A Borrajongó

Kikelet a nappaliban - a 2017-es évjárat száraz borai, ráadással

2019. március 27. 06:00 - furmintfan

Harmadik éve van részünk abban a szerencsében, hogy Berecz Stéphanie nagylelkűségének köszönhetően megkóstolhatjuk a komplett száraz Kikelet borsort (2015, 2016). 2017-ből öt száraz bor volt a csomagban: három hárslevelű, egy furmint és egy házasítás. Ráadásnak kaptunk egy késői szüretelésű bort is, 2012-ből. A 2017-es palackok már mind az új arculattal jelennek meg, amelynek a 2016-os Váti Dry volt az előfutára. Szabival, Táncoló Medvével és egy kisebb kompániával kiegészülve szemléztük a borokat.

kikelet2017.jpg

Összegzés:
furmintfan: Ami a borokat illeti, úgy tűnt, hogy a birtok furmintot kivéve még mindegyik meghálálhat egy kis érlelést, pihenést a palackban. A Lónyai és Váti dűlő borai magasabb, komolyabb szerkezettel, és potenciálisan komplexebb, mélyebb díszítőjegyekkel bírnak, de vélhetően még idő kell, amíg teljesen belakják a palackot. A 2017-es furmint viszont már most is nagyon élvezetes.
rszabi:  Az idei évnyitó Kikelet kóstolónkon sikerült két régi beidegződésemet "update"-elni. Egy: a birtokborok mindig legalább egy, de inkább több szinttel lejjebb állnak komplexitásban, mint a dűlős társaik. Kettő: a birtok hárs mindig finomabb és jobban csúszik mint a párja. Idén frissült az adatbázis és ment a levesbe mindkét vélelmezés.

A borok:

Kikelet Furmint Birtokbor 2017
furmintfan: A sor legvonzóbb, legnyíltabb illatú bora: körte, golden alma, őszibarack, halvány trópusi gyümölcsös érintéssel, zöldfűszerekkel, enyhe púderes édességgel. Kóstolva is lédús gyümölcsösséggel kényeztet, citrusok, grapefruit, lime, zöldalma, zöldfűszerek, pici hordófűszer kíséretében. Lendületes, friss savak repítik előre, leheletnyi cseresség még érezhető a kortyban, mégis talán ez a bor adja most magát a legjobban a 2017-es Kikelet borok közül. Osztatlan sikert aratott a társaságban. 6p+ (3950 Ft - Bortársaság)
rszabi: Tizenhétben a birtok furmint nemcsak a legjobban fogyasztható, de majdhogynem összesítésben is a sor legjobbja lett. Igaz szerintem annyi helyzeti előnye volt, hogy a dűlős borok még messze nem voltak készen, ez a bor viszont igazi gyümölcsbombaként varázsolta el az érzékszerveinket. Nagyon friss, végig nagyon lendületes, a savak ropogóssá teszik a kortyot. Felismerhetően furmintos ízvilágában azonban félúton jár egy telivér furmint és egy jó sauvignon blanc között. Igaz, inkább a fehér húsú tavaszi gyümölcsöknek és az egresnek van a legnagyobb súlya a kortyban, azért egy leheletnyi vegetális, vizes-füves jegy színezi. Nagyon jó vétel. 6+

Kikelet Hárslevelű Birtokbor 2017
furmintfan: Zártabb, inkább még fejlődő illat: citrusok, lime, zöldalma mellett kis tejszín, itt is enyhe púderesség. Szikárabb mint az előző furmint, bár savai kissé szigorúak még. Zöldalma, citrusok, lime, grapefruit, zöld őszibarack színezi. Egyelőre még nehezen megközelíthető, zárkózott aromatikailag, de stabil szerkezettel bír. 6p- (3990 Ft - Bortársaság)
rszabi: Sajnos az előző leírásból már kitetszett, hogy ezt most nem annyira kedveltem, mint a korábbi években. Minden tekintetben visszafogottabb a furmintnál. Közepesnél is könnyedebb testét a savak nem dúcolják alá eléggé ahhoz, hogy igazán frissítővé tegyék a kortyot. Szájban felvillannak a tipikus, szerethető mézes, virágos jegyei a hársnak, de valahogy nem ad igazi Kikelet-élményt. 5

