A Borrajongó

Szóló másodjára – Tango és egyebek a Costes Downtownban

2018. augusztus 09. 06:00 - ungert

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt számoltunk be az az Éless-házaspár – Tímea és Tamás – igazgatta tállyai borászat fővárosi bemutatkozásáról. A múltidézésért ide célszerű kattintani. Most pedig ismét abba a szerencsés helyzetbe kerültünk, hogy az időközben négyévnyire szélesedett múlttal rendelkező, úttörő tokaji párosborászat második sajtóbemutatkozásán is részt vehettünk, pontosan ugyanott és nagyjából ugyanúgy, a Costes Downtownban. Bár két alkalomból nem következik egyértelműen a hagyományteremtés, a magunkfajta önző, ingyenélő blogger- fogyasztói szemszögünkből mégiscsak örülünk, hogy hasonló keretek között, szakmai háttérinformációkkal és ételpárosításokkal végigfuthattunk a tállyai pince aktuális kínálatán. A mindenféle sajtóközlemények leközlése helyett pedig idén is szubjektív, de közszolgálatinak látszó tudosítást igyekszünk adni a rendelkezésre álló négy darab kezünk segítségével, alább.

1.jpg

Szóló Puro 2016

(Száz százaléknyi furmint a tállyai Sipos-dűlőből. Egész fürtös préselés után kerámiatojásban erjedt nagyon lassan. Az almasav magától lebomlott, a must nem volt ülepítve, a bor kén, szűrés és derítés nélkül került palackba. Alkohol: 13,5 % V/V, sav: 5,7 g/l, cukor: 1,0 g/l, palackszám: 770)

Citromsárga színű, opálos bor fogad a pohárban. Illatában alma, méhviasz, seprős jegyek, pici húsleves és egy kis birsalma. Érzetre csontszáraz, kiegyensúlyozott, arányos felépítésű, a hosszan tartó kortyot végigkíséri egy enyhe sós-krétás érzet. Ízében sós citrom, citrusok, golden alma, zöldalma, pici almahéj, a háttérben kis seprős-krémes aláfestés, sós lecsengéssel. Egyedi, izgalmas karakterű bor. 6p (furmintfan)

Halvány színű, ködös-opálos anyag. Karakterileg a hűvösebb vonalat képviseli citrusokkal, almával, enyhe fülledtséggel és minimális, vizuális szempontból indikálható szén-dioxiddal. Birsalmás, fanyar ízkarakter és lekerekedett, de intenzív savak fogadnak kóstoláskor. Rendkívül szikár, de mégis érdekes bor hosszú lecsengéssel. Nem a direkt hedonizmusról, sokkal inkább a természetes stílus hiteles megjelenítéséről szól. Inkább érdekes, mintsem rajongásig szerethető. Gyengébb 6 pont.

Szóló Frivolo 2017

(Tiszta furmint a tállyai Hetény- és Sipos-dűlőkből. Tartályban erjedt, majd porcelántojásban érlelődött, ként csak egyszer kapott, a mustnál hiperoxidációt alkalmaztak. Alkohol: 13,0 % V/V, sav: 5,6 g/l, cukor: 7,4 g/l, palackszám: 656)

A felszolgált étel: burgonyasaláta, újhagyma, alma

Tiszta, hűvös, fehér húsú gyümölcsös, virágos, őszibarackos, friss almás illat. Nagyon elegáns, karcsú testű, kristálytiszta ízekkel dolgozó bor. Fehér húsú őszibarack, citrusok, nyári alma, pici fanyarság, halvány zöldfűszeres árnyalatok. Lendületes, de finom tapintású savai és hűvös érzete ad neki egyfajta riesling-re emlékeztető karaktert. 6p

Az étel magában elég jól sikerült, de az újhagyma eléggé eluralta és – legalábbis a hagymával – a bort is kioltotta. (furmintfan)

Nem túl intenzív, de az előzményekhez képest játékosabb, az édesebb karakter felé hajló bor némi direkt szőlős, már-már mustszerű beütéssel. Karcsú bor, visszafogott karakterében nem domináns, inkább csak észrevehető a magasabb maradékcukor, amely ügyesen kerekíti a közepes intenzitású, kiváló minőségű savakat. Ízeit tekintve nem kifejezetten gazdag, de van benne annyi finesz, amely miatt befogadható és szerethető az ilyesfajta műfaj. Magában erős 5 pont, az ételpárosításról nem tudok véleménnyel szolgálni, mivel nem szeretem a burgonyasalátát.

Szóló Grazioso "1945" 2017

(100% furmint a tállyai Hetény- és Tökösmály-dűlőkből, előbbi esetében 1945-ben telepített tőkékről, tartályban erjesztve és érlelve. Alkohol: 12,3 % V/V, sav: 6,2 g/l, cukor: 8,0 g/l, palackszám: 400)

A felszolgált étel: kacsamáj roston, terrine, egres, briós

Nagyon visszafogott és halvány illata van, talán némi mandarint és narancsvirágot tudtam belőle kipörgetni. Szájban kecses, szinte törékeny, puha és finoman krémes tapintású bor. Édes citrusok, mandarin, narancs, sárga húsú őszibarack, narancsolaj, minimális fanyarság. 6p

Az étel magában ismét remekelt, de szerintem ez a mértéktartóan elegáns bor az egres markáns ízével nem bírt el. (furmintfan)

Az érzékszervi tapasztalatok alapján a visszafogottságot lehet elsődleges borjellemzőként kiemelni. Az illat zárkózott, némi citrusos és almás aroma pörgethető ki belőle. A korty sem az ízgazdagsága, sokkal inkább a törékeny, de egyensúlyos szerkezete miatt marad emlékezetes. A sav és a cukor szép egyensúlyt tart, összességében kifejezetten karcsú, de kiváló harmóniájú anyag. Részletgazdagsága vitatlan, de a hedonistáknak nehéz dolguk lesz vele. Hat pont. (Az ételt ezúttal sem fogyasztottam el.)

