A Borrajongó

Koros szeszek

2012. június 15. 06:00 - akov

cruz.jpgJó szokásunktól eltérően – holmi rizlingek helyett – most néhány erősített bort kóstoltunk meg. Elég volt végre a 7%-os alkoholokból, had csípjen s égessen a húszas szesz! Mondhatnánk, hogy Pardi barátunk röpke hazalátogatását ünnepeltük ezzel a szép kort megért erősített sorral. A borokat egytől egyig Szomjas Gödény borhűtőjéből aknáztuk ki, pontosan ezt az alkalmat várták. Térben és időben a portói origóból indulunk, majd Dél-Franciaországban végezzük, éppen csak lesodródva az Ibériai-félszigetről. De nem is ez a lényeg, hanem a rég várt találkozások és a magas alkoholok. És még valami. Megkóstoljuk egyben a Borrajongó – azt hiszem, bátran kérkedhetek ezzel – történetének legeslegöregebb borát.

Quinta de Bucheiro Tawny

(akov) Egy olcsó Tawny a belövéshez. Mahagóniba hajló koros szín, átlátszó, a piros árnyalat már nem lelhető fel benne. Fűszeres, fahéjas illat, aszalt gyümölcsökkel, kakaóval, dohánnyal, fügével. Az alkohol erőteljesen érzékelhető. Elég telt, krémes, kevés gyümölccsel kedveskedik. Pár évvel korábban el kellett volna fogyasztani, most már a bródig irányba tart, emlékeztet egy jó amontillado-ra. Aszalt gyümölcsöket azért még találunk, némi csoki és füge is van. A sav nem sok, az utóíz rövid, a mégis közepes-hosszú lecsengés csak a bródig aromákból él. 4 pont.

(Pardi) Halvány téglavörös szín. Viszonylag visszafogott illat, a stílus jellegzetes jegyeivel: a diós-karamelles-aszalt fügés aromák érett bor benyomását keltik. Alig közepesen telt korty, nem igazán kifinomult, az illathoz hasonlatos ízvilág. Tannin alig érződik, a savak szépen érettek. Egyszerű, de kellemes bor, becsúszik az 5 pontos tartományba. 2.500Ft. 19,0%

Graham's LBV Port 2003

(akov) Fekete szín, átlátszatlan, élénk rubin széllel. Nagyon vonzó, intenzív illat, fűszeres, amerikai hordós kókusz, rumos dió, virág, fekete cseresznye, csoki és aszalt fekete bogyósok. Kóstolásra jó vastag, krémes állagú, sok friss és aszalt fekete bogyóssal, virággal, vaníliával, szép hordós fűszerességgel. Remek sav, a sav-cukor aránya kiváló, a tannintartalom magas és nagyszemcsésen szurkálós. Nagyon szép szerkezete van a bornak, remekül fogyasztható, zamatos, a viszonylagos frissességhez komplexitás is társul. Erős 6 pont.

(Pardi) Kifejezetten sötét bíborszín, fiatalos megjelenés, holott majdnem tíz éves tétel. Közepesen intenzív illat sok friss piros bogyóssal (áfonya, ribizli). Dinamikus, jó felépítésű korty, sok-sok gyümölccsel és jelentős, de elegáns hordós aromákkal. Emelkedett savtartalom és sok, érett, még nem integrálódott, kissé tapadós tannin. Megfelelő mélység, ugyanakkor lehetne még sokkal gazdagabb, de szívesen fogyasztottam. 6 pont. 3.000Ft. 20,0%

Sandeman Vau Vintage Port 2000

A Quinta de Vau ültetvényről származó, tulajdonképpen dűlőszelektált alapanyag. 2002-ben palackozták.

(akov) Mély rubin, még élénk szín, nem tűnik korosnak. Már egy fejlettebb illattal van dolgunk, fekete bogyósokkal, sült gyümölcsökkel, rózsás virágossággal, fűszerrel, kevés bőrrel, fekete cseresznyével. Mély és összetett. Szintén telt a korty, a palackbuké már letagadhatatlan, bár a levegő kétségtelenül segít a dolgon. Nagyon szép sava van, az aszalt gyümölcsök jönnek elsősorban, de még frissek is csurrannak-cseppennek. A tannin sok, szintén nagyszemcsés, az aromáknak nincs sok gondja felzárkózni. Nyelés után egy pillanatra eltűnik a bor, majd visszaköszön, főként a hosszan felrakódó tannin dominál. Szép hosszú, vannak gyümölcsök is, de kiváltképp a kakaós-csokis lecsengés volt emlékezetes. Jó kis bor ez, erős 6 pontnál járunk. (A tavalyi Mondovinon kóstoltam már, frissebbnek hatott, nyilván a kisüveges kiszerelés miatt ő már jóval előrébb tart.)