Kikelet Lónyai Hárslevelű 2017
furmintfan: Kezdetben picikét fülledt, majd citrusok, fehér húsú gyümölcsök, zöldfűszerek bukkannak fel illatában. Karcsú testét feszes savak támogatják, de szélesebb, selymesebb, barátságosabb, mint a az előző hárs. Van egyfajta sauvignon-os karaktere, ami a löszös tokaji boroknál időnként előfordul, a Kikelet boroknál is gyakran tapasztalni, főleg melegebb évekből. Intenzív, friss, a citrusok, lime, zöldalma mellett némi körte és őszibarack is feltűnik, zöldfűszerek kíséretében. 6p (5350 Ft - Bortársaság)
rszabi: Nekem a Lónyaiból a  tizenegyes volt az etalon. Az egy felejthetetlen energiabomba volt, amit az első három évében maradéktalanul újra és újra fel tudott villantani. Dinamikában talán azóta ez áll ahhoz a legközelebb. Szinte robban a szájban, van tartása is a kortynak legalább egy számmal nő a birtokborok mérete fölé. Az egyetlen hiányossága a relatív gyümölcstelensége. Nem mondanám fakónak, neutrálisnak meg végképp nem, nincs benne semmi hasonlóság egy olaszrizlinggel, de jobb híján mégis ásványosnak jellemezném, mind orrban, mind szájban. Illatában leginkább krétaporos, konzisztenciában olívaolajos, lecsengése hosszú és tiszta. Én még várnék a nyitásával néhány hónapot. 6+

Kikelet Váti Hárslevelű 2017
furmintfan: Körte, sárga húsú gyümölcsök, finom fűszeresség vezeti az illatot, érettebb spektrumon játszó gyümölcsöket mutat az eddigi két hárshoz képest. Szájban is teltebb, koncentráltabb, komoly savakkal. Édesebb gyümölcsök, sárga húsú őszibarack, sárga alma, sárgabarack, citrusok, trópusi érintéssel, emellett finom zöldfűszerek színezik. 6p+ (6750 Ft - Bortársaság)
rszabi: Egyértelműen kell neki a szellőzés, csak úgy falja a levegőt, jelen formájában minimum félórás türelmi idővel érdemes számolni. A türelmes kóstoló kellő türelemmel, egy fertályóra után egy igazi illatorgiával találkozhat. Klasszikus mézes-hársas illat, a korty jól kitöltött, a penge savak mellé jól passzolnak a Vátinál már obligátnak nevezhető déligyümölcsös ízek. Minden szinten többet nyújt, mint a másik két hárs. 7-

Kikelet Váti Dry 2017
furmintfan: 80% furmint, 20% hárslevelű. Érett fehér és sárga húsú gyümölcsök, fűszerek, fehér virágok. Bontás után közvetlenül volt egyfajta érettebb vonal az illatában, de gyorsan előbújnak a frissebb jegyek. Ez is inkább szélesebb, kerekdedebb testet mutat, de a savak is szépen aládolgoznak. Érett alma, körte, barackfélék, gazdag édes fűszeresség érkezik a kortyban. 6p+
rszabi: Ezt meg egyenes kár volt kinyitni ilyen fiatalan, igaz, a frissen debütáló új Kikelet brand, a Váti Dry 2016-osa sem varázsolt el az első kóstoláskor, kellett neki néhány hónap és legalább 4-5 alkalom mire leesett nekem, hogy mekkora borral találkoztam. Jelenleg még nagyon visszafogott, lassan nyílik és még akkorra sem éri el az előző bor kvalitásait. Érdekes, hogy elvileg a tizenhetes év, jobb évjáratnak lett titulálva, mint az elődje, mégis úgy tűnik, hogy a boroknak több idő kell a kiteljesedéshez, bár ennek az a hozadéka, hogy elvileg hosszabb életűek is lesznek. Az egyensúllyal, a harmóniával és a hordóhasználattal semmi probléma nincs, de ez még nem elég a klasszis szinthez. 6+

Kikelet Késői Szüretelésű 2012
furmintfan: Édes gyümölcsös illat, barackfélékkel, almával, körtével. Kóstolva - az évjáratnak megfelelően - könnyű, kissé lágy és laza szerkezetű, nem is tart túl sokáig sem a sav, sem az íz. Édes fehér és sárga húsú gyümölcsök, pici fűszer és egy kis méz, majd a végén leheletnyi kesernye. Viszonylag egyszerű, nem emlékezetes, de könnyen élvezhető késői szüretelésű bor. 5p+
rszabi: Sokkal modernebb mint az elődei, kevesebb cseresség tompítja, a textúra sokkal csiszoltabb, krémesebb. A komplexitása nincs egy súlycsoportban a finoman aszalt gyümölcsök intenzitásával, de ebben a kategóriában ez inkább előny, mint hátrány. Igazán jól fogyasztható, üde és friss belépő a pince édesborainak sorában. 5+/6-

 

Táncoló Medve barátunk kóstolójegyzetei itt olvashatóak (a többi borról mi később írunk, vagy már írtunk :))

A borokat köszönjük szépen Berecz Stéphanienak!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4314713985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása