A Borrajongó

Burgundi-rovat V.

2014. augusztus 21. 06:00 - drbarta

Kis nyári szieszta után burgundi borokkal jelentkezem az elmúlt hónapok terméséből. Fogadjátok szeretettel!

burg.png

Dom. Forey: Vosne-Romanée 2010

Innen származik a bor. Nagyon ritkán van szerencsém Vosne-Romanée-borhoz, általában a falu szintű borok is nagyon drágák. Ez még vállalhatónak tűnt 28 Euroért, főleg annak fényében, hogy a termelőtől már ittam egészen komoly bort is.Burghound 88.  Kék bogyós gyümölcsök, főleg áfonya, viszonylag szép hordófűszerek, később kék szirmú virágok, szegfűszeg. Lassan nyílik, főleg másnapra mutat annyit, hogy meg legyek vele elégedve. Közepes test. Jó íz-intenzitás, közepesen tömör szerkezet. Szilárd tanninok, feszes savak, közepesnél valamivel hosszabb lecsengés. Nem rossz. 6 pont.

Joseph Voillot: Volnay 1er cru Les Brouillards 2010

Innen rendeltem. Burghound 92, ami nagyon jónak számít 54 eurós árához. Elég zárkózottan indul az illat. Időt hagyva neki szellőzni, melegedni, leginkább másnapra már kifejezetten vonzó. Továbbra se orrbamászóan intenzív, de ki lehet szálazgatni belőle egy és mást. Erdei gyümölcsök, kék virágok, krétapor, édesgyökér, némi koktélcseresznye. Közepesnél alig nagyobb test. Van intenzitása, de átmeneti, bezárkózott stádiumban lehet. Lassan lehet csak előcsalogatni belőle a gyümölcsöt, de másnapra már egész szépen előjön, megvillantja tartalékait. Közepesnél tömörebb szerkezet, nem annyira sok, de elég szilárd tannin, feszes savak, közepesnél jóval hosszabb lecsengés. Első nap nem több 6 pontnál, másnap már hozza szűken a 7-est. Egy volnay 1er cru-től direktebb, selymesebb tapintatú bort vártam, de kétségtelenül szemrevaló anyag.

Thibault-Liger Belair: Nuits St. Seorges 1er cru Les Saint-Georges 2009

Bortársaságban vettem még akkor, amikor bekerült a kínálatba. Igen drága volt (kb. 24 ezer Ft. ) de a Burghound 94 pontja nagyon felizgatott. Többször mondtam, hogy számomra általában nagyon megbízható forrásról van szó, amelyik olyan addig rendkívül meghatározó boroknak adott ilyen értékelést, mint pl. a Rousseau Chambertin 06, vagy épp a DRC Romanée St.Vivant 06. Úgy voltam vele, ha ez így van, akkor még bestbuy is lehet :) Mély illat, ízig-vérig nagyboros jellleg vastag gyümölcsösséggel, szintén jelentős minőséginek ható hordóval. Burgundihoz mérten elég nagy testű korty. Semmiképp nem törékenységgel,légiességgel akar hódítani, de arányosságát, izmosságát nem kérdőjelezhetjük meg. Telt ízű indítás, tömör, strukturált, hosszan kibontakozó folytatás, a lecsengésbe is erőteljesen, fókuszáltan érkezik. Sok tannin, szilárd váz, simára csiszolt tapintat, remek egység fiatalon. Igen komoly anyag, minden kétséget kizáróan nagy bor, de mégis amolyan „univerzálisabb” nagy bor. Bár tetten érhető a pinot-s jelleg, de a megigéző „nagyburgundi varázslatot” nem éreztem. Persze rengeteg ideje van még ezt felépíteni a palackérés révén. 7 pont.(91)

Marquis d'Angerville: Volnay 1er cru Les Taillepieds 2008

Többször szerepelt nálunk ez a pince. Általában előszeretettel raktam be a 07-es borait aktuális burgundi/pinot témájú sorokba, garantáltan megdobta az átlagszintet még megfizethető áron. A 08-asok már picit drágábbak, illetve a Burghound is kevésbé szerette őket (91-93), de hát az a fránya kíváncsiság...65 Euro volt itt. Itt is a puncsos hordó az első amit megérzünk, de a gyümölcs koncentrációja mellett lehet mondani elfér, illetve van benne valami eredendően bájos virágosság. Pár óra múlva visszatérve sokat változott. A hordó szinte eltűnt, a gyümölcsök kifejezettebbek lettek, főleg sötét bogyós erdeiek. Fekete fűszeresség, ánizs, kömény, bors, némi szurok, komolyabb hangulatú kék virágok. Komplex. Közepes-plusz test. Kifejezetten telt, gazdag ízvilág. „Mouthwatering” jellegű savak, sok-sok jóízű sav révén tódul a szánkba a sok nyál. Remek, tömör struktúra, hosszan több impulzussal bontakozik a korty második fele. Hosszú. Szép, de a 07-esek ma jobban szerethetőek.  7

Pierre-Marie Chermette: Fleurie La Poncié 2012

Beaujolais egyik cru területe, 35 éves ültetvényről. Bortársaságban vettem.  Szokatlan illat, eleinte csalódás is, sokkal több gyümölcsöt vártam egy fiatal beaujolais tól, akkor is ha cru, pláne, hogy Fleurie kifejezetten a bájos és feminin oldalát hivatott bemutatni a stílusnak, de időt rászánva azért be kell látni van itt karakter és komplexitás. Pörkölt magvak, föld, humusz, köményes fűszeresség, és már-már „feketebélabácsis” mennyiségű sósság. Szájban közepes testű. Intenzitás is közepes, nem túl sok és finom tapintatú tannin, érett, lendületes, de kerek savak. Nem egy különösebben tömör vagy mély szerkezet, de szép arányosan kitöltött, közepesnél alig hosszabb lecsengéssel. A végére feltornázta magát 6 pontra.

A. et P. de Villaine: Mercurey les Montots 2012

A szokásos megbízható cote chalonnaise a Terroir Clubból. Elég komplex illat már fiatalon. A friss piros bogyósok és a profin, diszkréten használt hordó mellett elég sokféle fűszert fedezhetünk fel, főleg keleties-sáfrányos vonalon. Közepesnél alig teltebb. Tiszta ízek, közepesnél strukturáltabb felépítés. Élénk savak, finomszemcsés tanninok, sima, szinte selymes tapintat. Közepesnél hosszabb. Egy picit több intenzitás, mélység hiányzott a klasszis szinthez, de remek, elegáns pinot. 6+/ 6.5

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1006616353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.08.21. 08:45:47

Ezeket mindig kicsit irigykedve olvasom. Burgundia nekem olyan magasan van arazva hogy komolyabb burgundit talan ha eletemben osszesen ittam ennyit, mint itt egy posztban latok :) Kostolo korben osszedobunk neha de egymagam nem szannek borra ekkora osszegeket, ugyhogy koszi hogy megteszitek helyettem

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.08.21. 08:55:44

@Syntax Error: "nem szannek borra ekkora osszegeket"
Baromság is :) Nagyon ritka az az élmény, hogy egy ilyen árú borban tényleg akkora varázs lenne, hogy megérje. Szerintem 10 db. 50 és 100 euro közötti bornál jó ha egyszer kapunk olyat, hogy igen kérem, ezt az érzést ártól függetlenül meg kell tapasztalni...

silvousplait 2014.08.21. 10:58:21

@drbarta: "Baromság is :) Nagyon ritka az az élmény, hogy egy ilyen árú borban tényleg akkora varázs lenne, hogy megérje." Azt hiszem, ez a kijelentes eros felreertesekre adhat okot. Teny, hogy sok a vilaghirnevvel visszaelo draga es kutyauto bor. Teny, hogy en itt, Franciaorszagban konnyebben beszelek, es tavolrol nehez navigalni a burgundi dzsungelben. De ahol ettermekben (!!! hanyszoros szorzo ??) meg mindig konnyen fellelni zsenialis palackokat 60-90 euroert, mikozben a deli magyar lekvar elitje sem sokkal olcsobb (ettermen kivul), csak eppen parodia es szegyen, ott azert nem olyan borzaszto a helyzet... Persze, mondom, kell a helyismeret, de hat kerdezni, tajekozodni mindig lehet.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.08.21. 20:01:44

@silvousplait: Nem a burgundi borok általános árazása, illetve nehezen kiismerhető világa késztetett erre a mondatra. Nem is arra gondoltam, hogy sok a drága és hírnevével visszaélő bor.
A legtöbb esetben olyan borokra adok ki ennyi pénzt, melyeknek előtte alaposan utánanézek, mégis általában csak a kötelezőt hozzák, a legritkább esetben váltják ki az újbóli birtoklás vágyát. Szóval tényleg úgy érzem, nem feltétlen azon múlik, hogy mennyi örömünk lesz a borokban, mennyi emlékezetes élményben lesz részünk, hogy hány alkalommal vagyunk hajlandóak ennyire mélyen a pénztárcába nyúlni.

vinos 2014.08.21. 21:09:33

Szívesen olvasnék egyszer a Borrajongón egy Új-Zéland - Burgundia összecsapásról pinot fronton. Van esetleg erre esély a közeljövőben?

Szegediszomelijé 2014.08.21. 21:23:47

@vinos: Én , mnt rendszeres résztvevő, igen, szívesen kóstolnám ezt a programot. Esély... kevés, de soha ne adjuk fel!

silvousplait 2014.08.22. 10:20:19

@drbarta: Sajnalom, mindenesetre... Nekem valamiert ugy tunik, mintha Burgundia valahogy kifogna a magyar izlesen (vagy forditva). Sokszor nehezen hiszik el nekem, hogy ezekre a borokra hosszu eveket varni kell (neha magamnak is nehezen hiszem el), aztan jon egy etterem, jo borasz 10-15 eves bora a fentebb emlitett, tobb mint kedvezo arsavban (a palackot persze idealis korulmenyek kozt taroltak), es akkor, aha, tenyleg es huha, es az ember tudja, hogy Burgundiahoz bizony, turelem kell.
süti beállítások módosítása