(Pardi) Sötét bíborszínű. Közepesen intenzív illat, a friss pirosbogyósok (áfonya, ribizli) mellett visszafogottan aszalt gyümölcsös (áfonya, szilva) aromák is felismerhetőek, szép hordóhatás. Közepesnél teltebb, kirobbanóan zamatos korty, az illatban már megismert jegyekkel. Jelentős mennyiségű szépen besimult tannin, közepes mennyiségű érett sav. Tetszetős bor, de mélységben és gazdagságban is van sokkal feljebb. Az előzővel egy súlycsoportban van, 6 pont. 3.500Ft (375ml). 20,0%.

Cruz Vintage Port 1989

(akov) No, itt már 23 évnél vagyunk. Szintén egy nem túlzottan drága borról van szó, de már eszünkbe juttatja, hol is jártunk 1989-ben. Érdemes felidézni nyolcvankilences magunkat. Közép-mély rubin szín. Érett illat, fűszeres, erősen alkoholos, diós, virágos-rózsás, vaníliás. Meglett már, de abszolút nem öreges, a sok aszalt gyümölcs mellett még frissen villanó fekete bogyósok is vannak. Kóstolásra sűrű, jó alkoholos, a diós és aszalt fügés karakterhez van azért friss gyümölcs is jócskán. Nem harsog, főként a korty eleje intenzív és érdekes, de aztán hamar alábbhagy a robbanás. Portói skálán csak egy közepes utóízt ad, de mégis szép a bor, jól illusztrálja, mennyire kiválóan érhet egy komoly évjáratos tétel. A tannin magas, szintén nagyszemcsés, nem bánt. A csokis-kávés utózöngék még visszaköszönnek, és sokáig emlékeztetnek Portó kiválóságára. Erős 6 pont. 4.000Ft. 19,5%

(Pardi) Sötét bíborszín. Közepesen intenzív illat, kifejezett érettséget ígérő jegyekkel: kávé, aszalt datolya, tejcsoki. Közepesen telt, szép sima korty aszalt gyümölcsökkel (füge, datolya, papaya) és kávés-karamelles jegyekkel. A sima savak és tanninok remek tartást tudnak biztosítani a bornak, érett, de nem lapos. Lehet persze még cizellálni a műfajt, de nagyon kellemes ital, eléri a 7 pontot.

Rivesaltes Vin Doux Naturel 1947

rivesaltes.jpg(akov) Közép barna, de talán az óaranyhoz áll a legközelebb. Illatában először inkább kenyeres, oxidációs jegyek viszik a prímet, kiegészülnek egyfajta sós hatással. Nem is vártam mást. De, várjunk csak! Megdöbbentő, szellőzés hatására a 65 éves távlatból is elbújnak a törékenyebb aromák: virág, füge, aszalt őszibarack és más aszalt gyümölcsök, mazsola, vanília, karamell, tán hordót is érezni. Kóstolásra elég vastag, mézes, aszalt gyümölcsös, hozza a sherry-s/aldehides ízvilágot, de botorság lenne oxidáltnak kikiáltani. Inkább csak oxidatív, egy jó kis amontillado villan be ismét. Kenyérhéj, aszalt sárgabarack, töppedt szőlő, dió és más olajos magvak, valamint diszkrét sósság egészítik ki. Savból talán lehetne több, de így is megvan a közepes mennyiségű cukorral. Az alkohol meglepő módon besimul, az eredmény pedig egy meglepően jól iható, élmentes bor. A lecsengés hosszú, jó ideig aszalt gyümölcsök táncolnak benne. Igen meglepő, sőt, sokkoló élmény. A 7 pontot magabiztosan kiérdemli. Bár hozzáteszem, rendkívül zavar, hogy nem lehetünk biztosak a bor korában. Azt hiszem akkor is problémáznék ezen, ha egy 1947-es Cheval Blanc lenne az asztalon. Az az érzésem, az ilyen öreg borok kóstolása sosem lesz több, mint vaksötétben rohanás egyre könnyebb pénztárcával.

(Pardi) Borostyán szín. Intenzív, tiszta, mélyről jövő, érettségről tanúskodó aromák: aszalt gyümölcsök (füge, datolya), kávé, grillázs, dió. Közepesen telt korty, tökéletesen lekerekedett, teljesen élmentes szerkezet, vonzó aszalt gyümölcsös-hordós jegyekkel. Remek tartás, kifejezetten szép egység, megfelelő gazdagság és az eddigiektől komolyabb mélység, hosszú utóíz. Hihetetlen teljesítmény egy 65 éves bortól. Bivalyerős 7 pont, talán 8 is megvan, nagy élmény. 8.500Ft. 16,0% (forrás: Auchan, Párizs)

Domanies el Terroirs du Sud Banyuls Grand Cru 1959

banyuls.jpgCarignan, grenache és macabeu házasítása. A banyuls-i boroknál a Grand Cru minimum 30 hónapos érlelést feltételez, azaz nem terület alapú klasszifikációról van szó. És különben is, a Banyuls Grand Cru AC-t 1962-ben kreálták, szóval érdekes. Az elég jó állapotban lévő dugón “1976 Rivesaltes” olvasható, amely kissé növeli a bizonytalanságot. Nyilván akkor dugózhatták újra, ehhez képest viszont túl jó kondíciót mutat a parafa.

(akov) Klasszikus borostyán szín. Illatában dohány, öreg dió, kakaópor, aszalt gyümölcsök, vintage füge, öreg bútor, de nincsen romokban, virágot, vaníliát és fűszereket is érezni. Azért ez már egy rendesen érett illat. Vastag, nagyon érett ízvilággal köszön be, a sós-aldehides karakter ismét sherry-re emlékeztet. Diós, dohányos, de könnyen eszünkbe juthat fahéjas süti, mézes puszi és süteményszél is. Szellőzés hatására némi aszalt sárgabarackosság rémlik fel. A sok-sok tercier aroma azonban még nem kellemetlen, a bor bőven iható állapotban van. A lecsengés kakaóporos, kesernyés, érezni a magas alkoholt, a tannin szinte csak észrevétlen tapadással van jelen, őt már kiszortírozta az idő vasfoga. Valahol 5/6p körül járunk ezúttal.

(Pardi) Borostyán szín. Közepesen intenzív illat az eddigiekben is többször tapasztalt aszalt fügés, tejcsokis, diós-karamelles jegyekkel. Közepes test, az illathoz hasonló aromakészlettel. Jó felépítés, de az előző mellett mindenképp egyszerűbbnek tűnik minden téren, nem rendelkezik azzal a mélységgel és gazdagsággal. Tanninokat alig lehet érezni, a savak picit élénkebbek a kelleténél. Erős 6 pont. 16.000Ft. 16,5% (forrás: Auchan, Párizs)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr234588637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.06.15. 09:39:09

Nagyon érdekes poszt volt, magyar nyelven szinte nem is található ilyen leírás portóiakról. A Graham's Late Bottled Vintage 2005-ről tudtok valamit? Hasonlóan jó mint a 2003-as?

shiraz 2012.06.15. 11:39:14

"Az elég jó állapotban lévő dugón “1976 Rivesaltes” olvasható, amely kissé növeli a bizonytalanságot. "
ez tényleg elég érdekes :)
a "termelő" is elég érdekes honlappal rendelkezik: (főleg amit magáról ír)
www.terroirs-du-sud.eu/version_en/01-savoir-faire.php?accueil=1

A rivesaltes 47-esen volt termelő?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.06.15. 14:22:23

@rszabi: Sajnos nem tudom, de a Graham's azért elég megbízható. Szeretem az LBV-ket, mert nem túl drágák, vastagok, tanninosak és elég frissek, azaz elmennek a jobb beszélgetésekhez. :) Viszont érlelni csak 3-4 évet javasolnak az LBV-knél.

@shiraz: Oh, ezt nem is néztem. Szerintem ez valami téeszes bor, összevásárolták valahonnan. Ez a cég a "bármit 3 napon belül" típusú megközelítéssel működik. Vicces.

A Rivesaltes-en nem volt termelő. Biztosan egy jobban sikerült cooperative-os bor.

Bár semmi sem biztos, ugye...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.06.15. 16:39:21

@shiraz: Régen nyomozgattam valamennyit utánuk, ha jól emlékszem mindkettő téesz-termék. A 76-os dugó nekem is talány.

@akov: Miért nem lehetünk biztosak a bor korában?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.06.15. 17:16:35

@Szomjas Gödény: Jó kérdés, valóban érdemes kifejteni, mire gondoltam.

1. Olyan régi borokról van szó, amelyek talán felvásároltak, talán már nem is létező termelőktől.

2. Nem hiszem, hogy származási bizonyítványt vki is fel tudna mutatni hozzájuk.

3. A régi bor magas áron adható el, vonzó a hamisítás. Ld. Shiraz által küldött linken a Dél-francia céget, nem tűnik patyolattisztának.

4. 1976-os, kiváló állapotban lévő dugó. Nem kérdés, újradugózták a bort, ami rendben van. A dugó viszont NEM 30 évesnek nézett ki. Ellenvetés: ha hamisítottak, akkor már miért nem az 1959-es évszámot nyomták rá?

Szóval ködbe veszik a dolog, a fene tudja. Ez így még rendben is van, de amikor több ezer EUR-ok röpködnek fél évszázados Cru Classé BDX-ekre, hát nem tudom, hátborzongató...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.06.19. 17:03:40

@akov: Engem jelen esetben kielégít, ha 30-50 EURért még egyszer ugyanazt a bort tudom megvenni ugyanabban a palackban, tehát konzisztensek a tételek.

Hát, ahogy hallgatom a hazai származásibizonyítvány-piac helyzetét, nem igazán izgat, hogy az 50-es évek francia parasztja mit tud felmutatni. Talán jobb is nekem, ha nincs meg már az a papír :)

Mondjuk egy Jerez-szintű eredetvédelem és bornyilvántartás sokkal meggyőzőbb lenne, de nem ezt érzem lényegesnek.

A szuperdrága ronda festményárban repkedő cuccok nem az én asztalom.
süti beállítások módosítása