A Tokaj Magic kóstolósorozatát 2024 után 2025-ben is a Bott Pince boraival nyitotta meg Ripka Gergő, ezúttal az Előhegy került sorra (a korábbi években Exczellencziás és Csontos vertikális sorokat is kóstoltunk, felkészül a Kulcsár). A Bott Pince dűlői közül a Csontos, a Határi, a Teleki valószínűleg ismertebb, mint az Előhegy, ennek a dűlőnek mégis különleges helye van Bodó Judit és Bodó József szívében. Ez volt ugyanis az első saját szőlőterületük, nászajándékba kapták a családtól. A pince egyébként idén ünnepli alapításának 20. évfordulóját, több izgalmas eseménnyel is készülnek az év során, a pincénél és más helyszíneken is, ezek sorába szépen illeszkedett ez a vertikális kóstoló is.
Az Előhegy a Tokaji-hegy nyugati részén, Tarcal felett helyezkedik el, itt fél hektáron, löszös nyiroktalajon termő bő 40 éves szőlőtőkékről furmintot és hárslevelűt szüretelnek Bodóék. A kész bor tehát a két fajta házasítása, az első években furmint-hárslevelű, az utóbbi években furmint szerepel a címkén, a bor nagyobb részét furmint alkotja, de a sorokban vegyesen található a két fajta. A területen löszös, agyagos talajt találunk, magas mésztartalommal, az innen szüretelt borok még meleg években is jól megőrzik a savtartalmukat.
Bodó József és Bodó Judit
Amikor Judit és Józsi megvette a területet 2004 augusztusában, viszonylag elhanyagolt ültetvényt találtak ki, de a terepszemlére velük tartó Szepsy István azt tanácsolta, hogy vegyék meg, kiindulásnak jó lesz. Kezdetben az innen szüretelt termés többnyire a szélesebb családi kör fogyasztására készült, vagy a Bárdos Saroltával és Berecz Stéphanieval közös 3 Grácia száraz borba került.
Az első forgalmi évjárat 2011-ben készült, ekkor elég meggyőzőnek érezték, hogy önálló dűlős borként palackba kerüljön, majd 2012, 2017, 2018, 2021, 2022 következett a sorban és mi mindegyiket végigkóstoltuk. A sorhoz érkezett még három meglepetés palack, a Teleki legfrissebb és egy jóval korábbi évjárata és - mivel Judit szerint nincs tokaji borkóstoló édes bor nélkül - a pince aktuális, 2022-es szamorodnijával zártuk a sort.
Bott Pince Teleki 2023
Az illat sárga húsú barackfélékkel nyit, majd egyre inkább alma, körte és édes citrusok felé tolódik a gyümölcsös spektrumon, némi fehér virág mellett. Kóstolva lendületes sav, szép beltartalom fogad, kiegyensúlyozott és hosszú a bor. Ízében körte, alma édes citrusok, mandarin, őszibarack, finom sós-fanyar kísérettel. 7p-
Bott Pince Előhegy 2022
Citrusokkal nyit az illat, majd több réteg is feltárul: citromhéj, mandarin, fehér őszibarack, körte, grapefruit. A meleg év ellenére meglepően feszes a bor, a bor eleven és koncentrált is, tömör maggal, az élénk savak hosszúra nyújtják a kortyot, még pici szárít is a vége. Citrusok, fehér őszibarack és körte viszi a prímet ízben. Rácáfol az évjáratra. 7p-
Bott Pince Előhegy 2021
Fehér húsú gyümölcsök, körte, zöldalma, citrusok elegyednek a friss, üde illatban, némi fehér virággal és grapefruit-tal a háttrében. Karcsú, filigrán, elegáns bor, élénk savakkal, leheletnyi fenolos húzással a lecsengés felé. Íze citrusokat és fehér húsú gyümölcsöket idéz, főleg citrom, lime, zöldalma formájában. 7p-
Bott Pince Előhegy 2018
Ennek a bornak már kifejezetten fejlett az illata, édes gyümölcsöket, piskótát, almás süteményt idéz, birsalmával, pici dióval, mandulával. Szájban kerek, telt, a savak érezhetően enyhébbek az előző tételek után, de még megtartják a kortyot, az alkohol picit fűt és csíp a végén. Érett alma, almahéjas fanyarság, dió, mandula, kezdődő tercier aromák jellemzik, a lecsengés legfeljebb közepes. 6p-
Bott Pince Előhegy 2017
Sokkal fiatalosabb az előző bornál, csupa fehér húsú gyümölcs: alma, körte, egy kevés citrusossággal, narancsvirággal. Tartalmas, de sokkal fineszesebb, elegánsabb, dinamikusabb az előző bornál. Gyönyörű savak, szép egyensúly, finom textúra és hosszú lecsengés jellemzi. Körte, fehér őszibarack, zöldalma, pici citrus és fehérbors a fő díszítőjegyek. 7p
Bott Pince Az Előhegy, ahogy szedtük... 2012
Az illata eleinte azt sugallja, hogy bomlásnak indultak az aromák, de levegőn valamennyire összeszedi magát, tercier aromák uralják, gomba, méz, vajasság. A korty széles, pici cukor is kerekíti, széles savak támogatják. Frissebb, mint illatban, de azért eléggé érett már, aszalt gyümölcsök, almalé, almahéj, pici vajasság, tercier jegyek, némi kesernye keveredik ízben. 5p
Bott Pince Az Előhegy, ahogy szedtük... 2011
Mutat már fejlettséget az illat, de még gyümölcsöket: érett alma, körte, birsalma. A 2012-es után könnyedebb, de itt is érezni egy kis kerekséget a maradékcukortól, de a savak is szépen dolgoznak. Érett citrusok, fehér húsú gyümölcsök, leheletnyi vajasság és pici dió adják a díszítést. 6p
Bott Pince Teleki 2008
Az illat füstölt szalonnával, gombával, karamellel, palackbukával, szellőzve érett sárga húsú gyümölcsök is csatlakoznak. Az előző borok után kicsit tömörebb és teltebbnek is hat, szikár, tömör gerinccel, kicsi cserességgel. Ízben a kezdődő tercier aromák mellett vannak még gyümölcsök is: érett alma, sárga húsú gyümölcsök, barackfélék. Szépen érett bor. 6p+
Bott Pince Édes Szamorodni 2022
154 g/l maradékcukor, 12% alkohol. Nagyon vonzó, intenzív illattal fogad: édesfűszerek, vanília, mangó, sárgabarack, trópusi gyümölcsök, szegfűszeg. A korty húsos, közepesen koncentrált, jó sav-cukor egyensúllyal, intenzív ízekkel. Mangó, sárga húsú őszibarack, sárgabarack, trópusi gyümölcsök, vanília, finom édeskés fűszeresség. 7p+
Ripka Gergely és Bodó Judit
Összességében szépen szerepeltek az Előhegy borai, és meglepetésekkel is szolgáltak. A közelmúltból az évjáratot meghazudtolóan lendületes, feszes savakkal találkoztunk, míg a 2010-es években egy-két melegebb év bora kevésbé tudott dacolni a korral. A löszös talajú területekről készült borok érlelési potenciálját illetően ítéletet nem hirdetnék, ebben a sorban inkább pozitív példákat találtunk, de úgy tűnik, hogy az évjárat hatása sem teljesen egyértelmű, vagy talán a szőlő alkalmazkodóképességét is plusz faktorként kellene figyelembe venni.
Korábbi Tokaj Magic Bott kóstolók: