A FineWines.hu borest-sorozata ráfordult az ünnepekre, Tar Ferenc jó szokása szerint különlegesen izgalmas rendezvényeket tartogatott az év végére. Az első decemberi esemény egy örökzöld témára lett felfűzve: burgundi pinot noir-ok a trónkövetelők ellen, de ezúttal plusz csavarral, egy harmadik csapattal megtoldva. A második kihívó csapatot a pinot noir-hoz hasonló stílusú bort adó szőlőfajták borai adták. Háromszor négy, azaz összesen 12 bor gyűlt össze, a névsorban igazi nagyágyúkkal.
Vakon kóstoltunk, kettébontva a mezőnyt. A versenyzők névsora előzetesen már ismert volt, és még annyi segítséget kaptunk, hogy mindkét hatos etapban 2 burgundi pinot noir, 2 nem burgundi pinot noir és két egyéb fajta bora volt elrejtve. Szép sor volt, egy kivétellel az érett tételek is remek formában voltak és a nem pinot noir-ból készült borok is állták a sarat. A kóstolás sorrendjében következnek a jegyzetek.
Leitz-Becker Rothenberg Spätburgunder Trocken 2010 Rheingau
Halvány téglavörös színe korosabb bort sejtet. Tercier aromák uralják az illatot: avar, gomba, száradt vér, kevés porrá aszalt meggy. A szerkezet még bőven kitart és hűvös klímás borra utal. Kifejezetten kackiás savakra és szárító tanninra épül a feszesre húzott korty, kicsit szárít is. Ízben már nem sokat mutat a tercier aromákon túl, pici szárított zöldfűszer csatlakozik az illat aromáihoz. Első körben még rendben volt egy érett bornak, visszakóstolásra megette az oxidáció. 5p-
Bott Frigyes Pinot Meunier 2017
Friss, szinte primőrös illat, alacsony kénnel, vad meggyes, rostos meggyleves, rózsaborsos díszítésekkel. Karcsú test, lendületes savak, mennyiségre nem túl sok tannin jellemzi a szerkezetet, enyhe kocsányos húzása van, de jól áll a bornak. Meggy, fekete cseresznye, málna, borsos jegyek adják az aromákat. Fiatalos, energikus bor, tele gyümölccsel, fűszerekkel és bizsergető savakkal. Szinte mindenki (én is) a 2020-as kékfrankosra tippelt, volt nagy meglepetés a leleplezéskor. Visszakóstolásra levegővel már érettebb benyomást keltett, de akkor is tetszett. 7p-
Anne Gros Bourgogne Pinot Noir 2015 Bourgogne
Rubin mag, téglavörösbe hajló karima mutatja, hogy ez a bor sem csikó már. Az illat intenzív, érett piros gyümölcsök elegyednek narancsvirággal és karácsonyi fűszerekkel. Határozott és elegáns jelenség, remek sav és bársonyos, perzisztens tannin biztosítja a stabil szerkezeti vázat, a korty kiegyensúlyozott és hosszú. Ízében érett szamóca, cseresznye, málna, pici narancshéj és karácsonyi fűszer. Kiváló alap burgundi. 8p-
Evesham Wood Willamette Valley Pinot Noir 2008 Oregon
Világos rubin szín, kissé nehezen szálazható, kortalan illat fogad, benne egy kevés érett piros gyümölcs, némi egzotikus fűszer, kurkuma. Kóstolva kecses, legömbölyödött savakra és kevés tanninra épít. Ízben még mutat egy kevés érett piros gyümölcsöt és egzotikus fűszert, de a kor jeleként már aszalt paradicsom, tejcsoki és karamell is felbukkan. Kellemes meglepetés, nem gondoltam, hogy egy 15 éves alap oregoni pinot noir ilyen szépen tartja magát. 7p-
Johanneshof-Reinisch Frauenfeld St. Laurent 2015 Thermenregion
Sötétebb, mint az átlag pinot noir. Illata intenzív és még egészen fiatalos: édeskés és egzotikus fűszeresség, érett sötét bogyós gyümölcsök - áfonya, szeder -, egy kevés tejcsokoládé és narancshéj. A test közepes, ezzel együtt is tartalmas és sűrű a bor, mégis gördülékeny, köszönhetően a sima textúrának és a dinamikus savaknak. Ízvilága az illathoz hasonlóan gazdag: sötét bogyós gyümölcsök, pici édesfűszer és narancshéj. Újabb kiváló bor a pincétől. 7p
Méo-Camuzet Pommard 2018 Bourgogne
Összetett és még bőven fejlődő illatában érett piros gyümölcsök, málna, szamóca, vérnarancs és finom édeskés fűszeresség. Nagyon elegáns és remek egyensúlyt mutat, a lendületes és finom savak szépen vezetik a kortyot, a tannin selymesen sima, a lecsengés hosszan kitart. Málna, szamóca, vérnarancs, finom fűszeresség, a korty végén egzotikus fűszerek és szilvaszósz. Számomra a sor legszebb bora. 8p
Unger Bormanufaktúra Ördög Kékfrankos 2020
Kékfrankos Kőszegről, kizárásos alapon másodjára már nem lehetett eltéveszteni. Szeder, áfonya, fekete ribizli, sötét erdei gyümölcsök, mentol, hűvös fűszeres és gyógynövényes jegyek alakítják az illatot. A légies, karcsú testhez lendületes, finom tapintású sav, sima tannin, selymes textúra tartozik. A bor könnyedsége ellenére nagyon koncentrált gyümölcsös aromákat tartogat ízben, a lédús korty az illat sötét erdei gyümölcseit hozza vissza. 7p
Ata Rangi Pinot Noir 2016 Martinborough (Wairarapa)
Szuperérett erdei gyümölcsök, szedermálna, pici édesfűszer színezi az illatot, amely fokozatosan nyílik és lesz egyre szebb, összetettebb. A korty lédús és lendületes, jó koncentrációval és beltartalommal, szép egyensúllyal, finoman masszírozó tanninnal. Érett erdei gyümölcsök, málna, szedermálna, áfonyafélék, egy kevés zöldfűszer és vérnarancs adják az aromákat, majd hosszú, tiszta lecsengéssel búcsúzik. A múltkori új-zélandi sorban nagyobbat szólt, bár nálam most az est legszebb borai között volt. 8p-
Domaine Jean Grivot Vosne-Romanée 2011 Bourgogne
Ismét érettebb borra utaló árnyalatok a pohárban. Avar, porrá aszalt gyümölcsök, aszalt paradicsom, növényi jegyek, szárított zöldfűszerek, egy kevés édesgyökér és gomba határozza meg az aromatikát. A feszes sav és a határozott tannin szilárd vázat ad a kortynak, amit elsősorban szépen kialakult érési aromák töltenek meg tartalommal. A magam részéről szeretem, ha még van gyümölcsösség a borban, ezzel együtt ez egy szépen érett burgundi pinot. 7p
Tenuta delle Terre Nere Santo Spirito Etna Rosso 2019 Sicilia
Nerello mascalese az Etna északi oldaláról. Izgalmas, egyedi, karakteres illat, a piros gyümölcsök mellett florális és narancsos aromák is megjelennek benne, majd zöldfűszerek (kakukkfű) és még egy kis tropikális jegy is bevillan. Élénk sav és fogós tannin fogja közre a nagyjából közepes testet, a korty húsos, gazdag, határozott gerinccel. Még fiatalnak, kissé kócosnak tűnik, simulhat még egy kicsit a palackban. Piros gyümölcsök - málna, eper - vérnarancs, morello cseresznye vezet ízben, a gyümölcsök mellett zöldfűszerek és narancshéjas fanyarság adják az aromákat szájban is. 7p+
Gantenbein Pinot Noir 2016 Graubünden
Régen kóstoltam már Gantenbein bort, a msszív hordóhatás emléke viszont megmaradt. Kicsit fülledt és nagyon füstös az illat, füstölt szalonna uralja, majd édesfűszerek is megjelennek. Eleinte mindent ural a hordó, alaposan kipörgetve megjelennek a finom részletek, egzotikus fűszerek, érett piros gyümölcsök, pici zöldfűszerrel a háttérben. Közepesnél picikét karcsúbb testű bor, savai élénkek, a hordó lenyomata szájban is határozott, de idővel azért visszább húzódik. Ízben is a füstös, füstölt húsos jegyek tűnnek ki először, majd piros gyümölcsök, zöldfűszerek, édesebb fűszeresség is felsejlik. 7p-
Olivier Bernstein Gevrey-Chambertin Villages 2015 Bourgogne
Nagyon érett alapanyagot sejtető, élénk, erőteljes illattal fogad a bor, rumos meggy és szilva, málna, sok érett gyümölcs és édeskés fűszeresség mellett idővel halványan némi gomba is mutatkozik. A korty öblös, húsos, meleg hangulatot áraszt, a finom savak és az érett tannin mellett kis édesség is kíséri. A tökéletesen érett, már kissé főtt állagúba hajló gyümölcsök dominálják az ízképet is, édesfűszerek és narancshéjas aromák kíséretében. Nem egy tipikus burgundi vörös, van egy kis újvilági beütése, inkább modern és hedonisztikus, mint klasszikusan elegáns, de kétségtelenül remek. 8p-