A Borrajongó

Mádi furmintok és aszúk a fókuszban - Ifj. Szepsy István a házban

2024. november 06. 06:00 - furmintfan

Rég nem látott vendéget köszönthetett a Bortársaság Borsuli "Borász a házban" eseménysorozata, amikor október közepén ifj. Szepsy István látogatott el a Bortársaság Parlament emeleti kóstolótermébe. A Szepsy Pince évtizedek óta a borvidék egyik meghatározó pincészete, mind a száraz, mind az édes borok terén úttörő szerepet vállaltak. A fókuszban hosszú ideje a száraz furmint és az aszú áll, előbbiekből parecellaszelekciók, az aszúkból dűlőszeleciók helyezkednek el a szortiment csúcsán.
A pincénél folyamatban van a generációváltás, de ahogy ifj. Szepsy István elmondta, édesapja a háttérből még mindig aktívan kiveszi a részét a pincészet életéből, viszont most már megteheti, hogy ő csak azokkal a munkafolyamatokkal foglalkozzon, amelyekkel tényleg szeretne.
Jelenleg 54 hektár szőlővel rendelkeznek Szepsyék, ebből 3 hektárt kutatási célokra és szaporításra használnak, 11 hektárról - ahol 2016 után telepítettek szőlőt - pedig más név és címke alatt készülnek borok.

Ifj. Szepsy István komoly sort mutatott be, amelynek gerincét a 2021-es dűlős furmintok alkották, köztük 3 parcellaszelekcióval, majd a sorban eredetileg is szereplő két édes bor után meglepetésként még egy régebbi évjáratú aszút is kóstolhattunk.

szepsybortarsasag.jpg

A száraz borok stílusa ifj. Szepsy István szerint a kezdeti kísérletezések után mára kialakult. A borok a szőlő saját, korábbi szüretből származó élesztőkovászával erjednek. Az erjesztéshez és érleléshez kocsánytalan tölgyből készült 300 literes Kádár hordókat használnak. A birtok furmint esetében másod- és harmadtöltésű, a dűlős boroknál első- és másodtöltésű hordókkal dolgoznak, a hordós érlelés általában 7-8 hónapig tart.

Szepsy Furmint 2022
Lassan nyílik az illata, eleinte kicsit füstös, majd körte, alma, gyógynövények érkeznek sorban. A korty jól strukturált, arányos, elég telt és enyhén krémes is. Sós citrom, fehér húsú gyümölcsök, egy kis édesfűszer, vanília és mogyoró színezi a bort. 6p+ (8900 Ft - Bortársaság)

Szepsy Nyúlászó Furmint 2021
Az illat visszafogott, kis füst és gyurma érezhető először, majd citrusok, egy kis gyógytea, sárga húsú gyümölcsök és virágok jelennek meg idővel. Szikár mag, feszes savak jellemzik a szerkezetet, ízben különféle citrusok dominálnak, a háttérben egy kis só és fűszerek. 7p- (15500 Ft - Bortársaság)

Szepsy Percze Furmint 2021
Az illatban eleinte gyurma és nedves kő sejlik fel, majd füstös, citrusos, fűszeres egyveleg követi, de aránylag neutrális marad az illat. Masszívabb, tömörebb, mint az előző két bor, rusztikusabb, cseresebb a korty, a végén kicsit befűt a 15% alkohol. Ízben is aránylag neutrális és visszafogott marad, citrusokkal, sóssággal, halvány fűszerességgel és egy kis mogyoróval. 7p- (18500 Ft - Bortársaság)

Szepsy Urbán "73" Furmint 2021
A Perczéhez hasonlóan kissé neutrális illat fogad, egy kevés citrussal, leheletnyi édesfűszerrel, fehér húsú gyümölccsel. Kóstolva nagyon feszes, szikár megjelenésű bor, kicsit zárkózott is, olyan, mint egy monolit tömb. Határozottan citrusos (citrom, lime), enyhén sós, nagyon halvány édesfűszeres kísérettel, hosszú lecsengéssel, egy kis fanyarsággal a korty végén. 7p (20900 Ft - Bortársaság)

Szepsy Úrágya "63" Furmint 2021
Kicsit nyíltabb, élénkebb az illat, több réteggel: körte, őszibarack, édeskés fűszeresség. Az Urbán után egy fokkal talán kerekebb a korty és rövidebb a lecsengés (ami még mindig elég hosszú). A lendületes savakat pici fenolosság kíséri, ízben fehér húsú gyümölcsök, sós citrom, édesfűszerek. 7p- (20900 Ft - Bortársaság)

Szepsy Szent Tamás "46" Furmint 2021
Picit melegebb érzetet kelt az illat, fehér húsú gyümölcsök, egy kis virág jelenik meg benne, és az eddigieknél határozottabb fűszeresség. Telt, de egyensúlyos bor, tömör kortyközéppel, széles és lendületes savgerinccel. Mélyebb, összetettebb és nyíltabb, mint néhány másik dűlős a sorban, érett fehér húsú gyümölcsök, citrusok, finom édeskés fűszeresség, mogyoró és sós aláfestés adják az aromákat. 7p+ (35500 Ft - Bortársaság)

Szepsy Édes Szamorodni 2017
60% furmint, 20% hárslevelű, 20% sárgamuskotály, 177 g/l maradékcukor, 7,8 g/l sav, 12% alkohol. A visszafogottabb furmintok után ez szinte kiugrik a pohárból. Édesfűszerek, sárgabarack, trópusi gyümölcsök, vanília. Komoly maradékcukor-tartalom, lendületes sav és krémes textúra találkozik a borban, tartalmas, komoly anyag. Ízében is barackos jegyek, trópusi gyümölcsök, mangó, mandarin, édesfűszerek, vanília. 7p+ (16000 Ft - Bortársaság)

Szepsy 6 Puttonyos Aszú 2017
70% furmint, 20% hárslevelű, 10%-ban sárgamuskotály, 260 g/l maradékcukor, 8,3 g/l sav, 10% alkohol. Sárgabaracklekvár, narancslekvár, pici aszalt szilva és sárgabarack, édesfűszerek elegyednek illatában. Koncentrált és krémes, ugyanakkor szép fókuszt adnak a savak a hömpölygősen gazdag kortynak. Sárgabarack- és narancslekvár, trópusi gyümölcsök, pici vanília, édesfűszerek adják a díszítést, a lecsengés nagyon hosszú. Még nagyon fiatal, de gyönyörű bor. 8p+ (47000 Ft - Bortársaság)

Szepsy 6 Puttonyos Aszú 2006
65% furmint, 20% hárslevelű, 15% sárgamuskotály aszúszem, 70% furmint és 30% hárslevelű alapbor az Úrágyáról és a Szent Tamásról, 240 g/l maradékcukor, 9,2 g/l sav, 10% alkohol. Sárgabaracklekvár, rumos szilva, aszalt gyümölcsök, érintésnyi dohány és fűszer díszíti az illatot. Elképesztően koncentrált és nagyon feszes bor, kicsivel karcsúbb, mint a 2017-es. A vibráló savak szinte citrusos frissességet kölcsönöznek, miközben már kialakult aszús jegyekkel, aszalt kajszibarackkal, fügével, sötét baracklekvárral is találkozunk. 8p+

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1718718394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása