, dús idomú, hedonisztikus, a kerek savak mellett enyhe fanyarság és meglepően alacsony alkohol (12,5%) találkozik benne. A gazdag gyümölcsösséget enyhe édességérzet domborítja ki még jobban, megint jönnek a trópusi gyümölcsök, édes barackfélék, egy pici birsalmával és almahéjas fanyarsággal. Hedonista bor, remek intenzitással és gazdagsággal, közepes hosszúságú lecsengéssel.
furmintfan: 7p
rszabi: 7p

Bott Pince Kulcsár 2018
Egy fokkal érettebb illattal találkozunk, inkább érett alma, birsalma, édesfűszerek, sárga húsú gyümölcsök keverednek benne. A meleg évjáratnak megfelelően szélesebb, testesebb, mint a 2019-es kiadás, az alkohol is magasabb, a maradékcukor is kerekít rajta, így kicsit lágy az összhatás. Érett alma, narancs, birsalma, vanília sorakozik fel ízében.
furmintfan: 6p
rszabi: 5p+

Bott Pince Kulcsár 2017
A színe már borostyánba hajlik, érett az illata is, sok sárga húsú gyümölcs, sárgabarack, trópusi aromák, alma, édesfűszerek uralják ezt a bort is. Telt, jó koncentrációt mutat, szépen megtartják a savak a bort, leheletnyi cseres/fenolos érzet is kiegészíti a szerkezetet. Ízében ugyanúgy megkapjuk a sárga húsú gyümölcsöket, kajszibarackot, mangót, almát, őszibarackot, egy kis vaníliakrémmel és finom palackbukéval keretezve.
furmintfan: 7p
rszabi: 6p+

 

Csontos
Csontos dűlő neve már összefonódott a Bott Pincével, mondhatni, ők tették fel újra a térképre ezt a területet. Dűlős száraz bort más rajtuk kívül nem készített innen, a Csontos bora viszont évről évre az egyébként is magas színvonalon teljesítő Bott szortimentnek egyik legjobbja. A dűlő nevét minden valószínűség szerint Csicseri (Czéczeri) Csontos András egykori tulajdonosról kapta, akinek családja a 15. században birtokolta a területet, de egy időben egy későbbi tulajdonosa nyomán Zsedényi dűlőnek is nevezték. Dús, barna erdőtalaj fedi a dűlőt, palás riolit-tömegekkel.

bottcsontos20162021.jpgBott Pince Csontos 2021
Gyönyörű, még bőven fejlődő illatában zöldalma, körte, citrusok, fehér húsú őszibarack, enyhe fűszeresség és egy pici gyufafüstös redukció keveredik. Kóstolva remek arányokat, stabil szerkezetet villant, fókuszált és kristályosan tömör a magja, precíz savak vezetik, a hordó is okosan adagolt, nincsenek kilógó élek. Ízben az illatra rímel, friss citrusok, fehér húsú gyümölcsök, finom sósság. Másnap pici visszafogottabbnak mutatkozott, de ez így is egy egészen kiváló bor.
furmintfan: 8p-
rszabi: 8p+

Bott Pince Csontos 2020
Sokkal hűvösebb, de szintén izgalmas illat fogad: körte, kezdődő palackbuké, kakukkfüves, gyógynövényes villanások, cseppnyi méz, majd második nap a zöldfűszerek helyét édesfűszerek veszik át. A 2021-es után sokkal karcsúbb, lazább szövésű és moderáltabb intenzitású, de szépen vezetik a savak és pici fenolosság is érezhető. Körte, alma, pici méz, egy kevés édesfűszer és cukrozott mandula tűnik fel ízében, majd második nap némi trópusi gyümölcs is felsejlik.
furmintfan: 7p-
rszabi: 7p

Bott Pince Csontos 2019
Érett sárga húsú gyümölcsök, alma, süteményszél és édesfűszer mellett már megjelenik benne az érés jeleként némi cider és reszelt alma, ami kezdődő oxidációt sejtet (bár második nap semmivel sem mutatott rosszabb formát). Ismét egy teltebb, vastagabb anyagot kapunk szájban, széles sav, kicsit emelkedett alkohol, leheletnyi cseres érzet fogja közre a közepesnél nagyobb testet. Érett sárga húsú gyümölcsök, barack és alma, pici mangó és vanília tölti meg a korty, enyhe édességérzet vonul végig rajta, a korty végén jön egy kis kesernye.
furmintfan: 7p-
rszabi: 7p+

Bott Pince Csontos 2018
Érett sárga húsú gyümölcsök mellett vanília, grillázs, egy kis vajasság és némi narancshéj színezi az illatot, második nap viszont eléggé letompult. Kóstolva krémes, savai aránylag lágyak, a korty vége felé kicsit ellaposodik és egy kicsit érezni az alkohol fűtő hatását is. Édesre érett gyümölcsök, vaníliakrém, édesfűszerek, narancshéj adják a díszítést, a korty végét némi kesernye árnyékolja be.
furmintfan: 6p
rszabi: 4p

Bott Pince Csontos 2017
A megszokott érett sárga húsú gyümölcsök - narancs, sárgabarack, mangó - mellett ezúttal egy kis levendula, gyógynövény és kakukkfű adja a kíséretet illatban, második nap bevillan egy kevés grillázs is. Telt, gazdag bor, szépen tartó, csiszolt savak dolgoznak a jól kitöltött, húsos korty alá. Dús idomú, összetett a korty, több rétegben jönnek az édes citrusos, sárga húsú gyümölcsös aromák, finom fűszerességgel kiegészítve.
furmintfan: 7p+
rszabi: 8p

Bott Pince Csontos 2016
Hűvös karakterű, mértéktartó illatában leheletnyi petrolos palackbuké, őszibarack, hűvös gyógynövények, menta pici édesfűszer. Karcsú, kecses bor - ilyen szempontból kicsit riesling-es hatást kelt -, az aromatikája szinte kortalan, szerkezetben az előző évjáratok után sokkal könnyedebb, de precíz savai szépen operálnak. Ízében citrusok, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, halvány gyógynövényes villanások.
furmintfan: 7p-
rszabi: 8p

A borok szépen tükrözték az évjáratok hatását. 2016 és 2020 karcsúbb, szellősebb szerkezetű borokat adott, míg a 2018-asok aránylag lágy, testes, kissé lusta borok, magasabb alkohollal, gyorsabb éréssel. 2017 telt, dús idomú, ugyanakkor jó savakkal megtámogatott, gazdag tételeket eredményezett, 2019 hasonló, de minden szempontból kicsivel visszafogottabb és érdekes módon a 2019-es borok meglepően sötét színűek voltak. A 2021-es Csontos a bontás napján döbbenetesen jó bor, nemzetközi klasszis szint, bár második nap kóstolva éreztem egy kis visszalépést. Ezzel együtt a legnagyobb wachau-i smaragdok mellé is bátran letenném, csak azok legalább kétszer annyiban kerülnek.

Táncoló Medve jegyzete a kóstolóról itt olvasható.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8918499118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása