Nem titok, hogy a Tokaji borvidéken nem csak a hat engedélyezett szőlőfajtából készülnek borok, hanem más - főleg francia eredetű nemzetközi - fajtával is foglalkozik néhány borászat, természetesen ezek nem tokaji, hanem zempléni borként kerülnek forgalomba. A chardonnay, a sauvignon blanc, a pinot noir talán az a három fajta, amelyeknek boraival leginkább találkozhatunk, de például kékfrankosból, syrah-ból, rajnai rizlingből és régi magyar fajtákból is palackozott már le tételeket egy-két kísérletező kedvű borászat.
A kérdést időnként felteszik a tokaji borászoknak - legutóbb a Mészáros Gabriella által szervezett pasaréti kóstolón is felmerült -, hogy van-e helye a hat engedélyezett fajtán kívül másnak a borvidéken. A megengedőbbek szerint van helye a kísérletezésnek, persze nem a legmagasabb Tokaj eredetmegjelölésű kategóriában. A szigorúbbak szerint bőven elég a hat fajta, egyrészt a hagyományok, másrészt a tisztább termékpaletta miatt.
Nem vagyok tokaji borász, de fogyasztóként biztosan az előbbi táborba tartozom, szerintem kifejezetten izgalmas bort tudnak produkálni a "tájidegen" fajták a Tokaji borvidéken.
A Sauska Tokaj élen jár a borvidéken a nemzetközi fajták felhasználásában, sauvignon blanc-ból, chardonnay-ból és pinot noir-ból is palackoznak fajtaborokat. A legutóbbi külföldi utam során a sauvignon blanc aktuális évjáratából is vittem magammal a barátoknak, és ki is nyitottuk a bort.
Sauska Sauvignon Blanc 2023
Az előhűtött szőlőt bogyózás és finom roppantás után 6 órán keresztül héjon áztatták, majd kipréselték. A bor acéltartályban erjedt, majd 4 hónapig érlelődött seprőn palackozás előtt.
Illatában gyümölcsök - őszibarack, zöldalma, körte - keverednek enyhe füves, herbális jegyekkel, bodzával, egressel és némi füstös-köves aláfestéssel. Másnapra a gyümölcsös jegyek erősödnek, őszibarack, mangó és körte dominál. A test legfeljebb közepes, a savak kellően lendületesek, de nem élesek. Megvan a szélessége és hossza is a kortynak, nagyon enyhe krémességet is érezni. Citrusok, őszibarack, lime, mangó adják a gyümölcsös aromákat, pici citromhéj és bodza frissíti a bort, zöldfűszeres, sós aláfestés fokozza a komplexitást. A korábbi évjáratokhoz képest mintha intenzívebben megmutatkozna a fajtajelleg, de ahogy mindig, ez most is plusz rétegekkel egészül ki. 6p+/7p- (6250-6390 Ft - Bortársaság, Veritas)