Szóló Parlando 2017

(Színtiszta furmint a tállyai Sipos-dűlőből. Egész fürtös préselés után kén nélkül került a porcelántojásba, ahol a hosszan tartó erjedés és az érlelés történt. Alkohol: 13,3 % V/V, sav: 6,8 g/l, cukor: 6,3 g/l, palackszám: 776)

A felszolgált étel: marinált fekete királyhal, uborka, avokádó

Mélyebb és melegebb, édesebb karakterű illatvilág nyári almával, körtével, őszibarackkal, édesfűszerekkel. A bor is teltebb, krémesebb, testesebb az eddigieknél, de jó egyensúlyt tart. Alma- és őszibarackfélék, édes citrusok, körte, gyógynövények és enyhe sósság jellemzi. 6p+

Étel: marinált fekete királyhal, uborka, avokádó. Az étel is telitalálat a hallal, az avokád
ókrémmel és a különbözőképpen elkészített uborkákkal, és a bor is remekül passzolt hozzá. (furmintfan)

Az előzményeknél egy lépésnyivel sűrűbb és mélyebb karakterű, de az izmozástól továbbra is tisztes távolságot tartó bor. A korty krémesebb, az édesfűszeres-barackos karakter jól harmonizál a citrusos árnyalataival is. Lendületes, lekerekített, élményszerű és jól fogyasztható. Önmagában is remek, de a mellé fogyasztott királyhal az uborkás-avokádós körítéssel tökéletesen kiegészítette. Élmény, 7 pont.

12c4e5fc-21f2-41ef-bcb6-6c63701b90ac.JPEG

Szóló Thesis 2017

(100% furmint az Úrágyáról, egynegyede kifőzött új hordóban, a többi része tartályban erjedt, majd a bor porcelántojásban érlelődött. Alkohol: 13,0 % V/V, sav: 6,8 g/l, cukor: 1,8 g/l, palackszám: 790)

A felszolgált étel: gyöngytyúk comb, quinoa, tárkony, bok choi

Egyedi herbális jegyek, gyógynövények, almafélék, őszibarack, citrusok, citromhéj, tárkony és menta színezik az illatot, szájban egy kis grapefruit-tal, még több citrussal és citrushéjjal kiegészülve. Telt, jól strukturált bor, vibráló, de nem éles savakkal. 7p

Ismét nagyon jól muzsikált együtt az étel és a bor. (furmintfan)

Az eddigiekhez képest nyersebb karakter zöldfűszerekkel, gyógynövényekkel. Mellettük almás-citrusos gyümölcsösség, némi direkt szőlő. Az eddigi fineszre építkező borok után határozottan nyersebbnek, vadabbnak és izmosabbnak hat. Savai határozottak, de ezúttal nincs mellette kerekítő-kompenzáló maradékcukor sem. Szikár, de szerethető bor. Hat pont. (Az ételt ezúttal sem fogyasztottam el.)

Szóló Tango 2014

(Színtiszta hárslevelű a tállyai Tökösmályból. Az egészséges és aszús szemek bogyózás után 12 órán át áztak. A bor új hordóban erjedt 2015 nyaráig, majd egy használt aszús hordóban flor alatt érlelődött, végül szűrés, derítés és kén nélkül került palackba 2018 márcuisában. Alkohol: 12,5 % V/V, sav: 7,9 g/l, cukor: 2,0 g/l, palackszám: 260)

A felszolgált étel: rizottó, dió, alma, kék sajt

Illatban és ízben egyaránt dió, érett és aszalt alma, calvados-os jegyek, egy kevés sárgabarack és barackmag. Szájban narancs, narancshéj és egy kis édesfűszer teszi teljessé a képet. Penge savakra építkező masszív, de nem nehézkes bor, egyedi karakterrel, komplex ízélménnyel. Étellel simán 7 pontos élmény, magában talán inkább 6p.

A rizottó kiváló választás, a borban és az ételben is előforduló diós, almás jegyek nagyon jól összeálltak a klasszikus kék sajt pedig szépen kiegészítette ezeket. (furmintfan)

Mélyebb arany szín, illatra inkább édesborosnak hat, ráadásul egy árnyalatnyi illó is feltűnik benne. Utóbbi szubjektív mércével mérve nem zavaró, inkább csak a komplexitást hivatott növelni. A mézes, diós, trópusi gyümölcsös vonalon mozog, a korty mégis csontszáraz érzetű, határozott cserességgel, szikár lecsengéssel. Extrém karakterű anyag, nyitottságot igényel. Vagy egy olyan jól eltalált ételt, mint a mellé felszolgált, a bor aromáival tökéletesen harmonizáló álrizottó. Hat pont.

A nyitófotó Miklóska Zoltán munkáját dicséri, a kóstolón pedig idén is a Wineglass Communication meghívására vehettünk részt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2214156867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása