A Borrajongó

Tegnap ittuk – Homoky Dorka Szent Tamás Furmint 2015

2018. február 27. 06:00 - furmintfan

Ki mondta hogy az ikonikus mádi Szent Tamásról csak aranyáron lehet bort kapni? Az első osztályú mádi dűlők közül is  talán a legnagyobb tisztelettel emlegetett Szent Tamásról készült borok általában a borvidék legdrágább tételei között vannak. Hirtelen nem is nagyon jut eszembe senki, aki 5000 magyar forint alatt méri innen készített borának egy-egy palackját. Homoky Dorka, a fiatal tállyai borászlány Szent Tamás furmintja azonban igazán barátságos áron és - horribile dictu - csavarzárral lezárt palackban került forgalomba.
Ott voltunk a tősgyökeres tállyai borász első szárnypróbálgatásainál (1., 2., 3.), és mondhatom, hogy többé-kevésbé figyelemmel követem Dorka és borai útját. Az évek során szépen alakult a külcsín és a belbecs egyaránt, azt hiszem, most már beszélhetünk saját stílusról a Homoky Dorka-borok esetében. A Homoky család már a 19. század vége óta foglalkozik borkészítéssel, Dorka 2012-től viszi tovább a hagyományt, de - bár a szülői támogatás megmaradt - rögtön saját útjára lépett. A család ültetvényeiről külön kis parcellákat kapott, a szőlőben és a pincében már egyéni elképzelései szerint dolgozik. Előbbiben és utóbbiban is a természetesség híve, a felszívódó szerek felhasználását kerüli és a borkészítés során is igyekszik csak a szükséges mértékben beavatkozni. A tállyai közösségi életből szintén kiveszi a részét, és tagja a fiatal borászokat tömörítő "Tokaj Y" csoportnak. 

homokyszenttamasfurmint2015.jpg

A Furmint Február apropójából összerántott tegnap ittam furmint-sorozat záróakkordjaként tehát Dorka furmintja került az asztalra (a balatoni furmintok sem maradtak ki a szórásból februárban, de azokról más keretekben lesz szó). 

Homoky Dorka Szent Tamás Furmint 2015
A borról néhány adat és számjegy tükrében: egész fürtös préselés, ülepítés, spontán erjedés tartályban, majd felerészben használt hordós, fele részben tartályos érlelés 6 hónapig, majd házasítás, végül derítés és szűrés után palackozás; 6,6 g/l sav, 7,7 g/l maradékcukor, 14% alkohol.
furmintfan: A kezdeti fülledtség miatt némi szellőztetést igényel, majd fehér húsú gyümölcsös, finoman fűszeres, halványan nedves köves illatjegyeket mutat. Könnyed, lendületes, egyenes vonalvezetésű bor, jó állagú savakkal, halvány édességérzettel. Citrusos, őszibarackos, fehér húsú gyümölcsös a főszólam, melyet fűszerként egy kis pisztácia, mandula egészít ki. A maradékcukrot lehet érezni - ad egy kis kerekséget, kedvességet a bornak -, az alkoholt szerencsére nem. Koncentrációban, testben, komplexitásban elmarad  a mádi fősodortól (részben persze biztosan a hordó részleges elhagyásának is köszönhetően), de egy határozottan jól iható, kellemes bort kapunk a pénzünkért. 5p (2800 Ft - Radovin)
ungert: Túlzásmentes tény, hogy a Homoky-borok tekintetében az elmúlt három év nyommentesen haladt el mellettem. Ez egyrészt hiba, másrészt pótlásra váró feladat, melynek szükségességét ez a bor is igazolja. Kifejezetten fülledten indít, amely részben csavarzár-számlára írható. Idővel kiszellőzik, de nem teljesen és nyomtalanul. A kénesség ellenére is kellemes, rendezett, bár nem az intenzíven gyümölcsös, inkább a szikárabb, neutrálisabb vonalat képviseli. A korty arányos, tiszta, savai elegen vannak ahhoz, hogy tartást adjanak az anyagnak. Tisztán, de nem kifejezetten hosszan búcsúzik. A szárnybontogató Homoky-borokhoz képest klasszisokkal kellemesebb és szerethetőbb. Ajánlott, 5 pont.

 

A palackunkat Homoky Dorkától kaptuk, köszönjük szépen!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7113691648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szegediszomelijé 2018.03.01. 07:56:25

A bevezetés végett ajánlom jó szívvel a Lenkey Human Furmintot (2011), nagyjából fele az 5000-nek, és koncentrációban, testben, komplexitásban nem marad el az említett fősodortól. Bár eleve jóra számítottam, így is kellemes meglepetés volt az árért.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.03.01. 08:19:29

@Szegediszomelijé: A bort ismerem, tetszett is, amikor kóstoltam, de az nem a Szent Tamásról van, itt pedig azokról volt szó az 5000 forintos ár kapcsán.
süti beállítások módosítása