A tarcali Basilicus Borkultúra Központ és a tállyai Oroszlános Borvendéglő és Borhotel jóvoltából igen eseménydús hétvégi programon vehettem részt június közepén Tarcalon és Tállyán. Hiába készülnek egyre nagyobb számban az ígéretes borok, Tokaj-Hegyalja számos helysége még csak mostanában kezd ébredezni Csipkerózsika-álmából. Mád a befektetőknek és a Mádi Kör összefogásának köszönhetően minden bizonnyal a borvidék legdinamikusabban fejlődő települése. A Mádi Kör borászai saját aszú-szabályzatot hoztak létre, közös rendezvényeket szerveznek, a mádi szálláshelyek és éttermek pedig épdamutatóan együttműködnek velük. Ehhez képest a többi hegyaljai helység alaposan le van maradva: a mádihoz hasonló település-szintű összefogás máshol még csak gyerekcipőben jár, vagy éppen el sem kezdődött (bár Erdőbényét a Bor, mámor... Bénye kapcsán mindenképpen ki kell emelni pozitív példaként).
Tarcalon és Tállyán azonban megmozdult valami: összeállt egy-egy lelkes csapat, amely azon dolgozik, hogy a település borászai, szálláshelyei, éttermei, vagy éppen kulturális műhelyei szorosan együttműködve komplex élményt nyújtsanak az idelátogatóknak. A másik, távlati cél – amit az együttműködés ideális esetben magával is hoz – a közösségépítés, az itt élő emberek összekovácsolása, összetartozásának megerősítése. A két csapat a hasonló céloknak köszönhetően egymásban is szövetségesre talált, és a jövőben igyekeznek szorosabb kapcsolatokat kiépíteni egymással.
Az Oroszlános és a Basilicus stábja most egy turisztikai, gasztronómiai, valamint boros újságírókból és bloggerekből álló csoportnak adott egy kis ízelítőt abból, mit kínál a két község az idelátogató vendégeknek.
Mindkét település rendelkezik olyan egyedi adottságokkal, amelyekre lehet építeni. Mind Tarcal, mind Tállya számos kiváló, az egykori klasszifikáció során első- és másodosztályúként besorolt dűlővel van körülvéve, így a remek borok elkészítéséhez a természeti tényezők rendelkezésre állnak. Tarcalon találjuk meg a borvidék legmagasabb nívójú szálláshelyeit a négycsillagos Gróf Degenfeld Kastélyszálló és az ötcsillagos Andrássy Rezidencia Wine & Spa képében. Tállya, a borvidék egykori központja, Tokaj-Hegyalja talán legnagyobb múltú települése, amely építészeti és kulturális emlékekben különösen gazdag.
Vendéglátóink igen sűrű, feszes tempójú programot állítottak össze. A kétnapos túra pénteki napja Tarcalé volt. A Basilicus Borkultúra Központban Baracskai László polgármester és Basa Richárd tulajdonos köszöntött minket. A polgármester maga is borászként dolgozott korábban, így nem csoda, hogy különösen szívén viseli a borhoz kapcsolódó kezdeményezéseket. Üdvözlő beszéde után el is indult, hogy a Hatputtonyos Borfalu vendégeit köszöntse, hiszen éppen ezen a hétvégén Tarcalon rendezték meg a VinAgora Nemzetközi Borversenyt. (Örömteli hír, hogy a közelmúltban eltávolították a Tokaj-hegy oldalát elcsúfító, aszús palackot mintázó, nem különösebben szép „alkotást”. Helyét a tervek szerint hamarosan egy Krisztus-szobor foglalja el.)
A Basilicus küldetéséről Basa Richárd mesélt. A 2013 őszén átadott Borkultúra Központ több környékbeli borászattal (pl. Barta Pince, Bott Pince, Dorogi Testvérek Pincészete, Hímesudvar, Kikelet Pince, Zöld Birtok) és turisztikai szolgáltatóval (Gróf Degenfeld Kastélyszálló, Andrássy Kúria, Mádi Kúria, stb.) együttműködve bortúrákat szervez az idelátogatóknak, valamint állandó nyitva tartás mellett ingyenes kóstolóhelyiséget is biztosít a partner-borászatoknak. A bortúrák igény szerint különböző programokat foglalnak magukban: dűlőtúrát, borkóstolót, borvacsorát, pincelátogatást, helyi élelmiszereket készítő műhelyek bemutatását. A reggelit követően Kanczler András borásszal kóstoltuk végig a Basilicus-borokat.
