A Borrajongó

Szóló – Puro és egyebek a Costes Downtownban

2017. augusztus 03. 06:00 - ungert

A Tállyán elhelyezkedő Szóló – egészen precízen SZÓLÓ Fine Wine – mindösszesen hároméves történetéből fakadóan talán kevésbé örvend közismertségnek. Az első vonatkozó írásos emlékek egyikét kétségkívül mi őrizzük, furmintfan ugyanis két évvel ezelőtt azon helyében végignyalta a pince első, kettőezer-tizennégyes évjáratának mintaborait. Az Éless-házaspár – Tímea és Tamás – által saját útját törő borászat hét, zömében a tállyai birtokközpont közelében található hektáron nevel szőlőt olyan dűlőkön, mint a Hetény, a Sípos vagy a Bártfai. A birtok kettőezer-tizenötös és ’tizenhatos száraz borainak kóstolása, valamint egy egyedi stílusban elkészített porcelántojásos száraz furmint bemutatkozásának ürügyén összegyűltünk egy gyors kóstolásra a belvárosi Costes Downtownban, melyről ezúton igyekszünk szubjektíven tudósítani négy kéz segítségével.

img_1510.JPG

Három dolgot mindenképpen ki kell emelni a Szóló-borokkal és –tervekkel kapcsolatban. Egyrészt a fajtahasználat tekintetében a furmintnak és a hárslevelűnek szánják a főszerepet, nagyjából ebben a fontossági sorrendben. Másrészt a még nem véglegesített pincekínálat borai stílustengelyek mentén készülnek el, amely szerint az egyes borokhoz használt alapanyag termőhelye, valamint a fajtaösszetétel is szabad változó az évjárat függvényében. Végül fontos kiemelni, hogy a birtok természethű borokat készít kémiai beavatkozás nélkül, folyamatos kísérletezés mellett. Ez a szándék éppen annyira van komolyan véve, hogy a biominősítésük megszerzése folyamatban van.

A fentiek alapján tehát egy kísérletező, útkereső, klasszikus-autentikus utat választó tokaji borászat képe rajzolódik ki. Ennek a stílusnak az első lenyomta az első két év, amelyből letisztult, elegáns és átlátható portfólióval sikerült előhozakodniuk. Ezt a portfóliót mutatta be Éless Tímea és Tamás, valamint Kató András és Pongrácz Péter, a Costes Downtown vezető sommelier-je. Adta magát tehát, hogy a hely konyhájának köszönhetően a bemutatott borokhoz gondosan párosított kísérőfalatokat is felszolgáljanak.

Két külön asztalnál ugyan, de furmintfannal együtt mi is jelen voltunk a rendezvényen, ahol az alábbi benyomásokat gyűjtöttük össze.

Szóló Contra 2015

(Zweigeltből és blauburgerből, ismeretlen arányban. Alkohol: 12,5 % V/V, sav: 5,3 g/l, cukor: 1,5 g/l, palackszám: 625.)

Zweigelt és blauburger rosé a Dukát dűlőből, amely hordóban, fajélesztővel erjedt. Az illata eleinte meglehetősen tartózkodó, majd lassan bújnak elő a gyümölcsök, meggy, szamóca formájában, némi fűszerességgel körítve. A korty tartalmas, tisztességes hosszt is produkál, textúrája sima, a hordó érezhető, de csak a háttérben. Vérnarancs, piros húsú gyümölcsök, fűszerek díszítik. 5p+ (furmintfan)

Komolyabb rozé, következésképpen a klasszikus tömegiskolán nevelkedett fogyasztóknak rendszeridegen. Zárkózott, szigorú, műfajához képest elég vastag is. Bár látott fajélesztőt, a tutti-fruttis bukkanót lendületből kerüli ki. Helyette friss, jól definiált piros gyümölcsökkel, kifejező savassággal és enyhén karcos lecsengéssel búcsúzik. Rendhagyó, érdekes rozé, üde csepp a hazai rózsaszín-óceánban. Öt pont.

1_3.jpg

Szóló Frivolo 2016

(Színtiszta furmint. Alkohol: 12,5 % V/V, sav: 7 g/l, cukor: 7,2 g/l, palackszám: 530.)

A felszolgált étel: Fekete királyhal tartár, zöld alma granité

Furmint a mádi Vilmányból, amely 675 literes porcelántojásban erjedt és érlelődött, akárcsak a kóstoló egyik főattrakciójának számító Puro. Hűvös, visszafogott illat: citrusok, zöld körte, pici virág és fűszer. Tiszta, lendületes, az üde savak mellett egy kis maradékcukorral, édes citrusokkal, körtével. Remek volt hozzá az étel. 6p (furmintfan)

Pontosan ez az a természetes bor, ami közérthetőségének köszönhetően képes sokkal szélesebb réteget megszólítani, mint az első közelítésben egyértelmű lenne. Illata hűvös karakterű, a sárga gyümölcsök vezetik, hűs és frissítő. Elegáns, jól szerkesztett, savai érettek, maradékcukra csak kerekít. Hosszú és tiszta lecsengéssel búcsúzik. A furmint játékosabb, szórakoztatóbb arcát képzelem ilyennek. Hat pont.

Szóló Parlando 2015

(Nyolcvan százalék furmint, a maradék a hárslevelű. Alkohol: 13 % V/V, sav: 5,5 g/l, cukor: 8,6 g/l, palackszám: 348.)

A felszolgált étel: Kacsamell tabouleh és gránátalma

Őszibarackos, nyári almás, citrusos, érettebb, krémesebb benyomásokat keltő illat fogad. A közel 9 g/l maradékcukor egy pici édességet kölcsönöz a kortynak, a savérzet kerekebb, lágyabb, a bor textúrája selymes, édes almával, őszibarackkal díszítve, ugyanakkor fanyar zárással. 6p (furmintfan)

Parfümösen kezd, amely szellőzéssel barackos, nyomokban trópusi gyümölcsös aromákra alakul át. Szó sincs szikárságról: csupa gyümölcs, játék és élet. A maradékcukor visszafogottabban ugyan, de átküzdi magát az erőteljes, de tökéletes érettséget sugalló savak mögül. Sűrű, krémes textúrájú hedonista bor. Hat pont.

Szóló Gracioso 2016 (minta)

(Nyolcvanöt százaléknyi furmint maradékrész hárslevelűvel házasítva. Alkohol: 13,5 % V/V, sav: 5,4 g/l, cukor: 2,2 g/l, palackszám: saccper 550.)

A felszolgált étel: Marhapofa, édesburgonyapüré és jus

Intenzív, édes illat: méz, hársfavirág, alma, édes citrusok, édesfűszerek. Kicsit talán még kusza a szerkezete, a hordó egyelőre picit leárnyékolja, a kortyban is van némi cseresség és az alkohol is fűt a finisben. Emellett tartalmas, gazdag, édes fehér húsú gyümölcsöket, mézet, szegfűszeget, szegfűborsot és egy csipetnyi sót vonultat fel. (furmintfan)

Mintaként felesleges következtetések levonásába bonyolódni, de egyrészt neutrálisabbnak, szikárabbnak éreztem, mint az előtte kóstolt társait. Szerkezete feszes, a korty alapvetően száraz érzetű, a hordó ezúttal teret kér és kap is. Gasztronómiai szempontból már most is fantasztikus, a mellé felszolgált marhapofával egyszerűen tökéletes volt.

Szóló Puro 2016

(Színtiszta furmint, szólóban, ilyesfajta 675 literes porcelántojásokban erjesztve és érlelve. Alkohol: 13,5 % V/V, sav: 5,7 g/l, cukor: 1 g/l, palackszám: 770.)

A felszolgált étel: Érlelt Parmiggiano Reggiano olivával

Érdekes, egyedi illat, benne seprős, krémes jegyek, must, méhviasz, citromkrém, citrusok egy pici multivitamin pezsgőtablettás jegy, amit nem tudnék jobban körülírni. Picit rusztikusabb a textúrája, mint az eddigi boroknak, ugyanakkor egy kis krémesség is van benne. Fehér húsú gyümölcsök, sós citrom, őszibarack, seprős jegyek, só, pici méz egyaránt megtalálható benne, ugyanakkor a végén van egy kis kesernye is és ott picit az alkoholt is érezni. 6p (furmintfan)

Se szűrés, se derítés, se kén. Zavaros küllem, első közelítésre fülledt, tejszínes-vaníliás jegyek. Ezúttal közérthetőségről szó sincsen, ehhez borhoz kellő nyitottság és felkészültség szükséges. A korty krémes, egyszerre sós és fanyar, valamint enyhén gyümölcsös is. Izmos és hosszú bor saját karakterrel. Összeáll, de a harmóniája messze van a közízléstől. A műfaj tananyaga is lehetne, érdekes és fontos is a furmintot ilyen környezetben is szerepeltetni. Eléri a 6 pontot.

