A Tállyán elhelyezkedő Szóló – egészen precízen SZÓLÓ Fine Wine – mindösszesen hároméves történetéből fakadóan talán kevésbé örvend közismertségnek. Az első vonatkozó írásos emlékek egyikét kétségkívül mi őrizzük, furmintfan ugyanis két évvel ezelőtt azon helyében végignyalta a pince első, kettőezer-tizennégyes évjáratának mintaborait. Az Éless-házaspár – Tímea és Tamás – által saját útját törő borászat hét, zömében a tállyai birtokközpont közelében található hektáron nevel szőlőt olyan dűlőkön, mint a Hetény, a Sípos vagy a Bártfai. A birtok kettőezer-tizenötös és ’tizenhatos száraz borainak kóstolása, valamint egy egyedi stílusban elkészített porcelántojásos száraz furmint bemutatkozásának ürügyén összegyűltünk egy gyors kóstolásra a belvárosi Costes Downtownban, melyről ezúton igyekszünk szubjektíven tudósítani négy kéz segítségével.
Három dolgot mindenképpen ki kell emelni a Szóló-borokkal és –tervekkel kapcsolatban. Egyrészt a fajtahasználat tekintetében a furmintnak és a hárslevelűnek szánják a főszerepet, nagyjából ebben a fontossági sorrendben. Másrészt a még nem véglegesített pincekínálat borai stílustengelyek mentén készülnek el, amely szerint az egyes borokhoz használt alapanyag termőhelye, valamint a fajtaösszetétel is szabad változó az évjárat függvényében. Végül fontos kiemelni, hogy a birtok természethű borokat készít kémiai beavatkozás nélkül, folyamatos kísérletezés mellett. Ez a szándék éppen annyira van komolyan véve, hogy a biominősítésük megszerzése folyamatban van.
A fentiek alapján tehát egy kísérletező, útkereső, klasszikus-autentikus utat választó tokaji borászat képe rajzolódik ki. Ennek a stílusnak az első lenyomta az első két év, amelyből letisztult, elegáns és átlátható portfólióval sikerült előhozakodniuk. Ezt a portfóliót mutatta be Éless Tímea és Tamás, valamint Kató András és Pongrácz Péter, a Costes Downtown vezető sommelier-je. Adta magát tehát, hogy a hely konyhájának köszönhetően a bemutatott borokhoz gondosan párosított kísérőfalatokat is felszolgáljanak.
Két külön asztalnál ugyan, de furmintfannal együtt mi is jelen voltunk a rendezvényen, ahol az alábbi benyomásokat gyűjtöttük össze.
Szóló Contra 2015
(Zweigeltből és blauburgerből, ismeretlen arányban. Alkohol: 12,5 % V/V, sav: 5,3 g/l, cukor: 1,5 g/l, palackszám: 625.)
Zweigelt és blauburger rosé a Dukát dűlőből, amely hordóban, fajélesztővel erjedt. Az illata eleinte meglehetősen tartózkodó, majd lassan bújnak elő a gyümölcsök, meggy, szamóca formájában, némi fűszerességgel körítve. A korty tartalmas, tisztességes hosszt is produkál, textúrája sima, a hordó érezhető, de csak a háttérben. Vérnarancs, piros húsú gyümölcsök, fűszerek díszítik. 5p+ (furmintfan)
Komolyabb rozé, következésképpen a klasszikus tömegiskolán nevelkedett fogyasztóknak rendszeridegen. Zárkózott, szigorú, műfajához képest elég vastag is. Bár látott fajélesztőt, a tutti-fruttis bukkanót lendületből kerüli ki. Helyette friss, jól definiált piros gyümölcsökkel, kifejező savassággal és enyhén karcos lecsengéssel búcsúzik. Rendhagyó, érdekes rozé, üde csepp a hazai rózsaszín-óceánban. Öt pont.
Szóló Frivolo 2016
(Színtiszta furmint. Alkohol: 12,5 % V/V, sav: 7 g/l, cukor: 7,2 g/l, palackszám: 530.)
A felszolgált étel: Fekete királyhal tartár, zöld alma granité
Furmint a mádi Vilmányból, amely 675 literes porcelántojásban erjedt és érlelődött, akárcsak a kóstoló egyik főattrakciójának számító Puro. Hűvös, visszafogott illat: citrusok, zöld körte, pici virág és fűszer. Tiszta, lendületes, az üde savak mellett egy kis maradékcukorral, édes citrusokkal, körtével. Remek volt hozzá az étel. 6p (furmintfan)
Pontosan ez az a természetes bor, ami közérthetőségének köszönhetően képes sokkal szélesebb réteget megszólítani, mint az első közelítésben egyértelmű lenne. Illata hűvös karakterű, a sárga gyümölcsök vezetik, hűs és frissítő. Elegáns, jól szerkesztett, savai érettek, maradékcukra csak kerekít. Hosszú és tiszta lecsengéssel búcsúzik. A furmint játékosabb, szórakoztatóbb arcát képzelem ilyennek. Hat pont.
Szóló Parlando 2015
(Nyolcvan százalék furmint, a maradék a hárslevelű. Alkohol: 13 % V/V, sav: 5,5 g/l, cukor: 8,6 g/l, palackszám: 348.)
A felszolgált étel: Kacsamell tabouleh és gránátalma
Őszibarackos, nyári almás, citrusos, érettebb, krémesebb benyomásokat keltő illat fogad. A közel 9 g/l maradékcukor egy pici édességet kölcsönöz a kortynak, a savérzet kerekebb, lágyabb, a bor textúrája selymes, édes almával, őszibarackkal díszítve, ugyanakkor fanyar zárással. 6p (furmintfan)
Parfümösen kezd, amely szellőzéssel barackos, nyomokban trópusi gyümölcsös aromákra alakul át. Szó sincs szikárságról: csupa gyümölcs, játék és élet. A maradékcukor visszafogottabban ugyan, de átküzdi magát az erőteljes, de tökéletes érettséget sugalló savak mögül. Sűrű, krémes textúrájú hedonista bor. Hat pont.
Szóló Gracioso 2016 (minta)
(Nyolcvanöt százaléknyi furmint maradékrész hárslevelűvel házasítva. Alkohol: 13,5 % V/V, sav: 5,4 g/l, cukor: 2,2 g/l, palackszám: saccper 550.)
A felszolgált étel: Marhapofa, édesburgonyapüré és jus
Intenzív, édes illat: méz, hársfavirág, alma, édes citrusok, édesfűszerek. Kicsit talán még kusza a szerkezete, a hordó egyelőre picit leárnyékolja, a kortyban is van némi cseresség és az alkohol is fűt a finisben. Emellett tartalmas, gazdag, édes fehér húsú gyümölcsöket, mézet, szegfűszeget, szegfűborsot és egy csipetnyi sót vonultat fel. (furmintfan)
Mintaként felesleges következtetések levonásába bonyolódni, de egyrészt neutrálisabbnak, szikárabbnak éreztem, mint az előtte kóstolt társait. Szerkezete feszes, a korty alapvetően száraz érzetű, a hordó ezúttal teret kér és kap is. Gasztronómiai szempontból már most is fantasztikus, a mellé felszolgált marhapofával egyszerűen tökéletes volt.
Szóló Puro 2016
(Színtiszta furmint, szólóban, ilyesfajta 675 literes porcelántojásokban erjesztve és érlelve. Alkohol: 13,5 % V/V, sav: 5,7 g/l, cukor: 1 g/l, palackszám: 770.)
A felszolgált étel: Érlelt Parmiggiano Reggiano olivával
Érdekes, egyedi illat, benne seprős, krémes jegyek, must, méhviasz, citromkrém, citrusok egy pici multivitamin pezsgőtablettás jegy, amit nem tudnék jobban körülírni. Picit rusztikusabb a textúrája, mint az eddigi boroknak, ugyanakkor egy kis krémesség is van benne. Fehér húsú gyümölcsök, sós citrom, őszibarack, seprős jegyek, só, pici méz egyaránt megtalálható benne, ugyanakkor a végén van egy kis kesernye is és ott picit az alkoholt is érezni. 6p (furmintfan)
Se szűrés, se derítés, se kén. Zavaros küllem, első közelítésre fülledt, tejszínes-vaníliás jegyek. Ezúttal közérthetőségről szó sincsen, ehhez borhoz kellő nyitottság és felkészültség szükséges. A korty krémes, egyszerre sós és fanyar, valamint enyhén gyümölcsös is. Izmos és hosszú bor saját karakterrel. Összeáll, de a harmóniája messze van a közízléstől. A műfaj tananyaga is lehetne, érdekes és fontos is a furmintot ilyen környezetben is szerepeltetni. Eléri a 6 pontot.
Szóló Tokaji Aszú 2016 (minta)
(Ismeretlen arányú furmint és hárslevelű közösítéséből. Alkohol: 10 % V/V, sav: 13,6 g/l, cukor: 304 g/l, palackszám: saccper 600.)
Extrém analitika. Sárgabarack, őszibarackbefőtt, trópusi gyümölcsök, méz, kandírozott narancs jelenik meg illatban és ízben egyaránt, a végén van egy fajta poros érzet is benne. Koncentrált, hömpölygősen sűrű, magas cukor- és savtartalommal, amelyek egyébként jól elbírnak egymással. Komoly anyag, nagy potenciállal, érdekes lehet nyomon követni útját. (furmintfan)
Aszú csecsemőkorban. Brutális paraméterek, eszméletlen frissesség, friss trópusi gyümölcsök és narancsfélék tobzódnak benne. Szinte szétfeszíti a sav és a cukor fej-fej melletti küzdelme. Érdekes és élményszerű már most is, de vannak élei, melyek lekerekítésre várnak. Nagy aszú válhat belőle.
A kóstolón a Wineglass Communication meghívására vehettünk részt.