A Borrajongó

VinCE 2019 - A borvilág elitklubja: Primum Familiae Vini

2019. május 13. 06:00 - furmintfan

A világ vezető borcsaládjait tömörítő elitklub ötlete egy közös sétán pattant ki Robert Drouhin és Miguel Torres fejéből 1991-ben, és ennek nyomán 1992-ben megalapították a Primum Familiae Vini-t. A vezető családi birtokok informális alapokon nyugvó csoportosulása legfeljebb 12 tagot számlálhat, csak meghívásos alapon lehet bekerülni. A tagok köztiszteletben álló, kiemelkedő nemzetközi elismertségnek örvendő, saját szőlőterületekkel  rendelkező családi szőlőbirtokok, ez mind a tagság feltétele. A tagok megosztják egymással szőlészeti, borászati és üzleti tapasztalataikat, igyekeznek megőrizni a helyi borkészítési hagyományokat, felhívják a figyelmet a borászatok társadalmi és ökológiai felelősségére, és tudásukat átadni a következő generációknak.
Jelenleg a klub tagságát 11 családi birtok alkotja: Marchesi Antinori, Baron Philippe de Rothschild, Joseph Drouhin, Egon Müller Scharzhof, Famille Hugel, Champagne Pol Roger, Famille Perrin, Symington Family Estates, Tenuta San Guido, Familia Torres, Vega Sicilia. Az egyesület évente megválasztja elnökét, közös kóstolókat, gálaebédeket szerveznek, és utóbbiak bevételét jótékonysági célokra fordítják.

A VinCE mesterkurzusán egy kis ízelítőt kaphattunk a 12 pincészet boraiból.

vince2019_fpv1.jpg

Horkay András mellett az Antinori képviseletében Federico Harrasser export manager, míg a Symington részéről Emiliano Di Renzo market manager mutatta be a borokat. Természetesen egy pezsgővel indult a sor, majd 2-2 olasz és spanyol bor után következett egy francia, végül két portói zárta a kóstolósort.
(A mesterkurzuson bemutatott összes bor elérhető a Bortársaságnál, bár a záró tételből nagyobb palackos kiszerelést hoztak.)

vince2019_fpv2.jpg
Pol Roger Brut Reserve Champagne Magnum
Chardonnay, pinot noir, pinot meunier egyenlő arányban. Fehér húsú gyümölcsök, alma, citrusok, pici briós, kalács. Szép textúra, aprócska, hosszan tartó buborékok, üde savak és finom krémesség egysége a tartalmas kortyban. Komplex, zamatos ízvilág fehér húsú gyümölcsökkel, almafélékkel, citrusokkal, zöldalmával, csonthéjasokkal, pici mandulával. 7p (a Magnum 38900 Ft, a 0,75 l-es palack 16950 Ft - Bortársaság)

Antinori Guado al Tasso Il Bruciato 2016
Cabernet sauvignon, merlot és syrah házasítása Bolgheri-ből. Tartályban és hordóban erjedt, 8 hónapig érlelődött barrique hordókban. A birtok "alapbora", amely nevét a birtok melletti Macchia del Bruciato erdőről kapta, ahol malacok élnek. Illatban érett erdei gyümölcsök, szeder, áfonya, cseresznye, málna, finom édeskés fűszerességgel körítve. Közepes testű bor, elegáns kivitelezésben, elsősorban az illatban megismert gyümölcsökre épít, pici édesfűszerrel és étcsokival fűszerezve. 6p (7550 Ft - Bortársaság)

Antinori Guado al Tasso Bolgheri Superiore 2015
Cabernet sauvignon, merlot és cabernet franc, házasítás után egy évig új francia hordókban érlelve. Szuperérett fekete bogyós gyümölcsök, fekete ribizli, szeder, pici tömjén, füstölő és édesfűszer színezi az illatot. Szájban is rengeteg érett fekete bogyós gyümölcs és finom fűszeresség, csokoládé, minőségi fa. Elég testes, de túlzásoktól mentes, arányos felépítésű bor, a tannin sem kevés, de jól megtalálja a helyét a borban. Profi munka. 7p (31900 Ft - Bortársaság)

Bodegas Benjamin de Rothschild & Vega Sicilia Macán 2014
A francia és a spanyol borászat közös vállalkozása Rioja-ban két bort készít, ez a drágább. 100% tempranillo 40 éves tőkékről, 18 hónapig francia hordókban érlelve. Zseniális illat: fekete cseresznye, fekete bogyós és erdei gyümölcsök, virágok, édesfűszerek, pici vanília, szantál, szegfűszeg. Koncentrált, strukturált, de elegáns összbenyomást kelt, kiváló fa támogatja a gazdag gyümölcsösséget. Egyszerre kelt meleg és hűvös érzetet, rengeteg édesre érett fekete bogyós gyümölcs, fűszerkavalkád, gyógynövények, pici csoki. Fiatal még, de már most is remek bor. 7p+ (25000 Ft - Bortársaság)

Torres Mas La Plana 2013
100% cabernet sauvignon Penedés-ből, 18 hónap francia hordó érlelés. Eleinte kicsit fülledt, falja a levegőt, jót tesz neki a szellőzés. Az elején van benne egy kis csatornás-animális jegy, majd érett fekete bogyósok, fekete ribizli és áfonya, pici konyakmeggy, sok édesfűszer, kókusz és vanília veszi át az uralmat. A gyümölcsök itt-ott már enyhén túlérett-főtt állagúak. A korty sima, selymes, jól kitöltött, testes, de nem nehézkes, az illatra rímelő aromákkal. 7p (22000 Ft - Bortársaság)

Perrin & Fils Les Hauts de Julien Vinsobres Vieilles Vignes 2012
Châteauneuf-du-Pape-tól 40 km-re lévő 90 éves grenache-syrah ültetvényről szüretelt szőlő, részben 1 évig hordókban érlelve, szűretlenül palackozva. Fülledt illatában eleinte van egy kis bizonytalanság, ami enyhe animalitássá szelídül. Érett, kissé már megfőtt erdei gyümölcsök, szilva a fő illatjegyek, de kis tökmagos, pörkölt magos jegy is feltűnik. Szájban teljesen sima, élmentes, szépen összeérett bort kapunk, érett gyümölcsökkel, kis gyógynövénnyel, mediterrán zöldfűszerrel és étcsokival, de ez a halvány tökmagos vonal itt is beköszön. 6p+ (19950 Ft - Bortársaság)

(Symington) Graham’s Six Grapes Reserve Port
Amolyan Ruby Reserve a legszebb - régen 6 fürttel jelzett - tételekből házasítva, 3-4 éves hordós érleléssel. Aszalt meggy és málna, pici gyógyfű, halvány földesség, idővel egy kis paradicsomszósz, aszalt paradicsom is megjelenik benne. Krémes, sima, a sok gyümölcs mellett az alkohol szinte fel sem tűnik. Az én személyes ízlésemnek ugyan túl édes, de egyébként aligha lehet belekötni. 6p (6650 Ft - Bortársaság)

(Symington) Graham’s 20 Years Old Tawny Port
Átmenet a frissebb és hosszan érlelt Tawny-k között. Összetett aromatika: aszalt gyümölcsök, füge, datolya, dió, egy kis csoki és pici öreg bútor. Sűrű, koncentrált, komplex anyag, érezhetően melegítő alkohollal. 7p (a 0,75 l-es palack 18400 Ft - Bortársaság)

A Primum Familiae Vini weboldala: http://www.pfv.org/en/


A VinCÉ-re a szervezők hívtak meg - köszönet érte -, a mesterkurzusra saját költségemen látogattam el.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr614814366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása