A Borrajongó

Előnézet - Kikelet Váti Furmint-Hárslevelű 2020

2023. július 18. 06:00 - furmintfan

Mikor mutatja egy bor a legszebb formáját, mikor érdemes felbontani féltve őrzött palackjainkat? Örök dilemma ez a fogyasztók részéről. A borászok oldalán hasonlóan fontos kérdés, hogy mikor érdemes egy adott tételt forgalomba hozni, ha az hosszabban érlelhető. Borászoktól és borszakértőktől gyakorta elhangzik, hogy túl fiatalon isszuk meg a borokat. Itt most persze nem azokra a könnyed ivóborokra kell gondolni, amik tényleg kipukkadnak 1-2 év alatt, hanem a komoly tételekre, amelyeknek valóban van egy értelmezhető fejlődési görbéjük.
Bizonyos borászatok megengedhetik maguknak, hogy a pénzügyi és kereskedelmi kényszer ellenére visszatartsák boraikat, a kis családi borászatok számára ez azonban sokszor nagy dilemma. Berecz Stéphanie a lehetőségekhez mérten igyekszik kivárni a borok piacra dobásaival, különösen a dűlőszelektált tételek esetében. A 2020-as Váti sincs forgalomban egyelőre, pár hónapot még biztosan a pincében tölt. Egy palack erejéig betekintést kaptam, hol tart most ennek a tételnek a fejlődése, és bár 2020 valószínűleg senkinek nem lesz a kedvenc évjárata Tokajban - sokan nem is készítettek dűlős tételt - , ez a bor megérdemli majd a figyelmet.

kikeletpincevatifurmintharslevelu2020.jpg

Kikelet Pince Váti Furmint-Hárslevelű 2020
72% furmint, 28% hárslevelű. Először érett fehér húsú gyümölcsök és citrusok, valamint kevés virág érezhető illatban, majd ahogy nyílik, érett őszibarack, alma, pici narancshéj tűnik fel, másnap rózsás jegyek és déligyümölcsök is megjelennek. A korábbi évjáratokhoz képest valamivel karcsúbb testű a 2020-as Váti - biztosan évjárathatás is -, de a szerkezet így feszes, tömör, az élénk, de csiszolt savak vezetik hosszan, precízen a kortyot, míg a hordó már szépen integrálódott. Elsősorban fehér húsú gyümölcsök - alma, körte, őszibarack - és citrusok viszik a prímet ízben, a háttérben halvány sósság, virágos-púderes villanások, finom pomelo-s, grapefruit-os kesernye. Komoly bor, egy nem feltétlenül nagy tokaji száraz borokról szóló évjáratból. Már most is fogyasztható, de bőven van még benne érlelési potenciál. 7p

Berecz Stéphanienak köszönet a mintapalackért!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1618166246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása