Az idei első hegyaljai túra a délelőtti Carpinus-kóstoló és dűlőbejárás után Mádon folytatódott. Az első alkalommal 2014-ben megrendezett Jó éjszakát Mád! gyorsan népszerű lett és lassan már hagyománnyá válik a településen. Nyitott pincék, koncertek, pincelátogatások, éjszakai dűlőtúrák, kóstolók, gasztró kiállítók, vendégborászok... mindenki találhat magának való programot. Idén a hűvös és esős idő valószínűleg sok látogatót elriasztott, így a vártnál talán kevesebben érkeztek Mádra az év leghosszabb napján és legrövidebb éjszakáján.
A rendelkezésre álló időt így is sikerült kimaxolni kis csapatunknak, sok helyen jártunk, sok bort kóstoltunk, sok régi ismerőssel találkoztunk. Cserébe ezek megint nem életem legrészletesebb és legérzékletesebb jegyzetei és legátgondoltabb pontszámai, így tessék kezelni.
Pelle Pince
Az első állomás eredetileg be sem volt tervezve. Pelle Lászlóéknál éppen népes társaság borozgatott a teraszon és ahogy elhaladtunk a ház előtt, a házigazda minket is beinvitált egy pohár borra, amiből természetesen az lett, hogy teljesen spontán egy komplett kóstolósort varázsoltak elénk.
Pelle Pince Király Furmint 2015
Fehér húsú gyümölcsök, körte, hintésnyi édesfűszer, amelyhez szájban citrusok járulnak. Feszes, egyenes, élénk savú bor, az utána következőkhöz képest szikárabb és kevésbé összetett. 6p-
Pelle Pince Betsek Furmint-Hárslevelű 2016
70% furmint, 30% hárslevelű. Moderáltabb intenzitású illat, virágokkal, egyre inkább felerősödő édes fűszerességgel, vaníliával, szegfűszeggel, érett fehér húsú gyümölcsökkel. Kerek, jól kitöltött korty, sima textúra. 6p
Pelle Pince Szent Tamás Furmint 2015
Intenzívebb, gazdagabb illat- és ízvilág, sokféle fűszerrel, körtével, őszibarackkal. A kóstolt szárazak közül ez a legkoncentráltabb, legjobban strukturált, lendületes savakkal, pici maradékcukorral. 6p+
Pelle Pince Sárgamuskotály Késői Szüret 2015
Intenzív muskotályos jegyek, töppedt szőlő, ananász, őszibarack, szőlővirág, vanília, keleti fűszerek. Zamatos, aránylag lazább szerkezetű, könnyedebb késői szüret. 6p-
Pelle Pince Zsófia Cuvée 2016
Sokféle trópusi gyümölcs, sárgabarack, mangó, maracuja, töppedt szőlő, pici keleti fűszer, vanília. Szép savak ellensúlyozzák a maradékcukrot, mellette elég jó koncentrációt is mutat. 6p+
Pelle Pince Édes Szamorodni 2014
Őszibarack, körte, sárgabarack, narancs, vilmoskörte, narancshéj, kevés édesfűszer. Elegáns, feszes, hűvös hangulatú szamorodni. 7p-
Percze Étterem - Szepsy
A rögtönzött Pelle kóstoló után haladtunk eredeti célunk, a Percze Étterem felé. Az étterem a Szepsy családhoz tartozik, az ételeket is úgy komponálják meg, hogy harmonizáljanak a pince boraival. Sok jót hallottam a helyről, de eddig még nem jártam itt, kézenfekvő volt, hogy itt költsük el ebédünket, természetesen Szepsy borokkal kísérve.
Percze Árpád 70 Furmint 2016
95% furmint, 5% muskotállyal. Édesfűszerek, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, kevés virág és szőlő. Közepesnél keskenyebb testű, lazább szövésű bor, mindazonáltal, mint ház bora, a funkcióját tökéletesen betölti. 5p
Szepsy Király Hárslevelű 2010
Érett fehér húsú gyümölcsök, pici édesfűszer, vanília, cseppnyi méz, leheletnyi palackbuké színezi az illatot. Testes, masszív felépítésű anyag, finoman krémes, enyhe édességgel, hosszú lecsengéssel. Érett fehér húsú gyümölcsök, aszalt barack, érett citrusok, szegfűszeg, vanília. 6p+
Tokaj Y-Generáció
A Zsirai Pincészetnél a Tokaj Y tagjai, Varkoly Ádám (Árpád-hegy Pince), Dávid Rémusz (Budaházy-Fekete Kúria), Homoky Dorka, Kvaszinger László (Kvaszinger Borászat) és maga a házigazda, Zsirai Kata kóstoltatta borait. A sétáló kóstolóra mindenki 2-2 borra érkezett, ezeket szépen végig is kóstoltuk (az Árpád-hegy borokat illetően önmagamat fogom ismételni).
