A Borrajongó

Priorat: Família Nin-Ortiz

2017. március 10. 06:00 - akov

Porrera, Priorat, Katalónia, Spanyolország. 2016. július

Carles Ortiz vadul artikulálva csapkodja a kormányt, miközben viseltes Ford terepjárójával átzökkenünk egy szép nagy víztócsán. „Na, látod… Ez az egész nagyon tetszik nekem!” – mondja, miközben függőlegesen tartott mutatóujjával füléről lassan libabőrös alkarjára mutat. Prioratban vagyunk, nyár közepe van, hideg nem nagyon lehet, de azért mi is érezzük a kellemes reggeli hűvösséget. Az előző estét a kb. negyven kilométerre lévő tengerparti Tarragonában töltöttük, önfeledten iszogattunk egy borbár napernyője alatt, miközben irdatlan vihar kerekedett, mindenki menekült, amerre látott, az utcákon hamarosan az errefelé ritkán látott víz locsogott. „Tegnap 25 milliméter esett! Ez 2000 kilóval több szőlőt jelent!” – folytatja Carles még mindig a kormányt ütlegelve. Egy olyan helyen, ahol tőkénként jó, ha egy kilót lehet termelni, és hektáronként jó, ha 5-10 hektoliter bort lehet készíteni, óriási ajándék a víz. De Carles nem csak a plusz termés miatt örül, hanem tisztában van vele, hogy ez jobb savakat, lassabb érést, több frissességet és talán alacsonyabb alkoholt jelenthet majd a végelszámolásban…

carles_ortiz.jpg

A Finca les Planetes dűlőutjain gördülünk, innen indult minden a barcelonai Carles Ortiznak, aki valamikor a kétezres évek közepén vásárolt tizenvalahány hektár (zömmel) parlagot itt a Planetesben. Az építészszakmában és mellékesen snowboardban és sziklamászásban nyomuló Carles befektetésben gondolkodott, meglátogatta tehát a priorati establishment már befutott tagjait, hogy tanácsot kérjen tőlük. Ezek aztán elmondták, hogy cabernet-t, merlot-t és syrah-t kell telepíteni, mert azt kajálja mindenki, ha netalántán szőlőt adna el. Így is tett, lett szép szőlő, meg is vették, jó pénzt hozott (az átvételi árak 5 Euró/kg szinten mozognak Prioratban). Később a bor irányába terelődött, de a nemzetközi fajták ekkor már nem illettek a képbe. Szerencsére nem vágták még ki a területen lévő öregtőkés garnatxa és carinyena (carignan, aka cariñena kasztíliaiul) ültetvényeket.

nin-ortiz_pala.jpg

A Planetes "talaja". Tiszta pala

Ester Nin története ezzel párhuzamosan alakult. Ő a Barcelonai Egyetemen végzett szőlészként-borászként és a kezdetektől fogva erősen érdeklődött a biodinamikus és organikus gazdálkodás iránt. 2001-ben kezdett a borvidék újkori történetében meghatározó Mas Martinetnél, majd 2004-től Daphe Glorian (Clos Erasmus) birtokán vezette a szőlészetet. Nem sokkal később 3 hektár öreg tőkés garnatxa pelluda (a grenache egy változata, amelynél a levél fonákja apró szőrökkel borított, ezzel védi magát a növény a felesleges párologtatástól – a szerk.) és carinyena ültetvényt vásárolt a Mas d’En Caçador dűlőben. Ez Porrera és Gratallops határán található, 650 méteres tengerszint feletti magasságával Priorat egyik legmagasabb termőterülete.

A hasonló irányba ható erők hamarosan találkoztak és a Família Nin-Ortiz megszületett.

nin-ortiz_planetes_2.jpg

A Planetes régi telepítései. 8000 tőke/hektár, terasz nélkül.

Most vissza a Planetesbe. Jelenleg kb. 5 hektár szőlő van itt, több fajta között elosztva. Carles szerint a merlot borzasztó Prioratban, ettől gyorsan meg is szabadult. A cabernet sauvignon lévén nem helyi fajta, szintén ment a levesbe, részben a carinyena blanca (fehér carignan) fajtát oltották rá. Ez egy elég ritka állatfaj – én személy szerint nem is találkoztam még vele –, októberben szedik, ebből és egy kevés garnatxa blancaból (fehér grenache) készül a pince egyik fehérbora. A Priorat esetén tipikus teraszos művelésmód itt az új telepítéseknél a Douro völgyben megismert patamares elveit követi, de Carles szerint nem vált be. Kicsi tőkeszámot enged meg (2500 tőke/ha), és a kétsoros teraszoknál eltérő időpontban érik a külső és a belső sor. Inkább ragaszkodnak az ultra-hagyományos ültetéshez, amely kb. 1.1x1.1-es térállást és gyalogművelést feltételez. Így kb. 8000 tőke/ha sűrűséggel tudnak dolgozni. Embertelen lehet a földmunka, de mivel borzalmasan szegény és száraz a talaj, legalább a növekedés nem jelent problémát (ld. fénykép galéria alul), sok zöldmunkára nem nagyon lehet igény, július közepe van és alig látni másodhajtást a tőkéken. A művelés nem meglepő módon biodinamikus, saját preparátumokat és komposztot használnak, a gombás megbetegedések kezeléséhez elemi ként és némi rezet használnak. A birtok saját szamárral végzi a földmunkákat.

nin-ortiz_planetes_3.jpg

Öreg carignan tőkék július második felében

Az eső hiánya állandó probléma, 250-400mm között mozog, a nyári hónapokban nagy átlagban egy esőnapra lehet számítani. Porrera amúgy a nedvesebb, Gratallops a szárazabb, de a két település dűlői a pala tekintetében is eltérnek. A porrerai pala kemény, nem törhető, míg a gratallops-i szinte kézzel is morzsolható. Érdemes még talán a földárakról megemlékezni, hiszen a borvidék kicsi, borai keresettek. Egy öreg tőkés (80-100 éves) termő ültetvény hektáronként 200 ezer Euróba kerül. Parlagot már 13-14 ezer Euró összegért lehet vásárolni, de a földmunkák és a telepítés extrém sokban kerülhetnek.

nin-ortiz_cacares_2.jpg

Priorat tetején a Mas d’En Caçador dűlőben

A borok a család porrerai házának aljában, egy garázs-szerű pincében készülnek, ahol nem, hogy egy kocsi, de a fatartályok, a hordók és az óriási amfórák is így-úgy csak szorongva kaptak helyet. Évjáratonként 13 tételt erjesztenek külön, természetesen mindet spontán. A cefrét 24 órán át hidegáztatják. Általában használnak kocsányt, tételtől és évjárattól függően ez persze változik. 2015-ben például a garnatxa 30%, a carinyena 100% kocsányt kapott. A borkészítés során ként egyik tételnél sem használnak. A pince összesen 6 féle bort készít (négy Priorat és két Penedés megjelölésűt), ezek közül egyikben egyáltalán nincsen hozzáadott kén, négy boruk csak a palackozás előtt kap egy keveset, a maradék egy pedig az érlelés során kap csak minimális kezelést. A hat borból 20-24 ezer palackkal töltenek le. A pincének egyébként van egy másik projektje. A kb. közúton egy órányira lévő El Pla de Manlleu falucskában – ez Ester Nin szülőfaluja – készítenek egy hordós erjesztésű fehérbort roussanne, marsanne, chenin blanc és xarel.lo fajtákból.

nin-ortiz_cellar2.jpg

A kóstolt borok:

Garnatxa Planetes 2015 (minta) 15,5%

A Planetes de Nin nevű bor egyik alapanyaga. Nem kapott ként még egyáltalán, nagy fatartályban (foudre) van. Erősen brettes, liliomos, nekem túlvan minden határon.

Planetes de Nin Garnatxes Àmfora 2015 (minta) 15,5%

Ugyanaz az anyag, de mázas belsejű amfórában érlelik. Évek óta külön palackozzák. Egy pici brett érezhető, de nagyon jó szerkezetű, jó savú, virgonc tanninokat, illetve violás-rózsás, fekete csokis, tiszta földes aromákat mutató bor ez, igen meggyőző lecsengéssel. 6500 palack készül belőle. 30% kocsányt kap erjedéskor, majd 10mg/l körüli kénnel kerül palackba.

Carinyena Planetes 2015 (minta) 13,0%

A Planetes de Nin másik fele. Foudre-ban van. Kis aroma-érettség deficitet mutat, poros, kemény tanninnal, egy kevés brettel és vadsággal. Carles itt dühöng is egy sort, mert ezt a bort nem lehet Priorat eredetvédelmi megjelöléssel forgalomba hozni. Ők a carinyenát savra szedik, így az alkohol rendszerint 13% alatt van, Prioratban pedig a minimum 13.5% (fehérbornál 13%).

Carinyena Planetes 2015 (minta)

Ugyanaz az alapanyag, de ez amfórában van. Tiszta, lendületes, penge szerkezetű, elég érett és kerek, ugyanakkor poros állagú tanninnal. Fekete bogyós gyümölcsök, jó frissesség, nagyon szép lecsengés, egy egészen enyhe vadság. Ígéretes minta.

nin-ortiz_wine1.jpg

Planetes de Nin 2014

Fele-fele garnatxa és carinyena, előbbi 30%, utóbbi 100% kocsánnyal erjed. 18 hónapot tölt el foudre-ban. Itt is kis brettet érezni, mellette finom rózsa, piros bogyósok és fekete cseresznye. Jó sav, egyelőre kemény, porosan textúrált tanninnal. Remek lecsengés. Az összes kénje 25-30mg/l.

Mas d’en Caçador 2015 (minta)

A már említett és meglátogatott, fantasztikus dűlő. 60%-40% garnatxa és carinyena. 110 éves tőkék, észak-keleti kitettség. A név jelentése: vadászház. A minta a dűlő aljából van. Komoly minőségű fát mutat, egy egészen enyhe brett érzete a háttérben, szép érett tanninnal, remek savakkal, ami komoly magot ad a kortynak. Gyönyörű aromák, szerintem még bőven elfogadható tisztaság, lehengerlő lecsengés.

nin-ortiz_wine3.jpg

Nit de Nin 2014 15,0%

A pince egyik csúcsbora, ezzel lettek híresek, tulajdonképpen ma már egy kultbor. Garnatxa 90%, carinyena 10%. A „Nit” jelentése „éjszaka”, a „Nin” jelentése – azon kívül, hogy Ester Nin nevére utal – „élet”. 16 hónapos hordós érlelést kap, ként csak palackozás előtt. Wine Advocate 97+ pont.

Testes, nagyon intenzív, még primőrös aromákkal, erős virágossággal, epres és fekete bogyós, meg fekete földes jegyekkel. Sok poros és tapadós tannin. A magas alkohol és az óriási extrakt édesíti bor. A brettre utaló egyértelmű liliomos aromatika itt is tetten érhető. De ezzel együtt még számomra is élvezhető, elképesztő az intenzitása és lehengerlően hosszú a lecsengése. Gyorsan fogy és gyorsan hat. 7p+

Planetes Blanco 2015 12,8%

Carinyena blanca. 35mg/l összes kén. Sok sav, egyértelmű oxidációt mutat, cideres aromák. Jó test, jó textúra, citrusokkal, de meg nem menti a bort. Összességében nem jó, az utóízben némi egéríz is felbukkan.

Köszönet a kiváló látogatásért Carles Ortiznak. Ezek nyilvánvalóan – a jelzett dolgok miatt – nem az én boraim, de a termelő tudását, erőfeszítéseit maximális riszpekt illeti, ez nem is kérdéses. Mindenkinek ajánlom, hogy látogasson el hozzájuk, nézze meg a fantasztikus dűlőiket, kóstolja meg boraikat és hallgassa meg miben mesterkednek. Én úgy távoztam innen, hogy láttam egy igen messzire és magas szintre eljutott, természetességre törekvő, szellemileg felszabadult termelőt. És azt gondolom, ez adott esetben bőven több, amit sokan valaha is elérnek az életben. És ha ehhez valaki a rajongótáborát is megtalálja, meg is él belőle, akkor nincsen mibe belekötni. Hajrá!

Kapcsolódó írások:

Priorat 12 pontban

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4512326311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.03.10. 08:40:49

Örülök, hogy elkezdődött (folytatódott) a sorozat, köszi! :)

sweetsole 2017.03.10. 09:10:07

Csatlakozom furmintfanhoz, köszi az írást!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.03.11. 06:35:17

Jó az ilyen posztokat olvasni :) Köszi.

zoli 2017.03.11. 06:54:52

Az utolsó mondatokkal nem nagyon tudok egyetérteni. A brett messzi földön, festői díszletek közt, karizmatikus, mosolygós borász által kínálva is csak brett marad. Éppen annyira elfogadható, mint bármelyik jóskabácsi borában.
A magukat természetesnek aposztrofáló bortermelőktől gyakori elvárás, hogy tekintsünk el a megszokott paneleinktől, legyünk nyitottak az újra. Mindez akceptálható, de véleményem szerint csak stílusbeli szinteken. A borhiba minden kontextusban borhiba és amennyiben az adott kereteken és technológián belül ezt nem tudja kordában tartani a termelő, akkor az bizony nem működőképes modell, hiába kapunk pluszérték formájában megannyi természetességet, hagyománytisztelet, miegymást.
A borhibák kanonizálása egyes stílusok oltárán számomra nem elfogadhatóak. Ilyenkor nem a befogadó empátiájával van a baj, hanem a termelő kiforratlan technológiájával. Aki ilyesmibe vág bele, tisztában kell lennie azzal, hogy neki megsokszorozott pincefegyelemre és tudásra van szüksége, mint egy ún. "konvencionális" termelőnek, hogy a borhibákon innen maradhasson. Ha mégse jön össze, nincs vigaszági jutalmazás a dicséretes próbálkozásért cserébe...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.03.13. 06:43:24

@zoli: Azzal együtt, hogy a lovakat én is jobban szeretem hátasként, szekér elé kötve vagy kolbászban azért emlékszem arra, hogy egy jó 10-15 évvel ezelőtt a brettre még mind animális jegyekre hivatkoztak legmenőbb borkritikusok is. Bár akkoriban is megosztó kérdés volt az animalitás, de konkrétan borhiaként beszélni a brettről mintha eg aránylag újkeletű dolog lenne.

A vin naturel vonalon engem sokkal jobban zavar az szájderes, buggyant gyümölcslés vonal amit szinte minden hiperalacsony kénnel készített borban érzek.
süti beállítások módosítása