A Borrajongó

Hegyaljai hétvégék - Árpád-hegy, TR Művek, Carpinus

2018. július 12. 06:00 - furmintfan

Az első hegyaljai túrára idén szokatlanul későn került sor, máskor az évnek ennek a szakában már 3-4 a borvidéken töltött hétvégén túl vagyok. Ebben az évben valahogy úgy alakult, hogy június vége felé sikerült először a Tokaji borvidékre látogatnom, cserébe meglehetősen sűrű programot sikerült összeállítani. A szombati nap délutánját és estéjét a "Jó éjszakát Mád!" eseményei töltötték ki, de már péntek délután belevetettem magam a borkóstolásba és szombat délelőtt még egy hosszabb dűlőtúra is belefért. A mai poszt ezekről az élményekről hivatott tudósítani.
 joejtelottdulotura1.jpg

(Kilátás a Poklosról)

Árpád-hegy Pince
Az első állomás a szerencsi Árpád-hegy Pince volt, ahol Varkoly Ádámmal kóstoltunk palackos borokat és hordómintákat. Ádám fiatal korát meghazudtoló tudatossággal készíti borait és építgeti a családi pincészetet. A tervek között szerepel a pince feletti épület kibővítése és a távolabbi jövőben szálláshelyeket is szeretnének itt kialakítani. A szortiment stabil lábakon áll, évről évre jól követhető, ebbe legfeljebb az időjárás tud beleszólni. Az alapokat képező száraz furmint, hárslevelű és sárgamuskotály fajtaborokon túl több dűlős furmint, késői szüretelésű borok, szamorodni és aszú képezi a választékot, de persze ha úgy hozza az évjárat, kísérletképpen készülnek még különleges borok, ezekből is kaptam ízelítőt.
Ádám már jó ideje tervezte, hogy szerencsi területekről palackoz bort, most ez is megvalósult, ráadásul egykor a két nagyapja birtokában lévő két ültetvény terméséből teheti ezt meg. A Szerencs Város Bora névre keresztelt tétel képezi majd ezután a szortiment alapját, a többi furmint dűlőszelektáltan kerül palackba.
A 2016-os száraz borokból már csak mutatóba maradt, a 2017-esek egy része pedig csak a napokban lett lepalackozva. Amit lehetett, a 2017-es borokból megnéztünk, köztük ugyanazt a kabart tartályos és hordós feldolgozásban is. Két 2013-as szamorodni után alászálltunk a pincébe, és a 2017-es szamorodnis és aszús hordók tartalmát faggattuk egy kicsit.

joejtelottarpadhegy.jpg

Árpád-hegy Furmint 2016
60% a Zafírból, 20% a Királyból és 20% a Sajgóból, 70%-ban hordóban erjesztve és érlelve. Őszibarack, körte, némi édesfűszer illata száll fel a pohárból. Könnyed, jól iható és zamatos bor, a  körtés, őszibarackos gyümölcsösséget szépen kiegészíti a hordó fűszeressége. 6p-

Árpád-hegy Szerencs Város Bora 2017
A már emlegetett birtokborban a 90% furmintot 10% hárslevelű egészíti ki. Visszafogott édeskés fűszeresség és fehér húsú gyümölcsök színezik, a kortyban édes citrusokkal, őszibarackkal, körtével. Kerek, aránylag lazább szerkezetű bor, enyhe édességérzettel. A hordó még picit az előtérben van, de nem túlzó, szépen be fog épülni. 5p+

Árpád-hegy Zafír Furmint 2017
60%-a első- másod és harmadtöltésű hordókban erjedt és érlelődött, kísérletképpen minden egyes tartályhoz és hordóhoz különböző élesztőket használt a borász. Vonzó illat fogad: fehér virágok, körte, őszibarack, cseppnyi méz. Karcsú, sima textúrájú, elegáns bor, ízében őszibarack, mandarin, citrushéj, pici fűszer. 6p-

Árpád-hegy Kabar (Tartályos) 2017
A Betsek termése. Pici fülledtség után virágok, zöldes villanások, citrusok mutatkoznak meg illatában. A korty lágyan indul, majd jobban belehúznak a savak, bár sosem válnak túlzóvá. Középen egy kicsit fellazul a korty. Őszibarack, körte, citrusok, halvány zöldes, virágos jegyek. Van egy fajta sauvignon blanc-ra emlékeztető jellege. 5p+

Árpád-hegy Kabar (Hordós) 2017
Ugyanaz az alapanyag harmadtöltésű 220 literes hordóban erjesztve és érlelve 8 hónapig. Édesfűszerek, virágok, fehér húsú gyümölcsök színezik, kis vaníliával, szegfűszeggel. A zöldes villanások helyett inkább a hordó által hozzáadott édes fűszerességet érezni, szerkezetben is stabilabb, szélesebb. A hordó érezhetően rányomja a bélyegét, bár ez jól is áll neki. 6p

Árpád-hegy Édes Szamorodni 2013
Intenzív illat sok sárgabarackkal, pici vaníliával, keleti fűszerekkel. Közepesen koncentrált, nem különösebben testes anyag, egyensúlya kicsit az édesség felé billen, magasabb alkohollal talán kicsit nagyobb súlya is lenne. Gazdag ízében sárgabarack, mangó, maracuja, vanília, kardamom. 7p

Árpád-hegy Édes Szamorodni (Élesztőhártyás) 2013
Élesztőhártya alatt érlelt édes szamorodni. Illatában érett és aszalt alma, só, olíva, szarvasgomba, dió és édes barack, megjelennek sherry-re, calvados-ra emlékeztető jegyek. Illatát tekintve inkább egy száraz szamorodnit idéz. Szájban is követi ezt a vonalat, legalábbis részben, itt már sokkal hangsúlyosabbak a sárgabarackos, őszibarackbefőttes jegyek. Izgalmas, egyedi bor. 7p+

joejtelottpincekulcs.jpg

Árpád-hegy Szamorodni Király 2017 (M)
Csupa vilmoskörte, édesfűszerek és őszibarack is feltűnik még. Jó egyensúlya van, kevésbé határozott benne most a botrytises karakter, határozottan furmintos fajtajelleget hoz.

Árpád-hegy Szamorodni Veresek 2017 (M)
Egy 18 éves hordóból kóstoljuk, így sok hordóízt nem lehet benne felfedezni. Citrusos, őszibarackos, virágos, trópusi gyümölcsös, az előzőnél lazább, behízelgőbb bor.

Árpád-hegy Szamorodni Mézes-Mály #1 2017 (M)
Hárslevelű volt az alapanyag, szintén 18 éves a hordó. Virágok, édesfűszerek, selyemcukor, töppedt szőlő, trópusi gyümölcsök, barackfélék. Lágyabb, selymesebb az előzőeknél.

Árpád-hegy Szamorodni Mézes-Mály #2 2017 (M)
Ez már egy újabb hordó. Virág, barackfélék, pici édesfűszer, több fa, fűszer és szilárdabb struktúra, az előző hordóhoz képest.

Árpád-hegy 5 Puttonyos Aszú #1 2017 (M)
Mézes-Mály furmint aszúszemek, Mézes-Mály hárslevelű must. Visszafogott, narancsos, sárgabarackos, sűrű, de nem nehézkes.

Árpád-hegy 5 Puttonyos Aszú #2 2017 (M)
Mézes-Mály furmint aszúszemek, Király hárslevelű alapbor. Őszibarack és sárgabarack, mangó, vanília, fűszerek a háttérben. Koncentrált, feszes, szép egyensúllyal. Remek!

Árpád-hegy 6 Puttonyos Aszú #1 2017 (M)
Furmint aszúszemek, furmint-hárslevelű alapbor. Kicsit fülledtebb, tompább az 5p-k után, és pörgetés után is picit zárkózott marad, pici méhviasz van illatában. Sűrű, koncentrált, sárgabarackos, mangós jegyekkel.

Árpád-hegy 6 Puttonyos Aszú #2 2017 (M)
Hasonló, de gazdagabb, sokrétűbb a gyümölcsösség, sárgabarack, mangó, maracuja, vilmoskörte, mandarin. Tobzódnak benne az ízek.

Árpád-hegy Fordítás 2017 (M)
A 6 puttonyos aszú fordítása. Sárgabarack, őszibarack, trópusi gyümölcsök, pici fűszer. Koncentráltsága mellett is szinte könnyednek hat.

 joejtelotttrmuvek.jpg

TR Művek
A hétvége főhadiszállásaként funkcionáló TR Műveknél este két bort kóstoltunk meg, egy száraz furmintot és egy édes szamorodnit. Utóbbiból még az eggyel korábbi évjárat van piacon, a pincénél gyakorlatilag el is fogyott, de a 2014-esre még kicsit várni kell.

