2024-ben sem maradunk Furmint Február és Furmint Február Nagykóstoló nélkül. Az idei már a 14. Nagykóstoló lesz a 2010-ben életre hívott eseménysorozat történetében (2021-ben elmaradt a rendezvény a COVID miatt), ismét a budai Hagyományok Háza ad majd otthont a több, mint 60 kiállítót és legalább 200 bort felvonultató a rendezvénynek. 2024. február 1-jén, csütörtökön 16:00 órától várja a vendégeket a Furmint Február Nagykóstoló.
A Nagykóstolóhoz hasonlóan évek óta hagyomány, hogy a főszervező, Kézdy Dániel egy szűk körű kóstolót is tart az esemény előtt néhány héttel a sajtó képviselőinek. Az idei sajtókóstolót egy kis játékkal dobták fel a szervezők, a vakon bemutatott borokat egy online szavazó alkalmazás segítségével kellett megtippelni. Sajnos csak késve tudtam megérkezni a Kóstolom Borbárba, így a játékról lemaradtam, de a borokat azért gyorsan végigkóstoltam.
Patricius Furmint 2021
Visszafogott, kicsit neutrális, enyhén tűzköves, halványan fehér gyümölcsös illat fogad. Közepesnél karcsúbb testű bor, a korty második felében némi fenolos kesernyével. A savakat egy kevés maradékcukor ellenpontozza, de száraz érzetű a bor. Ízében fehér húsú gyümölcsök - körte, alma - és citrusok vezetnek. 5p+
Tomcsányi Családi Birtok Furmint 2020
Érezhetően alacsony kénnel készült a bor, illatában méz, gyógyteák, zöldfűszerek, idővel némi kenyérhéj. A savak élét pici maradékcukor is tompítja, de a palackérés is kerekített rajtuk. Ízben sem annyira a gyümölcsökről szól a bor, méz, határozott sósság, pici zöldfűszer, némi fehér húsú gyümölcs elegyedik benne. 6p-
Dorogi &Szóló When Pigs Fly 2016
Petrolos palackbuké dominálja az illatot, szép érettségi állapotot sugallva, egy kevés érett gyümölccsel. Kóstolva csiszolt savakat, jó arányokat mutat, vannak még gyümölcsök, de már inkább az érési aromákat érezni, alma, almahéjas fanyarság, sós, petrolos jegyek érkeznek sorban. 6p
Györgykovács Furmint 2015
Az illat visszafogott, mégis van mélysége, mézes, sós, némi neutrális érett gyümölcsös jeggyel. Tartalmas bor, jó egyensúllyal, sűrű, tömör kortyközéppel, szépen besimuló, kellő tartást adó savakkal, a háttérben a hordó fájával, minimális cserességgel. Ízvilágát az illathoz hasonlóan mézes, sós, érett gyümölcsös aromák alakítják, hosszú lecsengéssel. 6p+
Balassa Betsek Furmint 2006
Az illat kezdetben döbbenetesen intenzív, késői szüretes jellegű, talán enyhén botrytises is (a palack tanúsága szerint novemberben szüretelték a szőlőt). Eleinte méz, érett-aszalt trópusi gyümölcsök és sárgabarack, befőttes jegyek, vanília érezhető, majd levegőzve inkább birsalmakompót, szegfűszeg, süteményszél, dió, barnuló alma érkezik, kopogtat a kapun az oxidáció. Testes, vastag bor, enyhe édesség kíséri a krémes, hömpölygős kortyot. Az alkohol (14,7%) érezhetően magas, csíp is a a korty végén. Ízben az illathoz hasonló aromákat hoz a bor, talán enyhébb intenzitással, picit kesernyés, alkoholos lecsengéssel. Az egyensúlyba bele lehet kötni, de önmagában megsüvegelendő, hogy ez a bor 17 évesen nem csupán áll a lábán, hanem sok évet is simán letagadhat! 6p+
TR Művek Szamorodni 2014
126 g/l maradékcukor, 8,2 g/l sav, 12% alkohol. Őszibarackbefőtt, törökméz, teás jegyek, aszalt barack, enyhe viaszosság, pici illó érezhető illatban. A sav és a cukor jó egyensúlyt tart, szépen ellenpontozzák egymást, közepes test és koncentráció, enyhe krémes érzet jellemzi a bort. Ízében barackbefőtt, sárgabaracklekvár, édes narancskrém, édesfűszerek és cseppnyi méz. 7p
Ferdinánd Pincészet Szent Tamás dűlő 6 Puttonyos Aszú 2016
193 g/l maradékcukor, 10% alkohol. Fejlett illat, de nem kimondottan aszús karakterű, vakon akár egy botrytises száraz bornak is elmenne. Sok botrytis, gombás jegyek, aszalt kajszibarack, vadvirágokból készült méz. Közepes test és jó koncentráció, a korty kissé hömpölygősen indul, majd középtájon belehúznak a savak is. Ízében sárgabarack lekvár, aszalt gyümölcsök, gombás jegyek, pici narancsos érzet a savaknak köszönhetően. 7p
A kóstolóra a Furmint Február szervezői hívtak meg, köszönet érte!
A Furmint Február Nagykóstolóra jegyek itt elérhetőek