Tavaly decemberben volt szerencsém a legendás évjáratban szüretelt, „százpontos” Château d'Yquem 2001-hez, ami óriási csalódást okozott (nem csak nekem). A bor egyszerűen fáradt és keserű volt, frissen felnyalt kórházi folyosóra emlékeztetett. A kóstolót szervező Szokolai Máté (Wineporn) bátorkodott visszaküldeni a pincének a palackot, akik néhány héttel később jelezték: a problémát a dugó okozta (érzékszervileg dugósság fel sem merült), de többet nem árultak el. Helyette viszont küldtek egyet a kurrens évjáratból. Mivel sem előtte, sem utána nem volt alkalmam Yquemet kóstolni, nagy várakozással néztem az újrázás elébe. Nem akarnék nagyon előre szaladni, de a mennybemenetel ezúttal sem volt felhőtlen…
Hogy ne maradjon kontextus nélkül, az Yquemet pár érettebb magyar édesbor vezette fel.
Breitenbach Száraz Szamorodni 2009
Nem gondoltam volna, hogy egyszer az életben egy Breitenbach bort egy Yquemmel egy sorban fogok kóstolni. Vastag, édeskés, nem valódi száraz szamorodni karakterű, erősen keserű és gyógyszeres. Inkább egy leerjedt aszú ez, mint sok más társa. Több tiszteletet a száraz szamónak! 4p
Basilicus Botrytis Késői Szüret 2012
Jelentős fa az illatban. A 2012-es édes boroktól nem idegen módon erősen öregszik és fárad, a közepe üresedést mutat. Lágy savak, narancslekvár, kis vanília, palackbuké, enyhe kesernye. 4p+
Barta Öreg Király Sárgamuskotály Kései Szüret 2013
6p aszú szintű cukor. Nagyon erősen virágos, nagyon édes, szinte lágy, nincs botritiszes jellege. A háttérben egy nagyon enyhe TCA-s jegy bujkál, amiből nagy vita kerekedik. Végül a kóstolón jelen lévő, a bort nálunk nyilvánvaló okokból jobban ismerő Takács Alexandrosz dönti el a vitát. Valóban dugós. Ennek ellenére egy friss, élvezetes bornak tűnik, ami érlelésért kiált. (6p)
Dobogó Mylitta 2006
Kései szüret, 5p aszúhoz mért beltartalom, kiemelkedő évjárat. Elég mély szín. Teás, virágos, őszibarackos ice tea, érett narancslekvárok, mazsola, héjasság, jó fás aromák, rengeteg fűszer, fahéj, borsmenta. Már benne van a korban, pici üresedést is mutat, sava kellemesen építkezik együtt a cserekkel. 6p
Kikelet Lónyai Édes Szamorodni 2007
Zseniális illat, mély, finom virágokkal, remek tisztaság és definíció. Nem túl testes, elegáns, rendkívül kimért, optimálisan érett karakterrel. Olajos konzisztencia, lendületes savak, érett narancslekvár, fűszerek, sárgabarack. Kiváló vezetés és nagyon hosszú lecsengés. Maximális fogyaszthatóság. Ritkán lehet elkapni egy érett bort ilyen szép állapotban. 7/8p
Barta Öreg Király Szamorodni 2013
120g/l cukor, 7g/l sav. Szőlős, üdítős karakter, nektár, nem túl komplex vagy nagy formátumú. Mindenesetre nagyon fiatal, kellene neki némi érlelés, hogy egyáltalán szamorodni karaktert mutasson. Jó egyensúly. 6p
Pelle Aszú 6p 2008
Az illat terhelt az elején, de szellőznie kell. Sok sav, de elbírja, elegáns kivitel, szép gyümölcsök, már kezdődő érettség, jód, jó lecsengés. 7p+
Château d'Yquem Sauternes 2013
A pince szerint az évjárat a kontrasztok éve. A tavasz szokatlanul hűvös és nedves volt, ezért a virágzás elnyúlt. A nyár aztán csodásra sikeredett, a szeptember megint hűvösre fogta, majd októberben visszatért a nyár. A szüretet ideális körülmények között vezényelték le. Sok botritiszes ízre, kandírozott gyümölcsökre lehet számítani, írják. A bor frissessége és ereje a 2001-es évhez, míg a botritisz karaktere 2007-hez hasonlatos. Jancis Robinson szerint már egy picit árnyaltabb a kép, nagy minőségi kilengésekről és borzalmasan alacsony hozamokról beszél, ugyanakkor a csúcs birtokokban meg lehet bízni ebben az évben is, mondja. Mindenesetre vörösboros fronton egy nagyon gyenge évről beszélünk, száraz fehérben és édesben azért sokkal jobb a helyzet.
A bor értékelései: Wine Spectator 98, Wine Enthusiast 98, Wine Advocate 95-97, James Suckling 95-98, stb. (lehetne folytatni)
Nagyon világos szín. Illatában sok hordót és némi illót érezni, utóbbi eléggé meg is lep egy ilyen szintű bornál. Nem sok az illó, de azért ott van és nem csak emel egyet, hanem csavar is. Kóstolva sűrű, olajos állagú, Sauternes-hez képest meglepően sok cukorral. Friss méz, egy kevés sauvignon blanc-ra emlékeztető zöldesség, őszibarack, nektár és persze rengeteg fa. Jó fa ez persze, csak tényleg sok, az utóízben enyhe kesernyével, nyersességgel jelentkezik. A bornak szép intenzitása van, jó lecsengése, sava a sok cukorhoz lehetne picit több, az alkohol enyhén emelkedett. És ez a bor ennyi. Biztosan ezt 20 évesen kell inni és biztosan fasza, de ha a világ leghíresebb édes borát kóstoljuk, legalább egy kevés hümmögést elvárnék az asztal körül. De még ennyi sem volt, helyette innen kritika, onnan egy kevés magyarázkodás kongott. Aztán szedtük a sátorfánkat és hazamentünk. 300 EUR. 7p (Kilépőnek azért azt még megjegyzem, aki erre a borra 98 pontot ad, az vagy mást kóstolt – ld. en primeur –, vagy beteg, vagy izzott a számlatömbje!)
Kapcsolódó cikkek: