Még februárban jártam (ismét) a Bortársaság Borsuli Rioja kóstolóján, de valahogy elmaradt a beszámoló. A borvidékről és a választékban szereplő borászatokról már írtam a tavalyi kóstoló alkalmával, így most csak a kóstolt tételekről készült jegyzetek következnek.
A sor nagyrészt megegyezett a múltkorival, de most helyet kapott benne egy izgalmas érlelt fehérbor is a Lopez de Heredia-tól.
Palacios Remondo La Montesa 2019
A házasítása 95%-a garnacha, a maradék 5%-ot különböző fajták adják. 12 hónapos hordós érlelés után került palackba. Vonzó illat: érett piros gyümölcsök, málna, szamóca, édeskés fűszerességgel kísérve. A korty kerek, puha tapintású, meleg érzetet kelt, finoman adagolt hordó keretezi, Érett piros gyümölcsök uralják az ízképet is: eper, cseresznye, málna formájában, hátulról a hordó édeskés, keleties fűszeressége kísér. 6p+
Telmo Rodriguez Corriente 2020
70% tempranillo,15% graciano és 15% garnacha házasítása, Rioja Alavesa-ban művelt területekről, vásárolt szőlőből készül, különböző méretű hordókban érlelve.
Meggy és fekete cseresznye viszi a prímet illatban, a háttérben diszkrét fűszeresség. Karcsú, kisportolt test, élénk sav, mennyiségre nem túl sok, finoman fogós tannin jellemzi a szerkezetet. Fekete cseresznye, meggy, sötét bogyós gyümölcsök, pici édesfűszer tölti meg tartalommal a kortyot. 6p+
Lopez de Heredia Viña Gravonia Blanco Crianza 2015
100% viura, 45 évesnél idősebb tőkékről. Kézi szüret, préselés kevés kocsánnyal, erjedés fakádakban, majd 4 év érlelés hordóban és szűrés nélküli letöltés után további 2-3 palackban. Érett alma, pici dió, nugát és leheletnyi méz elegyedik illatában. A karcsú testhez meglepően feszes savak társulnak, csontos, szikár vázra épül a bor, a hordót szépen integrálta. Érett alma, citrusok, halványan karamell, dió, enyhe vasas-sós jegyek színezik, finom érleltség szövi át a bort. 7p-
Lopez de Heredia Viña Tondonia Reserva 2010
75% tempranillo, 25% garnacha, graciano és mazuelo házasítása, 6 év hordós érlelést kapott, utána palackban pihent.
Mély, gazdag illat: érett meggy, fekete cseresznye, pici édesfűszer, csppenyi balzsamecet. Feszes, szinte narancsos érzetű savak vezetik a kortyot, a tannin határozott, de érett és jól integrált, a korty végén van minimális szárító hatás. Érett meggy, finom fűszeresség vezet ízben, halványan füge, datolya, süteményszél és balzsamecet sejlik fel.Szép egyensúly, finom textúra, hosszú lecsengés. 8p-
Marques de Murrieta Reserva 2018
86% tempranillo, 8% graciano, 4% mazuelo és 2% garnacha 21 hónapig 225 literes amerikai tölgyfahordókban érlelve.
Érett meggy, fekete cseresznye, édesfűszerek, enyhe likőrösség és pici illó érkezik illatban. Kóstolva erőteljes, lendületes, remek sav és érett, bársonyos tannin fogja közre a közepes testet, az alkohol kis melegséget kölcsönöz. Ízében érett meggy, fekete cseresznye, fűszerek, némi ánizs és gyógynövények, kezdődő érési aromák. 7p
Marques de Murrieta Gran Reserva 2015
Kb. 80% tempranillo, a maradék mazuelo, garnacha és graciano, kb. 25 hónapot töltött 225 literes amerikai tölgyfahordókban. Ebben az évben a Castillo Ygay Gran Reserva-ba szánt tételek is ebbe a borba kerültek.
Áradóan intenzív, gazdag illatában rengeteg egzotikus és édes fűszeres jegy, gyógynövények, fekete cseresznye, sötét bogyós gyümölcsök, pici kókusz elegyedik. Izmos test, simára csiszolt, de határozott szerkezet jellemzi, élénk savak, érett tannin, remek egyensúly, finom érleltség. Meggy, fekete sok-sok egzotikus fűszer, gyógynövények, ánizsos, édesköményes lecsengés. 8p-
Bodegas Benjamin de Rothschild & Vega Sicilia Macán Clásico 2018
Tempranillo, acéltartályban erjedt, majd 12-14 hónapig hordóban érlelődött. A hordók összesen fele új, 90%-ban francia, 10%-ban amerikai hordókat használtak. Érett piros gyümölcsök, meggy, málna, egy kis fekete cseresznye, finom édeskés fűszeresség színezi az illatot. Közepes test, lédús korty fogad szájban, simára polírozott savakkal, szépen beépült tanninnal, kellemes, selymes textúrával. Érett piros gyümölcsök, meggy, málna vezet zénben, a háttérben finom fűszeres jegyek. 7p+