Van egy elméletem a tokaji Sauska-borokkal kapcsolatban, amiben rendíthetetlenül hiszek: kis hordó, nagy élvezet, nagy hordó, kis élvezet. Az újragombolt Puskás-aforizma éppen annyira dicséret, mint amennyire dorgálás, a helyzet ugyanis az, hogy miközben a hordókezelt, ambiciózusnak szánt nagyok többnyire bukdácsolnak, addig a famentesített (vagy minimalizált) alapszéria pénztárcát kímélve szárnyal, sziporkázik.
Mielőtt még bárki is az eddigieken felbuzdulva dűlős furmint-vertikálisokba csempészne alapszériás Sauskát, leszögezném, hogy ne tegye, ez a történet ugyanis nem erről szól. Úgy látom, hogy Rakaczki Gábor és csapata az elmúlt három-négy évben nem az elitmezőnyt, hanem a korrekt alapszériát definiálta újra cakkpakk, és ha valamire, hát erre nagy igény volt, van és lesz. A koncepció a ropogós savakról és a tiszta, direkt gyümölcsaromákról szól minden egyéb szükségtelen bonyolítás (dűlőkarakter, ásványosság) nélkül, és az alapfurmintban, a száztizenhármasban, valamint a műértők által már kóstolás nélkül lesajnált sárgamuskotályban igyekszik testet ölteni (a tartályos, Tokaj-arcú sauvignon blanc kivétel, az már-már pannon klasszis). Utóbbit már három éve rendszeresen követem (minta úgy rémlene, hogy nem is lett volna 2011-esnél öregebb évjárata), és évről évre örömmel nyugtázom, hogy van tisztességes középút a pacsuli muskotálysereg és az Őszhegy között, ráadásul a lélektani Bethlen-címlet alatt.
Lényeg a lényeg: a bor egyszerűen finom. Az illat határozott, de nem rúgja ki a pohár falát. Parfüm és tutti-frutti helyett friss szőlőt, barackot és sárgadinnyét áraszt. A szőlőn túlmutató aromajegyek és a pacsulimentes összkép szinte a műfaj határainak forradalmi feszegetését jelentik, de nem a frissesség és az élvezeti érték kárára. A korty egyensúlyos, a határozott savakat érzésem szerint kevés maradékcukor, valamint az illattal meglepő analógiát mutató gyümölcsösség támasztja meg. Tisztán, finoman kesernyés lecsengéssel búcsúzik. Pont így képzelem el a korrekt, erőlködésmentes tokaji muskotályt. Hol szódával, hol szóda nélkül győzött meg, hogy nyár van. A tavasz közepén. Stabil 5 pont, talán a muskotályt zsigerből elutasítóknak is érdemes lehet rápróbálni. (1 900 Ft, Bortársaság)
[A képet a kereskedő webshopjából vettem kölcsön.]