Basilicus Szőlőbirtok
Egyszervolt 2011
A birtokbor minden évben eltérő arányú házasítás, innen a név is. Közepesnél valamivel intenzívebb, vonzó illatában édesfűszerek, pici virágosság, körte és alma, szegfűszeg. Kóstolva arányos szerkezetet mutat, hosszan tartó, a puha kortyot szépen megtámasztó savakkal. Fűszeres, gyömbéres, zöldalmás, zöldfűszeres, jó inni. Az alkohol a közepesen hosszan tartó lecsengés során kicsit melegít, de nem lóg ki. 5p+
Hosszú Hárslevelű 2012
Kellemes illat, amely idővel változik is a pohárban: a fehér húsú gyümölcsök mellett egy kis gyógynövénnyel és ánizzsal nyit, majd egyre több virág, őszibarack és egy kevés sárgabarack kanyarog ki a pohárból. A savak kissé lágyak, de jól kitartanak a korty végéig. Almás, körtés, őszibarackos, finoman fűszeres ízkép, finoman sós-citrusos lecsengéssel. 5p+
Lapis Furmint 2012
Illatában körte, fehér húsú gyümölcsök, némi citrusosság és édesfűszer. Szélesebb, vastagabb bor az előzőnél, kicsit emelkedett alkohollal. Körtés, finoman sós, fűszeres íz, sós lecsengés. 6p-
Mestervölgy Furmint 2012
Az új tokaji palackban került forgalomba. Illatában sós-gyurmás ásványosság, kis édesfűszer és körte. Telt és izmos testét széles savak támogatják a közepesnél hosszabb lecsengés végéig. Citrusok, körte, alma, fűszerek, a löszös talajhoz képest meglepően határozott sós ásványosság jellemzi ízben is. 6p/6p+
Édes Semmittevés 2011
100% kövérszőlő, 93 g/l maradékcukrot tartalmaz. Fajtajelleges, édes szőlős, licsis illatában némi gyurmás-ásványos jegy is felfedezhető. Ízében édes szőlő, ananász, édes citrusok, sárgbarack. Könnyed, laza szerkezetű, alacsony alkohollal. Nem túl hosszú, de jól iható, és a 93 gramm cukor ellenére sem tűnik túlságosan édesnek. 5p
Randevú 2012
Késői szüretelésű sárgamuskotály, 70 g/l cukorral. Fajtajelleges, de nem orrbavágóan intenzív muskotály-illat fogad, ananász, licsi, szőlő, virágok, pici trópusi gyümölcs és keleti fűszer. Egy kicsivel lehetne lendületesebb a korty, de kifejezetten finom és némi sósság képében még meglepetést is tartogat az íze a szőlős-ananászos-trópusi gyümölcsös-keleti fűszeres vonal mellett. 6p
Botrytis 2012
Késői szüretelésű, aszúsodott szemeket tartalmazó furmint, 81 g/l maradékcukorral. Sárgabarack, felezett őszibarack-befőtt, trópusi gyümölcsök, citrusok, vanília és angolkrém jellemzik aromatikáját, amibe némi sós-ásványos érzet hoz izgalmat. Krémes, jól kitöltött korty, lendületes savak, közepesnél hosszabb lecsengés, finom sóssággal. Szép. 7p
A Mádi Kúriában ebédeltünk, majd itt megnéztük a vendégszobákat és az éppen egy esküvőre feldíszített rendezvénytermet. Ebéd után dűlőtúra következett: Kanczler Andrással sétáltunk egyet a Mestervölgy szőlősorai között, majd Berecz Stéphanie és Berecz Zsolt vette át a stafétabotot, és Lónyai dűlőben tett séta után egy cseresznyefa alatt kóstoltuk meg a Kikelet Pince három, egyaránt ebből a dűlőből származó borát.
Tokaj Kikelet Pince
Lónyai Hárslevelű 2011
Szép, némi palackbukét, érett gyümölcsöket, gazdag fűszerességet egyaránt hordozó illat, amelyben a vibráló, friss citrusos jegyek már csak nyomokban fedezhetők fel. A csiszolt, érett savak most is muzsikálnak, a szerkezeti összetevők remek egyensúlyban vannak. Ízében alma, érett citrusok, grapefruit, fűszerek, őszibarack, majd mindez közepesnél talán valamivel hosszabb, fanyarkás lecsengésbe torkollik. Tény, hogy ifjonci lendületét, sziporkázását már elveszítette, néha már-már szikárnak hat, de visszafogott eleganciája még mindig megvan. Én még nem temetném. 6p
Lónyai Hárslevelű 2012
Teltebb, melegebb, gyümölcsösebb, édesebb érzetű, intenzívebb, és természetesen frissebb, mint egy évvel idősebb elődje. Hordoz a Lónyai hársakra jellemző enyhe sauvignon blanc-os beütést. A savak frissek, üdék, de a 2011-es ilyen korában emlékeim szerint feszesebb volt, bár az évjáratok ismeretében ezen nem is kell csodálkozni. Díszítő jegyként virágok, citrusok, édesfűszerek, friss fehér húsú gyümölcsök, pici menta, jelennek meg. 6p+
Lónyai Szamorodni 2008
125 g/l maradékcukor. Elbűvölő és gazdag illat: finom vanília, édesfűszerek, sárgabaracklekvár, narancsvirág, narancsvelő, mangó, maracuja, pici tea, kevéske méz. Elegáns, remek egyensúlyt mutat, lendületes savakkal, közepesnél hosszabb lecsengéssel. Nem akar senkit lehengerelni nagyságával, eleganciája viszont még mindig példaértékű. 8p
A délutáni program a bodrogkeresztúri székhelyű Tokaji Borecet Manufaktúra meglátogatása volt, amely szintén a borvidék gasztronómiájának egyedi színfoltja. Este a Basilicusban a Borkultúra Központ több partnerborászatának képviselőivel közösen költöttük el a Mádi Kúria fogásaiból összeállított vacsorát, amelyhez a borászok borait kortyolgattuk, és még egy kádár munkájának műhelytitkaiba is bepillantást nyerhettünk.
Bott Pince Buborék 2013
Sárgamuskotályból és hárslevelűből készült habzóbor. Kedves, szőlős, gyümölcsös karakter, minimális fűszerrel, finom habzással. Jóformán fel sem eszméltem, és már el is fogyott. 5p
Barta Pince Öreg-Király Dűlő Furmint 2012
Gazdag, édesfűszeres, fehér húsú gyümölcsös, őszibarackos, körtés, almás, finom hordóhatással, ízében szép ásványos érzettel. Az évjáratot szinte meghazudtolóan jó savakkal és remek egyensúllyal rendelkezik. 6p+
Bott Pince Teleki 2013 (minta)
Furmint és hárslevelű. Eleinte picit zárt az illata, majd egyre több citrus, körte és zöldfűszer fedi fel magát. Szájban rendkívül intenzív bor, lendületes, feszes savak repítik a kortyot, amit egy pici maradékcukor kerekít. Citrusok, grapefruit, lime, körte, finom fűszeresség, hosszan tartó savak és ízérzet. Hozza mindazt, amit az előző két évjárat boraiban szeretni lehetett, lendületesebb savakkal felturbózva. Nagy ígéret, konkrétan egy hetessel már most meg tudnám dobni.
Hímesudvar Zéta Késői Szüret 2011
Trópusi gyümölcsös, licsis, édes szőlős illat, kis keleti fűszeres színezettel. Ízében sárgabarack, édes citrusok, némi trópusi gyümölcs, vanília, fanyarkás lecsengés. 5p+
Barta Pince Egy Kis Édes Furmint 2012
Eléggé zárkózott volt az illat, némi édes fehér húsú gyümölcsöt sikerült belőle kipörgetni. Ízében édes körte, édes alma, finom trópusi gyümölcsök, fűszerek, leheletnyi ásványosság. Közepesen tömör szerkezetű, jól iható késői szüret. 6p
Patricius Katinka 2012
Furmint, sárgamuskotály és egy kevés zéta. Elegáns, kecses, de kellően tartalmas, és kifejezetten finom késői szüretelésű bor, trópusi gyümölcsös, édes szőlős, virágos, finoman fűszeres jegyekkel. 6p+
Az éjszakába nyúló borvacsora és borozás (és a Hollandia-Spanyolország derbi utolsó perceinek megtekintése) befejeztével áttettük székhelyünket az Oroszlános Borvendéglő és Borhotelbe, ahol jelentős mennyiségű Tállya furmint elfogyasztása után tért nyugovóra a csapat. Másnap a reggeli elfogyasztását követően Márton-Kováts Krisztina, az Oroszlános vezetője társaságában utánajártunk, mit kínál Tállya az idelátogatók számára.
Az Oroszlános célja – a Basilicushoz hasonlóan –, hogy összetett „Tállya-élményt” adjon át vendégeinek, a helyi gasztronómia, borok és művészeti kincsek bemutatásával. A Borvendéglő és Borhotel épületegyüttese az elmúlt években komoly fejlesztéseken ment keresztül: új hotel-szárnyat és egy fürdőházat is kialakítottak. Oroszlános Borvendéglő és Borhotel októberi újranyitását követően a Tállya fellendülésén szorgoskodó mozgalom fellegvárává vált. A gasztronómiai megújulást a zászlajára tűző, a Slow Food mozgalomhoz csatlakozó Borvendéglő konyháját Ruprecht László látja el szakmai tanácsokkal.
Tállya Wines
Tállya Furmint Selection 2012
Illatában fűszerek, körte, pici füst és fa. Savai rendben vannak, a Furmint Februárhoz képest már rendezettebb szerkezetet mutat, de a fát még mindig sokallom egy kicsit. Ízében a hordó fűszerei, vanília és kókusz mellett van egy érdekes, egyszerre édes és zöldes jegy, amit leginkább az érettség határán táncoló zöld héjú körtéhez tudnék kötni, és érdekes módon a legtöbb tállyai borban éreztem valami hasonlót. 5p-
Szombat délelőtt a Maillot-kastély képzőművészeti gyűjteményét tekintettük meg, majd a Homoky Pincészet borait vettük górcső alá. A Maillot-kastély jelenleg az önkormányzat tulajdonában áll, és felújításra vár. A közelmúltban alapított, Tállya kulturális, szellemi és gazdasági fejlődésén munkálkodó Tállyáért Egyesület szeptemberben Tállya ART néven alkotótábort szervez, amelynek a kastély lesz a központja. Az egyesület a jövőben hasonló kezdeményezésekkel igyekszik felpezsdíteni a település kulturális életét. Első lépésként megalapították a Taille Borlovagrendet.
A Homoky-családban a borkészítés hosszú múltra tekint vissza. Homoky Dorottya, a legifjabb generáció tagja igyekszik új alapokra helyezni a borkészítést. A fiatal borászlány körbejárta és körbekóstolta a borvidék összes jelentős pincészetét, közben folyamatosan kérdezett és tanult. A 2012-es szárnypróbálgatásai után a 2013-as évjáratú borok már több tudatosságot, magabiztosságot tükröznek, tisztábbak, határozottabbak.
Homoky Pincészet
Hetény 2012
60% furmint és 40% hárslevelű együtt szüretelve, együtt feldolgozva, 7,8 g/l maradékcukorral. Viszonylag egyszerűbb, almás, enyhe édességgel, némi citrusossággal és ásványos érzettel, picit lágy savakkal és melegítő alkohollal. 4p
Sas-alja 2012
Főként hárslevelű, 5-10% furminttal kiegészülve. Kissé fülledt illat, alma, almahéj, ízében ehhez jön még némi zöldfűszer, enyhe oxidáció, kissé kesernyés lecsengés. A 11 g/l maradékcukornak köszönhetően is lágyabb savérzet, laza szerkezet. Gyengébb 4p.
Nyergesek 2013 (minta)
100% furmint, az első szelekció ebből a dűlőből. Körte, zöldfűszerek, citrusok, zöldalma finom ásványosság. Tömörnek éppen nem mondanám, de alapvetően jó arányok jellemzik, a 15 g/l maradékcukor sem borít rajta, élénk savak egyensúlyozzák ki. Már ez a bor is jelzi, hogy az újabb évjárat borai előrelépést jelentenek a fiatal borászlány első boraihoz képest.
Hetény 2013 (minta)
Ismét furmint és hárslevelű. Pici fülledtséggel nyit az illat, majd köves jegyek mellett nyári alma, körte, kis fűszer érezhető. Kb. 35 g/l maradékcukor van a borban a lecsengésben érezhető is az édesség, de a bor mégis egyensúlyban marad. Ízében őszibarack, körte, citrusok, és az „tállyás” édeskés-zöldes jegy.
