Ma és holnap muskotály duók lesznek a főszereplők a blogon. Az első páros Dél-Európa két országából érkezik, Olaszországból és Portugáliából. A Planeta Szicília egyik leghíresebb borászata, a sziget több pontján rendelkeznek birtoktestekkel. A muskotály Noto barokk városához közel terem, fantázianevét - Allemanda - egy reneszánsz, majd barokk korban népszerű társastáncról kapta. A Douro-völgy ugyan nem a muskotály miatt lett híres, de a neves Quinta do Vallado birtok történetesen az egyetlen fehér fajtaborát ebből a szőlőből készíti, Prima néven. A két bor 2021-es kiadásai mérköztek meg egymással, és mint kiderült, a fajta két különböző interpretációját képviselik.
Quinta da Vallado Prima 2021 Douro
100% moscatel galego branco, acéltartályban erjesztve és 3 hónapig érlelve.
Az illat mértéktartó és tiszta, csak finoman, diszkréten jönnek a szőlős, virágos, muskotályos jegyek, a háttérben minimális koriander és éppen kezdődő palackbuké. A könnyed testet kellően élénk, csiszolt sav támogatja, a bor lendületes és kereteit is jól kitölti. Citrusok, szőlő, citrushéj viszik a főszólamot, ezt halvány keleti fűszeres jegyek egészítik ki. A korty végén a sós-fanyarkás lecsengést kísérő minimális selyemcukor jelez már kezdődő érettséget. 5p+
Planeta Allemanda 2021 Noto, Sicilia
100% moscatel bianco, acéltartályban erjesztve és 4 hónapig seprőfelkeverés mellett érlelve.
Melegebb karakterű, visszafogott illata van, folyamatosan változik is, ahogy levegőzik és melegszik. Először alma, pici palackbuké, majd halványan szőlő és szőlővirág, ezt követően ananász, melegedve némi gyömbéres-vajas keksz színezi. Aránylag telt, a portugál bornál lágyabb, szélesebb és puhább érzetű, jók a savak, ugyanakkor a seprőfelkeverés is kerekít a boron, pici krémességet és a batonnage-hoz kapcsolódó aromákat is hoz a képbe. Ízvilága hasonló utat jár be, mint az illat, halvány sós, mandulás aláfestés és finoman fanyar lecsengés mellett. 6p
A két bor közül a portugál inkább megfelel a megszokott muskotály-képnek, a szicíliai tételt a seprőfelkeverés plusz réteggel gazdagítja.