Árpád-hegy Pince Zafír Furmint-Hárslevelű 2017
60%-a első- másod és harmadtöltésű hordókban erjedt és érlelődött, kísérletképpen minden egyes tartályhoz és hordóhoz különböző élesztőket használt a borász. Vonzó illat fogad: fehér virágok, körte, őszibarack, cseppnyi méz. Karcsú, sima textúrájú, elegáns bor, ízében őszibarack, mandarin, citrushéj, pici fűszer. 6p-
Árpád-hegy Pince Kabar 2017
A Betsek termése. Pici fülledtség után virágok, zöldes villanások, citrusok mutatkoznak meg illatában. A korty lágyan indul, majd jobban belehúznak a savak, bár sosem válnak túlzóvá. Középen egy kicsit fellazul a korty. Őszibarack, körte, citrusok, halvány zöldes, virágos jegyek. Van egy fajta sauvignon blanc-ra emlékeztető jellege. 5p+
Budaházy-Fekete Kúria 4:20 2015
Hárslevelű 20 g/l maradékcukorral. Édes fehér húsú gyümölcsök, fehér húsú őszibarack, körtével és ananásszal. Laza szerkezetű, könnyed, kedves és jól iható. 5p
Budaházy-Fekete Kúria Pompás 2016
Késői szüret, kb. 100 g/l maradékcukorral és 10 g/l savval. Feszes, csilingelő korty, jó savakkal, kicsit lazább beltartalommal, sárgabarackkal és sárga húsú gyümölcsökkel. 6p-
Homoky Dorka Nyergesek Furmint-Hárslevelű 2015
Sok édesfűszer, édesre érett körte, fehér húsú gyümölcsök. A masszív felépítésű, telt kortyban enyhe édességérzet, picit emelkedett alkohol, sok fűszer, érett körte, őszibarack. 6p
Homoky Dorka Hetény Furmint 2013
Érett fehér húsú gyümölcsök, alma, őszibarack, ananász, fűszerek a háttérben. Széles, enyhén édeskés és mutat már egy kis palackérettséget, ami viszont nem áll rosszul neki. 5p+
Kvaszinger Sárgamuskotály 2017
Tipikus muskotályos jegyek vonulnak fel: szőlő, szőlővirág, pici keleti fűszer, citrusok, szájban némi maradékcukorral, könnyed beltartalommal. 4p+
Kvaszinger Hatalos Furmint 2016
Fehér húsú gyümölcsök, diszkrét fűszeresség, körte, citrusok, üde savak és jó egyensúly mellett. 6p-
Zsirai Pincészet Középhegy Furmint 2016
Nagyon feszes, penge savakra épül, a korty lineáris, egyenes, hosszan tartó, a savak miatt kicsit kemény. Fehér húsú gyümölcsök, citrusok és édesfűszerek elegyednek illatában és ízében. 5p+
Zsirai Pincészet Hárslevelű 2016
Kedvesebb, áradóbb aromatika és kerekebb idomok kelletik magukat a furmint után. Virágok, méz, érett fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, citrusok, pici édesfűszer. 6p-
Royal Tokaji
Furcsa módon a Royal Tokaji Borászatnál nem jártam még, így most ide is bekukkantottunk. Kovács Zoltán birtokigazgató megmutatott két palackozás előtt álló 2017-es bort, majd az udvaron kínált palackos borokból is kóstoltunk.
Royal Tokaji Furmint Dűlőválogatás 2017 (M)
A Szent Tamás és Nyulászó furmintja, Szép fűszeresség egészíti ki a gyümölcsöket, az édes citrusos, körtés, barackos jegyeket, és a kellő lendületet adó savakat.
Royal Tokaji Cuvée 2017 (M)
Édes szőlő, sárga húsú gyümölcsök, sárgabarack a domináns ízjegyek, nagyon zamatos, gyümölcsös, bár a maradékcukor mellett a savak kicsit lágynak tűnnek.
Royal Tokaji Hárslevelű Dry 2017
Őszibarack, pici fehér virág és fűszer színezi illatban és ízben egyaránt. Könnyű, jól iható, üde savakkal, pici maradékcukorral. 5p
Barta Pince - Árvay Családi Pincészet - Bálint László
A Barta Pincénél - már mondhatni régi jó szokás szerint - az Árvay Családi Pincészet vendégeskedett, Árvay János vezényletével. Itt 1-1 bort kóstoltunk a két pincétől, majd a FurmintUSA alapítója és borszakértője, Bálint László is megkínált Suba-dűlőből származó furmintjával. Utána már inkább elsüllyesztettem a jegyzetfüzetet, így az a Lenkey Pincénél gyakorlatilag záróra után tett látogatás során már nem is került elő.
Árvay Padi-hegy Furmint 2015
Őszibarack, nyári alma, körte, pici birs, minimális citrusosság, pici szegfűszeg és vanília. Telt, széles, jó savak vezetik, meleg hangulatot áraszt, az alkohol érzetre picit emelkedett. 6p
Barta Pince Öreg Király Furmint 2016
Lédús gyümölcsösség, őszibarack, citrusok, körte, amelyet diszkrét fűszerességgel egészít ki. Elegáns, karcsú testű, zamatos bor, filigrán és csiszolt savakkal, valamint egy kevés maradékcukorral. 6p+
Bálint Laci Bora Suba-dűlő Furmint 2015
Meleg érzetű, körtés, őszibarackos illat, sok édesfűszerrel. Szájban kerek, enyhén édeskés, széles, határozottan fűszeres, szegfűszeggel, vaníliával, körtével, őszibarackkal, nyári almával. 6p
A borászoknak köszönet a vendéglátásért és a kóstolókért.