Az Oroszlános Borvendéglőben elköltött házias ízeket idéző ebéd után Alkonyi László „Dűlőmitológia” című előadását hallgattuk meg. Alkonyi László a Borbarát magazin főszerkesztőjeként és hazánk elsőszámú Tokaj-szakértőjeként vált ismertté boros körökben. „Tokaj, a Szabadság Bora” és Tokaj, Dűlőmitológia” című könyvei sok vitát kavartak megjelenésük idején, mindkettő mérdföldkőnek tekinthető a Tokajról szóló szakirodalomban. A témáról természetesen több órát, sőt, napot lehetne beszélgetni, de idő szűkében csak röpke ízelítőt kaphattunk a dűlők minősítésének történetéről, a klasszifikáció kialakulásának okairól és jelentőségéről.
A nap hátralévő részében is Alkonyi László volt útikalauzunk, ugyanis a szakíró a közelmúltban „átállt a másik oldalra”: két társával Tállyán életre hívta a Kaláka Pincét. A Tökösmálban tett dűlőtúrát követően a Kaláka Pince boraival és törkölypálinkájával zártuk a programot. A Kaláka Pince burgundiai mintára építette fel termékpiramisát: a legalsó szinten az általános borvidéki bor áll, majd következik a településszintű bor, végül a dűlőválogatás. Mivel a pincészet még csak ismerkedik a dűlők adottságaival, a hordó pedig óhatatlanul is elfed valamennyit a borból, a borok egyelőre csak tartályban erjednek és érlelődnek. Hasonló okokból a maradékcukor-tartalom is fokozatosan csökken, ahogy lépkedünk felfelé a termékskálán.
Kaláka Pince
Tokaj 2013
Furmint és hárslevelű házasítása. Vonzó, tiszta, nyári almás, körtés, virágos illat. 70 g/l maradékcukor van benne, de egyáltalán nem lehet érezni, mennyiségre felét, harmadát, negyedét tippelték a csoport tagjai. 9 g/l sav felel a jelentős maradékcukor-tartalom kiegyensúlyozásáért. Jól iható, lendületes bor, citrusokkal, őszibarackkal, pici édesfűszerrel, vaníliával. 6p-
Tállya 2013
Hárslevelű és furmint a Patócs, Tökösmál és Galyagos dűlőkből, 30 g/l maradékcukorral (érzetre ez sem tűnik annyinak). Édes citrusos, vaníliás, narancsos illat, nyári almás, citrusos, vaníliás íz, finom ásványos érzettel, különösebb édesség nélkül. Kristálytiszta, elegáns bor, hosszan tartó, feszes savakkal, arányos szerkezettel. 6p/6p+
Tökösmál 2013
Hárslevelű, 15 g/l maradékcukorral. Intenzív, egyedi illat, zöldbanánnal, sok fűszerrel. Ez is nagyon tiszta és elegáns, de az eddigieknél tömörebb, koncentráltabb, nagyon precíz, feszes savakkal és hosszú lecsengéssel. Ízében citrusok, narancs, sok fűszer, finom mineralitás. Még fiatal, picit biztosan csiszolódik még, de már most remek bor. 7p/7p+
Élményekben gazdag két napot töltöttem a borvidéken. Az igyekezet a szervezők és minden vendéglátónk részéről példaértékű volt, a vendéglátásra és a szálláshelyre egy rossz szavunk sem lehet. Nem vagyok ugyan egy gasztró-guru, de az Oroszlános konyhája szerintem jó úton halad. A Mádi Kúriáé is, bár ott még több tér van a fejlődésre. A kóstolt borok szempontjából Tarcal előrébb tart. A tállyai borok még formálódnak, de megvan bennük a potenciál, a Kaláka Pince borai pedig már most üde színfoltot jelentenek a borvidék palettáján.
A szervezőknek és vendéglátóinknak, a Basilicus Borkultúra Központnak, az Oroszlános Borvendéglő és Borhotelnek, valamint a borászoknak és minden más résztvevőnek is köszönet a meghívásért és a szíves vendéglátásért. Sok kitartást kívánok a további munkához!