joejtelotttrmuvekborok.jpg

TR Művek Furmint 2016
Szedett már magára egy kis palackérettséget, illatában most érett nyári alma dominált. A korty feszes, élénk savakra épül, elég hosszú, de némi savtolerancia nem árt hozzá. A hordó maradéktalanul beépült, talán ez is közrejátszik abban, hogy a savak most jobban érvényesülnek. Zöldalma, nyári alma, citrusok vezetik ízét, halvány fűszerességgel. 5p

TR Művek Szamorodni 2014
Visszafogott illatában főleg őszibarackot érezni, picike illó is feltűnik. Szájban aránylag könnyedebb, arányos, a hordó még nem simult be teljesen. Őszibarack, édes citrusok, körte, kandírozott citrushéj, pici édesfűszer. 6p+

 joejtelottdulotura2.jpg

(Előtérben a Deák, a háttérben a Szil-völgy)

Carpinus Borászat
Szombat délelőtt Bai István, a Carpinus Borászat (és a Dereszla) egyik borásza vett fel minket, majd a hétköznapi járművet a Dereszla Pincészethez tartozó Henye Borászatnál egy quad-ra cseréltük, és azzal vágtunk neki a dűlőknek. A turisztikai fejlesztés keretében a pincészetnél kikölcsönözhető járgánnyal egészen egyedi élmény a domboldalokon száguldozni, népszerű is a program. A Bodrogkeresztúr-Tarcal-Mád-Szegi-Szegilong kör alatt az egyes állomásoknál kinyíltak a borospalackok is.
A Carpinus palackok nagyobb részben külföldön találnak gazdára, ennek fényében nem csoda, hogy számos nemzetközi borkiállításon is ott vannak boraikkal. Bai István elmondása szerint sokszor nem is tudják időben kielégíteni az igényeket és még így is nagyon korán piacra kerülnek a borok. Egy alap furmint, egy hárslevelű, egy sauvignon blanc, két dűlős furmint, egy furmint válogatás, egy késői szüretelésű furmint, egy aszú, így áll össze a választék. Az alap furmint, a hárslevelű, a sauvignon blanc és a Deák furmintja a könnyedebb, filigránabb vonalat viszi, a Lapis furmintja és a Grand Reserve névre hallgató furmint válogatás a fajta testesebb, komolyabb oldalát mutatja meg.
Mi most főleg a frissen palackozott 2017-es száraz borokat kóstoltuk, de két borból előkerültek 2016-os palackok is.

Carpinus Deák Furmint 2017
Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack friss illata és íze. Üde, filigrán, karcsú jelenség, a furmint barátságos, gyümölcsös arca. 5p+

Carpinus Hárslevelű 2017
Mandarin, citrusok, őszibarack, friss fehér húsú gyümölcsök. Könnyed, áttetsző, zamatos, lédús korty, szinte észrevétlenül itatja magát. 5p+

Carpinus Sauvignon Blanc 2017
Bodza, lime, citrusok, egres, hűvös zöldes jegyek fogadnak illatában. Szájban 7 g/l sav és 7 g/l maradékcukor csatázik egymással, bár inkább a sav áll nyerésre. Hűvös karakterű, citrusos, lime-os, zöldalmás, zöldfűszeres jegyek villannak fel ízében. 5p

Carpinus Lapis Furmint 2016
Hűvös hangulatot áraszt, a fehér húsú gyümölcsök mellett zöldfűszeres, gyógynövényes árnyalatokkal. Egyenes vonalvezetésű, lendületes, a hordó besimult a bor szövetébe, finoman fűszerez, a korty vége halványan sós. 6p

joejtelottcarpinuslapis.jpg

Carpinus Lapis Furmint 2017
Édesfűszerek, fehér húsú gyümölcsök, gyógynövényekkel tarkítva. Masszívabb, szélesebb, teltebb, mint a 2016-os kiadás. Édesfűszerek, citrusok, gyógynövények, fehér húsú gyümölcsök adják az ízképet, a végén enyhe sósság. Nagyon fiatal még, de szép jövő állhat előtte, ha belakja a palackot. 7p-

Carpinus Furmint Grand Reserve 2016
A dugó sajnos szinte teljesen átázott, emiatt a bor talán kicsit is korosabbnak hatott az indokoltnál. Pici palackbuké, fehér húsú gyümölcsök, édesfűszerek illata. Elég masszív felépítésű, komolyabb szerkezetet mutat, a hordó is ad hozzá egy dimenziót. Édesfűszerek, citrusok, zöldalma, őszibarack díszítik. 6p

 

Varkoly Ádámnak, Bai Istvánnak és a TR Műveknek köszönet a vendéglátásért!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9114102111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása