A Borrajongó

Csopaki tavasznyitány - Petrányi és Szent Donát

2018. április 30. 06:00 - furmintfan

A tavasznyitó márciusi/áprilisi csopaki-paloznaki borteraszozás, borozás lassan már hagyománnyá válik nálam (1., 2.), és bár idén a tavaszi időjárás kissé késve, ám akkor szinte már nyári meleggel köszöntött be, az idei áprilisba is belefért egy csopaki villámlátogatás. 
Verőfényes napsütés, kedves ismerősök, balatoni panoráma, sok-sok bor, ennél többet nem is kívánhat az ember.

szentdonat201804_3.jpg


Petrányi Pince
Az első állomás a Petrányi Pince volt, ahol először a pincébe szálltunk alá, néhány lepalackozatlan bort megkóstolni, majd a napsütésben fürdő Balaton-part látványa mellett a teraszon barátkoztam a palackos tételekkel. 
A közelmúltban fontos változás történt a családi birtok életében, ugyanis új borász vette át a pincében folyó munkálatok vezetését, Bakó Ambrus személyében. Ambrus neve biztosan nem cseng ismeretlenül a blog hasábjait, illetve a badacsonyi borokat behatóbban ismerő olvasók előtt, a tulajdonosok is sokat várnak a fiatal borász szakértelmétől és lelkesedésétől.

petranyi201804_1.jpg

Petrányi Sárgamuskotály 2017 (M)
Az illat számomra inkább egy traminit, mint egy sárgamuskotályt idéz: ananász, rózsavíz, egzotikus virágok. Ízében a fenti egzotikus jegyek mellett citrusok és fehér húsú gyümölcsök. A sav relatíve lágyabb, az alkohol érzetre enyhén emelkedett.

Petrányi Tramini 2017 (M)
Visszafogott, cukorkás körtés, trópusias-egzotikus vonalon mozgó illat és ízvilág jellemzi. Széles, a maradékcukor miatt enyhén édeskés (a bor félszáraz) és az alkohol is melegít picit.

Petrányi Olaszrizling 2017 (M)
Neutrális karakterű, talán egy kis almát ás mandulát lehet benne felfedezni. Elég telt, kicsit lágy, az alkohol itt is kicsit magas, a korty vége picit kesernyés.

Petrányi Furmint 2016 (M)
Alma, körte és őszibarack, pici fűszer színezi. Az évjáratnak megfelelően élénkebb savak vezetik

Petrányi Szitahegy Kódex Olaszrizling 2015 #1
A vicc kedvéért a következő borral együtt vakon kapom. Az alapanyag ugyanaz, ez a palack parafadugós és valamivel (1 nappal?) később nyílt. Illatban és ízben is több a gyümölcs, kevésbé érvényesül a hordó. A fehér húsú gyümölcsös. nyári almás, őszibarackos jegyek mögött jelenik meg a hordó és egy pici mandula. Arányos felépítésű, sima korty. 6p-

Petrányi Szitahegy Kódex Olaszrizling 2015 #2
Ez az üveg csavarzáras, de korábban nyitották ki a palackot. Itt direktebb a hordó fűszeressége, halványabb a gyümölcsösség. 5p+

petranyi201804_2.jpg

Petrányi Olaszrizling 2016
Picit fülledten nyit, majd fehér húsú gyümölcsöket mutat az illat. Karcsú, kanyaroktól mentes, egyenes vonalvezetésű bor, citrusokkal, zöldalmával, leheletnyi mandulával a végén. 5p

Petrányi Szitahegy Kódex Olaszrizling 2016
Nagyon hasonló, talán egy leheletnyivel teltebb érzetű, megjelenik illatában és ízében egy kis körte is és több a gyümölcs, valamint a lecsengés egy gondolatnyival hosszabbnak tűnik az előző bornál. 5p+

Petrányi Tramini 2016
Édes gyümölcsös illat, halvány egzotikus fűszeres villanásokkal. A hűvösebb évjáratnak köszönhetően a fajtához képest egész élénk savakkal operál, de pici cukor is mintha maradt volna benne. Édes citrusok, körte, ananász, licsi, ananász, enyhe cukorkásság. 5p+

Petrányi Rosé 2017
Szamócás, cseresznyés, tutti-fruttis túlzásoktól mentes rosé, kellően lendületes, de kulturált savval, korrekt beltartalommal. 5p-

Petrányi Rosé "Reserve" 2017
Az "alap" roséval megegyező alapanyag, de nem kapott palackozáskor CO2-t és kevesebbet fejtették. Ahhoz egyébként nagyon hasonló, talán egy picit tartalmasabb, "borszerűbb".

Petrányi Rosé 2016
Érett szamóca és egy pici palackbuké övezi illatát. A kezdődő érettség ízében is megjelenik, de ettől még bőven fogyasztható a bor. Jó savú, finoman fanyar, de a gyümölcsök már kicsit kezdenek megkopni, miközben feltűnik egy enyhe zöldesség is a kortyban. 4p

petranyi201804_3.jpg

Petrányi Syrah 2015
Illatában és ízében egyaránt levendula, rózsabors, édes fűszerek, érett erdei gyümölcsök, szeder, áfonya, málna, a lecsengésnél pici étcsoki. Közepes teste mellett jó egyensúlyt mutat, kicsit populárisra hangolt, de engem ez nem zavart. 5p+

 

Szent Donát Birtok
Ebéd után átsétáltam a Szent Donát Birtokra, ahol a friss #talajsztori borok bemutatkozását a Gastro-Hack csapat különféle grill-ételei kísérték.
A külön írásban már korábban megénekelt 2017-es debütáló borok mellett előkerültek régebbi évjáratú borok is a nap folyamán, most az ezekről készült jegyzetek következnek.
A birtokról itt írtam bővebben.

szentdonat201804_2.jpg

Szent Donát Slikker 2016
Lassan nyílik a pohárban, citrusokkal nyit,majd zöldfűszeres, rozmaringos, kakukkfüves, fehér húsú gyümölcsös jegyek tűnnek fel lassan. A korty széles, kerek savak alapozzák meg, ízében citrusok, fehér húsú gyümölcsök, pici só, zellerszár és zöldfűszer.

Szent Donát Márga 2016
Fehér húsú gyümölcsök - alma, körte - és egy kis gyurma. Hosszú, egyenes korty, vibráló savak,  citrusokkal, pici zöldfűszerrel, neutrálisabb jellegű fehér húsú gyümölcsökkel. 6p

Szent Donát Márga 2015
Hasonló(an neutrális) karakterű, de egy fokkal visszafogottabb az intenzitása. Savai kerekebbek, az egész bornak van egy megállapodottabb, simább karaktere az előzőhöz képest. 6p-

szentdonat201804_1.jpg

Szent Donát Csopak 2016
Illatban nagyon moderált, halvány, némi vasad kútvíz tűnik fel. Szájban többet ad, jó egyensúly mellett fehér húsú gyümölcsökkel, pici vajkaramellával, citrusokkal, halvány fűszerességgel. 6p

Szent Donát Szent Donát 2016
Talán a legösszetettebb illatú és ízű olaszrizling a sorban: citrusok, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, zöldalma, szinte mediterrán zöldfűszeres jelleg, rozmaring, kakukkfű, só és kis fűszer. Koncentrált, telt, de remek savak dolgoznak alá. 7p-

Szent Donát Slikker 2015
Meglepően intenzív és fiatalos illat, virágokkal. Az itt kóstolt két 2015-ös közül ez valamivel lazább, vékonyabb, szép fehér húsú gyümölcsös, finoman fűszeres ízvilággal. 6p

Szent Donát Kishegy 2015
Érett fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, pici virág és fűszer. Teltebb, szélesebb, érettebb karakterű. 6p

Szent Donát Magma Kékfrankos 2013
Az első Magma, amelyet csak a birtokon lehetett megvásárolni. Szinte burgundi stílust idéz, mégis ízik-vérig kékfrankos. Hűvös érzetű, meggyes, piros bogyós gyümölcsös (valaki "csermeggy"-et emleget), mentás illat, leheletnyi avarral, éppen kezdődő érési jegyekkel. A korty stabil, élmentes, sima szövetű, hűvös eleganciát sugároz, de elég tartalmas is, sok érett piros bogyós gyümölccsel, meggyel, finom fűszerességgel és érintésnyi sóssággal. 7p

 

 

Ripka Gergelynek és Kovács Tamásnak köszönöm szépen a vendéglátást és a kóstolót!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2513872236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása