Homoky Dorka, a TR Művek és a Zsirai Pincészet idén novemberben is megtartotta a már hagyományosnak mondható "Zsendülés" kóstolót a Lumen Kávézó kölöntermében. A mostani esemény a "Tíz éves borászkodunk" alcímet kapta, mindhárom résztvevő pincészet - jelenlegi formájában - tíz vagy annál kicsivel több éve kezdte meg tevékenységét a Tokaji borvidéken: A Zsirai lányok 2011-ben vették át a pince irányítását, Homoky Dorka 2012-ben készítette el első saját borait, a TR Művek első borai a 2013-as évjáratból származnak. A TR Művek a jubileumra még régi tételekkel is készült, így különösen izgalmasnak és tanulságosnak ígérkezett a kóstoló.
A kiállítók csapatán kívül is sok régi ismerőssel találkoztam az este folyamán, a borozgatás a beszélgetés mellett folyt. Készültek azért kósza jegyzetek is, úgyhogy slágvortokban beszámolok a kóstolt borokról szerzett benyomásokról, zárójeles pontszámokkal.
Homoky Dorka
Homoky Dorka ezúttal csak száraz borokat hozott magával, többnyire a 2021-as évjáratból. Minden borra jellemző volt a magas savérzet (7,5 g/l környéke, 3,05 körüli pH mellett), a szikár szerkezet és csontszáraz érzet - a maradékcukor legtöbb bornál 1 g/l alatt marad. A Birtok Furmint-Hárslevelű 2021 redukcióval és pörkölt magvas fedettséggel nyit, de alapos csuklómunkával barackos jegyeket is előcsalogattam. A korty feszes, vékony, kissé savhangsúlyos, citrusos jegyekkel (4p). A Hetény Furmint-Hárslevelű 2021 körtés, őszibarackos illatú, itt is penge savakat kapunk, a citrusok mellett némi fehér húsú gyümölccsel és enyhe sóssággal (5p+). A Dongó Furmint vegetális, karalábé jegyeit szellőzéssel citrusok és fehér húsú gyümölcsök váltják. A csontos, kemény savakat itt is megkapjuk, citrom, lime ízével, pici édesfűszerrel és szárító lecsengéssel (5p). A Görbe Furmint 2021 illata tartogat a legtöbbet, körte, citrusok, egy kevés fehér virág és enyhe púderesség mellett. A korty kerekebbnek hat a többi bor után. egyébként a sav itt a legmagasabb, de kapunk mellé 2 g/l maradékcukrot is. A citrusok mellett a legtöbb fehér húsú gyümölcs is ebben a borban érződik, körte, őszibarack, alma formájában (6p-). A Nyergesek Furmint-Hárslevelű 2020 Hűvösebb illatot mutat, nedves kővel, pici zöldfűszerrel. A 2021-esek után alacsonyabb a savérzet, kicsit lágyabb és puhább érzetű a bor, citrusok és körte mutatkozik ízében (5p).
TR Művek
A TR Művek egy komoly, a kezdetekig visszatekintő kóstolóval ünnepelte fennállásának tizedik évét a Kóstolom Borbárban, ahova sajnos betegség miatt nem tudtam elmenni. Most volt alkalmam pótolni a mulasztást, hála annak, hogy a TR legénység az aktuálisan forgalomban lévő borok mellé hozott 1-1 palackot több régen kifutott borból is. A Pét Nat 2022 íze és illata rostos baracklevet idéz, a kortyot kis édesség kerekíti (5p+). A Saint Thomas Pét Nat 2022 a Szent Tamás dűlő szelektált terméséből készült, gazdag illatában őszibarack és körte, ízben citrusok is csatlakoznak, vibráló savak vezetik, tömörebb, feszesebb, hosszabb, mint az alap Pét Nat, jó eséllyel a legjobb, amit ebben a műfajban kóstoltam (7p-). A Pét Nat 2019 hasonló a 2022-eshez, kicsit talán élénkebb savérzettel, kezdődő érés jegyeivel, pici mézzel kiegészülve (5p+). A Dry 2018 gyümölcsei már kezdenek kopni, selyemcukros, mézes jegyek jelzik az érettséget (5p+). A Dry 2016 sokkal frissebb, elevenebb, elegánsabb, izgalmasan érik. Az évek alatt szép palackbukéval gazdagodott, citrusok, sárga húsú gyümölcsök, pici vaníliakrém és enyhe sósság is színezi, a kisportolt testet máig lendületes savak vezetik (6p+). A Furmint-Hárslevelű Dry 2013 Magnum érettebb, de szép palackbukét villant, a feszes savak éle már legömbölyödött, de jól megtartják a bort, ízben inkább már érési jegyeket találunk (6p-). A Palota 2019 illatát és ízét a hordó édesfűszeres, pörkölt magvas jegyei uralják, a gyümölcs kicsit a háttérbe szorul, széles sav és enyhe cseresség felel a szerkezetért (6p). Az Édes 2019 édes trópusi gyümölcsöket, barackbefőttet, zselécukorkát idéz, kedves, viszonylag laza édes bor (6p-). Az Édes 2013 komolyabb anyagot sejtet, mézes, trópusi gyümölcsös, barackbefőttes, leheletnyi vaníliával, hosszú kortylefutással (6p). A Szamorodni 2019 meglepően érett, illatában és ízében szilvalekvár, aszalt gyümölcsök, füge, a cukor mellett élénk savakkal (6p). A Szamorodni 2017 gazdagabb és fiatalosabb, sárgabaracklekvár, aszalt gyümölcsök, füge, édes fűszeresség színezi, koncentrált, komoly anyag, jó egyensúllyal (7p). Az Aszú 2017 barackos, fűszeres, zöld teás illatát után sárgabaracklekváros, aszalt gyümölcsös, édesfűszeres íz követi, a sav viszont nem tartja a lépést a magas cukorral, a szamorodni után lágyabbnak, lustábbnak, tompábbnak hat a korty. (6p+). A Szamorodni 2013 egy aszú beltartalmával bír, gazdag, koncentrált, jó az egyensúlya is, ízében aszalt gyümölcsök, barackfélék, pici méz (7p+).
Zsirai Pincészet
A Zsirai Pincészet portfóliója a palackos erjesztésű pezsgőtől a száraz borokon át a tokaji édes borkülönlegességekig mindent lefed és Zsirai Kata minden kategóriából hozott is magával valamit. Méthode Traditionnelle Brut Nature 2020 még mindig remek, elegáns, finoman texturált, remek savval és picinyke, tartós buborékokkal, hűvös, citrusos, zöldalmás aromatikával (7p-). A Tokaj Dry 2019 körtés, zöldalmás, citrusos, enyhén fűszeres, jó egyensúllyal, pici almahéjas kesernyével a finisben (6p). A Szent Tamás Furmint 2019 illatában fehér húsú gyümölcsök, sós mogyoró, finom fűszeresség, ezekhez ízben citrusok és pici vanília csatlakozik. Jó felépítésű, komoly bor (7p). A Szent Tamás Hárslevelű 2019 picivel illatosabb, több gyümölcsöt mutat, a hordófűszer picivel visszafogottabbnak tűnik, párjához hasonlóan komoly, tömör, jól strukturált (7p). A Szamorodni 2020 illatában és ízében sárgabaracklekvár, aszalt kajszi, egy kis fűszer, picinyke illó tűnik fel, élénk savak, közepes test és koncentráció mellett (7p). A 6 Puttonyos Aszú 2019 sárgabaracklekvár, őszibarack- és mangóbefőtt, csipkebogyólekvár illatával és ízével kényeztet, gazdag, krémes, koncentrált tétel még pályája elején (8p-).
A kiállítóknak köszönöm szépen a kóstolót.