2_2.jpg

Szóló Tokaji Aszú 2016 (minta)

(Ismeretlen arányú furmint és hárslevelű közösítéséből. Alkohol: 10 % V/V, sav: 13,6 g/l, cukor: 304 g/l, palackszám: saccper 600.)

Extrém analitika. Sárgabarack, őszibarackbefőtt, trópusi gyümölcsök, méz, kandírozott narancs jelenik meg illatban és ízben egyaránt, a végén van egy fajta poros érzet is benne. Koncentrált, hömpölygősen sűrű, magas cukor- és savtartalommal, amelyek egyébként jól elbírnak egymással. Komoly anyag, nagy potenciállal, érdekes lehet nyomon követni útját. (furmintfan)

Aszú csecsemőkorban. Brutális paraméterek, eszméletlen frissesség, friss trópusi gyümölcsök és narancsfélék tobzódnak benne. Szinte szétfeszíti a sav és a cukor fej-fej melletti küzdelme. Érdekes és élményszerű már most is, de vannak élei, melyek lekerekítésre várnak. Nagy aszú válhat belőle.

A kóstolón a Wineglass Communication meghívására vehettünk részt.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7312702781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2017.08.03. 10:14:13

Köszi a tudósítást. Amúgy vicces, hogy valaki a "Fine wine"-t bekombinálja a nevébe. :D

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.08.03. 13:51:50

@akov: Ambíciózus, na :)
Engem az érdekelne, hogy mennyibe kerülnek ezek a tojások. Mert nagyon szépek az biztos és borászatilag is lehet bennük ráció. De az érdekelne, hogy egy reálisan megtérülő műszaki befektetés-e ez vagy inkább csak egy szenvedélyes extravagancia. Ami egyébként nem rossz dolog, csak érdekelne, hogy melyik.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.08.03. 16:10:31

@BZoltan: Nem olcsó mulatság. Maga a tojás alapból forintban kicsit több, mint 1 milla, egyéb költségek nélkül. Van egyébként jóval kisebb méretű is.
www.livingwaterflowforms.com/FLOWFORM-PRICE-LIST-sept-2015b.pdf

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.08.03. 16:53:33

@furmintfan: Hát ez nagyjából tízszer annyi mint egy acéltartály és ötször annyi mint egy fahordó. Mondjuk a várható élettartama lényegében végtelen, szóval ha elég hosszú időre számol a gazda akkor ez is megtérül valamikor. De azért komoly kapacitást ilyen edényekkel megtervezni az borzasztóan nagy passzív tőkebefektetést igényel.
A kérdés ilyenkor az, hogy tényleg ez a szűk keresztmetszet. Nálam mondjuk fix, hogy fizetésemelést kérnének a kollégák :) Ha azt látnák, hogy tízmilliókkal tömöm ki a pincét :D

csite 2017.08.04. 08:11:00

Én csak azt sajnálom, hogy lassan szegény fahordóban, meg akármilyen tartályban már nem is áramlik a bor. Szinte a tojások, amforák kiváltsága lett ez :)

loading 2017.08.04. 10:00:54

@csite: Valamilyen módon ki kell tűnni a sok termelő közül. Ez egy lehetséges út. A drága felszerelés egyben érvet szolgáltat(hat) az emelt árazásra is.
Ha a grúz borokat nézem, ott kb. 2x szorzó van a kvevris és a normál hordós/tartályos borok ára között azonos pince esetében.
Mondjuk én biztosabb választásnak tartok egy grúz kvevris bort egy magyar kerámiás, porcelános, tojásos, stb. bornál (lehet 20 év múlva már nem).

csite 2017.08.04. 13:44:09

@loading: Az nem probléma, hogy a drága eszközök használata beépül az árazásba, mint mondottam, engem csak az zavar, hogy a többi eszközben már nincs boráramlás.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.08.04. 14:47:58

@loading: A fene tudja...

Az extravagáns edények beszerzése nem igényel különösebb munkát. Egyszerűen előveszi a gazda a bukszáját ls kipengeti a zsetont. Pusztán kifizetni egy ilyen differenciáló eszközt nem szőlészeti vagy borászati teljesítmény. Egy ilyen drága eszközzel kitűnni nagyjából olyan mint a Balaton Soundon megpörgetni a bmw sluszkulcsot a mutatóujjon. Van még pár ilyen divatos presztizsberuházás. Lehetne mahagóniból felszerelni a kóstolóhelységet, meg lehet milliókért dizájnoltatni a boroscímkét. A rongyrázásnak ezer meg egy módja van.

De nem a jómódú termelő ezért a hibás. A hibásak mi magunk, a közönség vagyunk.

Mert ma már az nem váltja ki a közönség elismerését ha valaki helybeli kádárral készíttet magyar tölgyből minőségi hordót. Az sem késztet elismerő csettintésre senkit ha a termelő nem olasz-japán-német gépeket és gépsorokat vesz sok millióból, hanem csak legális fizetéssel és állandóre bejelntve dolgoztat helybeli szőlőmunkásokat. Attól sem bóint elismerően senki ha egy gazdaságban esővízzel permeteznek. Ahogy lássuk be, manapság annak sincsen sok viszhangja ha egy termelő 5-10 éven át ugyanazt a konzistens minőséget hozza.

Valahol a mi, a közönség felelőssége az, hogy ne az extravaganciának és a fényűző rongyrázásnak tapsoljunk, hanem azoknak az értékeknek amelyek tényleg fontosak.

Én pont ezért soha nem vennék ilyen presztízs eszközt.

Kerámia edényt persze én is vettem, de én a dél-balatoni Légli Attilától, hogy legalább egy helyi iparoshoz menjen a pénzem, illetve közvetve a fogyasztók pénze.

loading 2017.08.04. 16:02:13

@csite: Kicsit elgondokodtam. Én nem vagyok a tokaji száraz furmint nagy híve, mert továbbra is jelentős kisebbségben készülnek jók és remekek. Talán más is, például termelő, érzi ezt, így eszközökkel próbálja alakítani, hátha úgy sikerül. Elsőnek volt a hordó (új, majd ászok), utána a tartály, de még mindig csak átlagos lett a bor. Hát akkor lépjünk tovább...
Csak találgatok.

Daeril 2017.08.04. 23:28:20

@loading: Talán mert a termelők jelentős kisebbsége törődik igazán a lényeggel, ami a szőlő.

De nézhetjük másképpen: 2000 körül óta téma a száraz fehér. 16 szüret. Egy technológiai útvonal kimunkálása min. 10-15 év abból 5 azzal telik, hogy megtalálják a WC kulcsot. Nem tudom milyen lehet a remek száraz furmint, de abban biztos vagyok, hogy a stabil recept a borászatok tömegében nem születik meg (borászati szemmel) ilyen rövidke idő alatt...

Philip Sedgman 2017.08.18. 04:33:58

@BZoltan: We believe the Magnum 675 is a rational investment in a quality winemaking future. Unlike oak barrels the fine ceramic amphora doesn't taint the flavour of the wine. Also compared to wooden barrels the ceramic fermentation vessels can last for thousands of years. Its egg shape means that the Magnum will gently circulate the wine in the vessel allowing it to age more smoothly. They are the modern perfection of thousands of years of wine making technology.
www.magnum675.com/magnum-675-ceramic-wine-fermenter/

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.08.18. 05:24:15

@Philip Sedgman: Thanks for your response. I do not doubt for a second the benefits of a ceramic vessel. I myself own three ceramic vessels made by a local potter and use them with good results for winemaking. But with all respect I do doubt that your product will circulate its fluid content as it would massively violate the first or second law of thermodynamics. The durability of ceramic vessels are known to be great. But they are not eternal by any mean. Ceramic object are breakable and they do break.
süti beállítások módosítása