A Borrajongó

Tegnap ittam - Planeta Allemanda Moscato di Noto 2018

2020. május 11. 06:00 - furmintfan

Az utóbbi szűk három hónapban kizárólag magyar borokat boncolgató "tegnap ittam" posztok után most kivételesen ismét egy külföldi bor kerül a nagyító alá, de így sem maradunk magyar vonatkozás nélkül.
Az 1995-ben alapított, azóta is családi tulajdonban álló Planeta az egyik legnagyobb és legismertebb szicíliai pincészet, amely a sziget öt tájegységén is rendelkezik szőlőültetvényekkel és borászattal (Menfi, Vittoria, Noto, Etna, Capo Milazzo). A család 17 generációra és kb. 500 évre tudja visszavezetni Szicíliában folytatott mezőgazdasági tevékenységét. Korábban is foglalkoztak borászkodással, de a 20. század végén három unokatestvér, Alessio, Francesca és Santi úgy döntött, hogy korábbi tömegtermelést ideje felváltani a csúcsminőségű borok készítésével. Bejött a terv, ma a Planeta már több száz hektáron gazdálkodik és szerte a világba exportálják boraikat.

A Planeta Allemanda névre keresztelt noto-i száraz muskotálya a 2012-es évjárattal debütált, én most a 2018-asból nyitottam fel egy palackot.

planetaallemanda2018_1.jpg

Magyar vonatkozást is ígértem... :) A mai bor a sziget délkeleti csücskében, Noto körzetében készült, és éppen ide, a Planeta Buonivini nevű birtokára került 2005-ben borászként Tóth Patrícia, aki néhány magyarországi kanyar után 2008-ban visszatért a noto-i csapathoz és azóta is a Planeta csapatát erősíti főborászként, az utóbbi néhány évben leginkább az Etnán és Milazzo-ban található birtoktesteken.
A Noto városáról elnevezett DOC körzet tehát Szicília délkeleti sarkában, Siracusa megyében helyezkedik el, négy község - Noto, Rosolino, Pachino és Avola - határában. A klíma mediterrán, a nyár száraz és meleg, a tél enyhe, a csapadék nagy része az őszi és téli hónapokban esik. A jó vízmegtartó képességgel rendelkező, fehér színű talaj magas mésztartalmú, fehér, krétás részekkel. A Planeta területein nero d'avola, moscato bianco (muscat blanc, azaz sárgamuskotály) és egy kevés merlot terem a viszonylag alacsonyan elterülő ültetvényeken. 
2017-ben Noto DOC regisztrált szőlőterületeinek nagysága mindössze 88 hektárt tett ki. 1974-től 2008-ig Moscato di Noto DOC volt a körzet neve és ennek megfelelően egy engedélyezett fajtája volt (abból viszont készülhetett habzó, száraz, édes és erősített bor is). A 2008-as átnevezés és újraszabályozás óta palackozhatnak Noto DOC megjelölés alatt vörösbort is a körzetben, Rosso-ként legalább 65%, Nero d' Avola megjelöléssel legalább 85% nero d'avola részaránnyal.

Planeta Allemanda Moscato di Noto 2018
Az augusztus 21-én szüretelt termés bogyózást követően acéltartályban erjedt és érlelődött. A bor fantázianevét egy feltehetően német eredetű, reneszánsz és barokk kori táncról kapta.
Az illat mértéktartó, elegáns, lassan nyílik, benne jázmin, citromhéj, friss alma, nagyon halványan szőlő, licsi és ananász, közben egy finom, enyhén sós, tengeri fuvallat is átszövi az egészet. Kóstolva sem hivalkodik, legfeljebb közepes intenzitású, nincsenek benne buja vagy tolakodó aromák, távol áll az általunk megszokott, áradóan illatos, parfümös, sokszor egy kis maradékcukorral tuningolt, behízelgő muskotályoktól. Egyszerre könnyed és tartalmas, a savak megfelelően feszesek és cizelláltak is, a viszonylag magasabb (bár nem túlzó) alkohol melegsége viszont a bor délies karakterét erősíti. A csontszáraz kortyot végigkíséri egy finom sós, enyhén krétás érzet (mineralitás, ha úgy tetszik), ami a savakkal együtt szikár megjelenést kölcsönöz a bornak, ami azonban mégsem kelt túlságosan csupasz vagy aszketikus benyomást. Citrusok, citrushéj, némi fehér húsú gyümölcs, egészen kevés szőlő és ananász, leheletnyi mandula a fő díszítőjegyek, mindez közepes intenzitással. Nagyon más jellegű, mint amilyen kép nálunk él a muskotályos fajtákról, engem inkább emlékeztetett egy picpoul-ra, mint egy tokaji vagy mátrai sárgamuskotályra.
Étel mellett és magában is megállja a helyét (halbornak jó választás lehet), szerettem. 6p

planetaallemanda2018_2.jpg

(Planeta borokat a Bortársaság és a Kóstolom Borbár forgalmaz, nem tudom, hogy konkrétan ez a tétel kapható-e még.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4715619324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása