A Borrajongó

St. Andrea látogatás

2012. március 20. 06:00 - akov

standi3.jpgÚgy tűnik, hogy a március idusa adta hosszú hétvégén Eger lett a sztár. Rengetegen gondolták itt tölteni az első igazán tavasziasnak ígérkező napokat. A szálláshelyek szépen megteltek, az utcákat pedig elborította a napra éhes közönség. Utólag kiderült, hogy Drbartával forró kásaként kerülgettük egymást, míg más ismerősökkel a legkietlenebb helyeken futottunk össze. Elsőként az Egerszalókon található St. Andrea Szőlőbirtok volt a cél, már évek óta törekedtünk ide eljutni, de csak most sikerült a „jót gyakorolni”. A birtok arcát abszolút meghatározó Lőrincz György 1999-ben érte el első komoly sikereit az Egri, majd később az Országos Borversenyen. A családi fogyasztásra megtermelt kisebb bormennyiségtől 10 év alatt, rögökkel „kibélelt” ösvényen jutott el a ma 30 hektáros, kb. évi 170.000 palackot előállító középbirtok méretig.

A rengeteg fajtával dolgozó borászat szövevényes szortimentjét birtokborok és burgundiai filozófia mentén készülő dűlőszelektált tételek alkotják. Abszolút zászlóshajó a Bikavér, amelyből dűlős (Hangács) és superior (Merengő) verziók is készülnek. A rendszer előretolt bástyája a pinot noir, egyaránt dűlős és birtokbor tételekkel. A csúcsra pozícionált Örökké házasítás célja pedig fehérben megjeleníteni azt, amit a bikavér már régóta képvisel vörösben. Végül mindezt kiegészítik egyéb birtokborok és kisebb tételekben készülő dűlős fajtaborok. A hozamkorlátozott ültetvényekről szüretelt gyümölcs feldolgozása természetesen kíméletes, az erjesztés ritka esetektől eltekintve vadélesztővel történik és majdnem minden tétel rövidebb-hosszabb időt tölt el kisebb vagy nagyobb magyar hordókban. Röviden érdemes még megjegyezni, hogy a birtok 2007 óta kísérletezik a biodinamikus művelési móddal és hamarosan a kultikus Nagy-Eged hegyről is szüretelni fognak.

standi2.jpgElsőként néhány 2011-es hordómintát kóstoltunk. A Boldogságos olaszrizling 2011 szép tiszta, a fajtától váratlan, jólfésült ízképet és definiáltságot mutat. A hordós érlelés jegyei evidensek, talán picivel több savat elbírna. Az Örökké alapanyag hárslevelű szépen beérett szőlőből készült, mézesség, trópusi gyümölcsök és fehér húsú őszibarack a maghatározó jegyei. Szép gazdag, de itt a savgyilkos évjárat már érezhetően megtette hatását, eléggé lágy a bor. A Ferenchegy pinot noir nem sokkal van az almasav bomlás után, először kapros és koviubis arcát mutatja, majd némi levegőzés után előbújnak gyümölcsei. Elsősorban fekete bogyósok jellemzik – a pinot is szépen beérett –, sűrű, szép hordóhatással és ismét nem túl sok savval. A Hangács kékfrankos gyümölcsös teltsége és fűszeressége szép egységet mutat, a meleg évjárat fekete bogyósokat és meglett koncentrációt hozott ennél a fajtánál is.

A kóstolt palackos borok:

Rosé 2011

A közelmúltban került letöltésre. A vörösbornak szüretelt kadarka, kékfrankos és merlot leengedett leve (a franciák által saignée-nek nevezett módszer tk.), kétharmad részben hordóban erjedt és érett. Illata ropogós piros bogyósokra emlékeztet, cseresznyés, epres, semmi művi tutti-frutti. Kóstolásra nem túl aromás, az alkohol érezhető, a sav picit lusta, gyümölcseiben cseresznyés karakterű, közepes lecsengéssel, kellemes hordóhatással. Nem sokkal a palackozás után vagyunk, vélhetően rendeződnie kell még. Erős 4 pont.

Napbor Egri Csillag 2011

A népszerű alap fehér házasítás máris palackban van, Egri Csillagként kerül forgalomba, hisz megfelel az új szabályozásnak. 60%-ban hárslevelű és olaszrizling adja, de került bele chardonnay, pinot blanc, rajnai rizling és szürkebarát is. Kedves illat, fehér húsú barackkal, virágokkal, szőlővel, almával és trópusi gyümölcsökkel. A savtartalom itt is visszafogott, a test közepes-nagy, az alkohol kissé magas. Szőlős érzetű, nem túlzottan aromás, kis tapadós édességet érezni a lecsengésben. Ez a bor sem túl régen került palackba, talán még zavarban van. 4 pont. 14%. 2.200Ft

Örökké 2008

A pince szerint az egyik legjobban sikerült fehérboruk. Hárslevelű, chardonnay, olaszrizling, sauvignon blanc és szürkebarát házasítása. Érett fehér húsú barackos és trópusi gyümölcsös illat, finom fával, almával, virággal és szőlővel. Szájban eléggé hömpölygős, almás, szőlős aromavilág, szép fás jegyekkel. Nincs elég intenzitás és sav ahhoz, hogy fókuszált magja és hosszú utóíze legyen. A lágyság mellé csak közepes lecsengés társul. Kb. fél évvel ezelőtt sokkal jobban tetszett ez a bor, azóta aromáiban jóval haloványabb lett, inkább a hömpölygőssége került előtérbe. Akkor a 7 pontot is elérte, most csak 5/6 pont határa. 14,0%

harsorokke.jpg

Magyalos Kadarka 2009

A Magyalos Kadarkát szeretni is tudom meg nem is. A 2008-as évjárattal találkoztam talán először, tetszett, vásároltam is belőle egy palackkal. Tavaly nyáron bontva teljesen romokban volt a bor, oxidáltságot mutatott, miközben a dugó tökéletesnek tűnt. A 2009-essel a Várban, valamint ezt követően egy házi kadarka kóstolón futottam össze. Egyik alkalommal sem szerettem, valami furcsa mellékíz színezte. Most komolykodó illattal nyit, friss piros bogyósokkal, fűszerességgel, virággal és szép fás jegyekkel. Kóstolásra is az illatot meghatározó piros bogyósok – cseresznye, ribizli – jönnek és kiegészülnek borsos fűszerességgel. A közepesnél emelkedettebb savtartalom frissen tartja a bort, túlérett jegyek nincsenek, de az aromaintenzitás alig közepes. A hordós jegyek szépek, a lecsengés közepes és ezúttal tiszta, érezni benne azért egy pörköléses kesernyésséget. Nem túl bonyolult, de azon belül jól elkészített, stílusa egyéni és kiemeli a kadarkák közül. Erős 5 pont.

Csakegyszóval Pinot Noir 2009

Koviubis, kapros illat, piros bogyós gyümölcsökkel, némi túlérett jelleggel. A test közepes, az aromavilág cseresznyés és ribizlis, a sav a közepesnél több, a tannin szintén közepes. A lecsengésben erőteljes kesernyés gyógyszeresség van. 4/5 pont. 2.800Ft

Valóban Méltó Pinot Noir 2008

A korábbi dülőszelektált pinot sor 2009-től eltűnik, helyét a Csakegyszóval birtokbor és a Valóban Méltó szelekció veszi át. Jelen borunk a Hangács és a Ferenchegy területekről származik, a legjobb hordók kerületek be a válogatásba. Kedves illat, piros bogyósok, cseresznye érett és enyhén túlérett formában, mellettük virág, finom fűszeresség érezhető és kis koviubi dereng. A test a közepesnél teltebb, a tannin szintén közepes, aprószemcsés textúrájú. Cseresznye, ribizli és hordós fűszeresség határozzák meg, mindazonáltal nem túl intenzív és bonyolult. Nagyjából egyetértek Drbarta január eleji értékelésével. Eléri a 6 pontot. 7.000Ft, borsos ár.

Hangács Bikavér 2009

A 2007-es és 2008-as Hangács Bikavér nagy kedvenceim voltak, emlékük kíváncsivá tett, hogy 2009-ben mire volt képes ez a kiváló termőterület. A bor kékfrankos, merlot, cabernet franc, pinot noir és menoir alapokon nyugszik. Egyelőre még nincs forgalomban. Fűszeres, finoman borsos illat bolondítja, fekete bogyósokkal, virággal és vaníliával. Remek a fás hatás. A test közepes-telt, túlextraháltságról szó sem lehet, a tannin közepes-magas, szépen harmonizál a gyümölcsösséggel. Érett és elenyészően túlérett cseresznye, meggy, fekete ribizli adják az aromákat, kiegészülve finom borsossággal és a hordóból származó fűszerességgel. A sav a közepesnél nagyobb, frissen tartja a bort, a lecsengés hosszú. Remek. Erős 6 pont, ismerve az elődöket, később akár több is lehet.

Merengő Egri Bikavér Superior 2009

Nem vitás, hogy a Merengő 2006-os évjárata befér az Egri borvidéken valaha készített legjobb borok szűkített körébe is. Legutóbb nemzetközi mezőnyben kóstoltuk, szépen megállta a helyét. Az új évjáratot 32% cabernet franc, 27% merlot, 25% kékfrankos, 9% cabernet sauvignon és 5% syrah alkotja. 16 hónapot töltött el hordóban. Illatban érett és enyhén túlérett fekete bogyósok jönnek, mellettük finom virágosság. Nem érzem nagyon összetettnek. A test telt, a tiszta aromatikát fekete bogyósok adják, borssal, szép fűszerességgel, remek fás hatással. A tannin közepes-magas, apróporos szerkezetű, szépen extrahált. Jók az arányok, szép a lecsengés is, de sajnos a sav kevés a jól fókuszáltsághoz és az igazán kiemelkedő struktúrához. A 2006-oshoz hasonlítva jóval kevesebb a kékfrankos aránya, a titrálható savtartalom pedig 1g/l-el alacsonyabb (4.8g/l), az alkohol picit magasabb (14% ellenében 14.73%). Mindenesetre erős 6 pont. 7.300Ft

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr514323664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2012.03.20. 09:57:43

Őszinte, kemény cikk. Hétezer forinttal sem érnek 6 pont fölé (bár illene). A Pinot eljárásuk már régóta dühít, illene, hogy végre megértsék a fajtát. Valóban méltó, de ugyan mire? A kérdőjel megmarad, burgundiától (meg talán mástól is) továbbra is fényévnyire.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.20. 11:49:54

@európai: miért kemény? A Valóban Méltó pinot valóban túl van árazva. Kb. ennyi megjegyzést tettem!

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.20. 15:37:42

Azért tesznek-nyitnak a másik irányba is, az akutyafáját például orbitális jóborraszoktató anyag, mindig ajánlom mindenkinek úton-útfélen. de a pinot tényleg túl van árazva..

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.03.20. 16:38:41

Lőrincz Györggyel 4 éve egy Merengő elővétel bemutatón találkoztam, nagyon szimpatikus volt, csak a bora akkor drágább volt, mint az aktuális Kopár. azóta sem tudom, hogy a termékek árstratégiáját ki alakítja, de nagyjából mindegyik boruknál felmerül az "ezért az árért jobbat érdemelnénk"-érzés.

a St. Andrea számomra az örök próbálkozás. kéne 4-5 szőlőfajtát találni és azzal rendesen foglalkozni, semmint mindenbe belepróbálkozni egy kicsit. valakinél olvastam, hogy az "Év Borásza" díj után minden borász teljesítménye visszaesik - kezdek egyetérteni.:-(

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.20. 17:09:29

@szenvedély S.: Szerintem a Hangács Bikavér biztosan jó irány, nekem a 2007-2008-as és most a 2009-es is tetszett!

Szegediszomelijé 2012.03.20. 20:29:11

@szenvedély S.: Az a Merengő nagyságrenddel jobb a Kopárnál, ami persze a Kopár árazását is kérdőjelezi. A Kutyafáját vöröst jó szívvel ajánlom, az 1500-2000 Ft közötti részben biztos, hogy a legjobbak közt van.

dalton1 2012.03.20. 21:44:30

@Szegediszomelijé: ezzel mondjuk vitatkoznék...persze ízlés kérdése is, de még ha jobb is a Merengő (amit erősen kétlek) hát nem nagyságrendekkel...(nem vagyok egy Gere-rajongó...a tisztánlátás végett...)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.20. 22:08:27

@dalton1: A fent belinkelt kóstolónkon a 2006-os Merengő sokkal jobbnak bizonyult a 2006-os Kopárnál. Ha meggondolom, nekem nincs sok szerencsém a Kopárokkal...(mondjuk a Merengőkkel se annyira, a 06-os kivételével persze)

Szegediszomelijé 2012.03.20. 22:16:20

Szia! Sztem ízlés kérdése, hogy nekem, neked ez v az a bor jobban csúszik, finomabb. De a tartalom, rétegek az nem ízlés kérdése, attól függetlenül van (vagy nincs). A 2006-os Merengő egy kiváló bor, jobb területekről is származik az alapanyaga, mint a Koparnál, és ez itt ki is jön. itt kóstoltuk: borrajongo.blog.hu/2011/03/29/nagyvoros_csata_hazank_vs_ovilag#more2775436
igen kemény mezőnyben. Gerétől ennél számomra nagyságrenddel jobb az Attila, mely szintén feltűnik ezen a blogon (nem valószínű, hogy sokszor lesz hozzá szerencsém, de nagyon örülök, hogy volt alkalmam megkóstolni). Amúgy én sem vagyok Gere párti, de Szentandi sem. Viszont mindkettőt tisztelem, és ezzel együtt úgy tapasztalom, hogy a Kopar inkább jól felépített brand, mint top bor -ahhoz bizony általában kevés a komplexitása. Emellett talán az egyetlen magyar bor, mely viszonylag nagy palackszámban és komoly áron fogy el a piacon -és jó volna, ha sok társa lenne.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.03.20. 22:58:09

@Szegediszomelijé: lényegesnek találom, hogy mind vörös, mind fehér területen sokkal jobb, kiegyensúlyozottabb, kifinomultabb és ízletesebb termelők vannak Gerénél és Sztandinál is. az ár/érték arányról nem is beszélve.:-) egyelőre e két termelő a tiszteletet kapja tőlem a pénzem helyett...

talán a Kutyafáját megkóstolom, mert az olyan árkategóriában van, aminél nem nagy a bukta - de inkább attól tartok maga az ízlésvilág, ami nálam nem jön be. egyre inkább.

loading 2012.03.21. 09:39:48

@szenvedély S.: Ha 2010-est találsz, ne tedd. Nem éri el a korábbi évjáratok minőségét (sőt!).
@európai: Nem kemény cikk, inkább reklám. Változatlanul nem tudok elvonatkoztatni (tudom, az én hibám) a szöveg és a pontozás ellentététől.
A Pinot-ikról írt megjegyzéseddel mélyen egyetértek. Emiatt kérlek ne kóstold meg a Valóban Méltót (2008-as): hosszú évekre kiírod a pincét a listádról. Tavaly novemberben kóstoltam: egyáltalán nem Pinot-szerű, ellenben de savanyúcukor.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.21. 09:43:42

@loading: távol álljon tőlem a reklám! A pontok szerintem reálisak - persze megint nemzetköziben nézve. A bevezető meg csak tényekre szorítkozik, szerintem. Ha nem így van, akkor kopintsatok rám.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.21. 10:03:21

@loading: Szerintem se kemény a cikk, de szerintem a 4 és 6 pont közötti sávban elhelyezni a St. Andrea-szortimentet csúcsborostul, mindenestül messze nem reklám. Nekem elég reálisnak tűnik.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.03.21. 20:34:10

@akov: @drbarta: egyetértek - nincs benne több és ezért kedvellek titeket olvasni.:-)

na ez reklám!:-)

kegyetlenkirály 2012.03.22. 09:12:39

Amennyiben van kedvetek nyilatkozni arról, kinek mennyit ér meg egy 6 pontos bor, kiváncsian várom. Maradjunk a fent említett írásnál (Merengő Sup.'09 / erős hat pont). Mi az az összeg ami kifizethető ezért a borért ? Ez kb. 30 USD , ha egy külföldi érdeklödő bemegy a SzentAndihoz és kéri a pincészet legjobb borát, elégedett lesz ?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.22. 09:14:33

@szenvedély S.: köszi, végre egy pozitív visszajelzés. :)

@kegyetlenkirály: ennél a bornál 3500Ft mondjuk reális volna.

kegyetlenkirály 2012.03.22. 09:19:17

@akov: szerinted akkor mivel indokolható a dupla összeg ?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.22. 09:28:00

@kegyetlenkirály: nézd, ez szerintem bonyolult kérdés. Van egy termékportfóliód, amit fenn kell tartanod. Nem adhatod a csúcsborod annyiért, mint az alap fehérborodat. Plusz mindenki mást gondol csúcs- és a termőhelyet megjelenítő bornak...

Másrészt az árazás nem éppen erkölcs dolga. Ha ennyiért el tudják adni, akkor hajrá! Ld. bordeaux-i árazás. Kereslet-kínálat.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.03.22. 11:06:16

@akov: Akkor legyen még egy pozitív visszajelzés. :)
Ne gondold(játok) azt, ha egy bejegyzésre nem, vagy csak kevés dicsérő komment érkezik, akkor az nem volt hasznos, érdekes vagy szórakoztató.
Szerintem nagyon is használható értékeléseket írtok hétről-hétre, következetesen átgondoltan pontozva, ezért nagyon jól használhatóak mankónak vagy útmutatónak.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.22. 11:14:38

@rszabi: köszi. Mindenképpen ez a célunk, amit itt leírtál. :) Nekem személyesen az is célom, hogy ne csak a legelismertebb termelőket szemlézzük, hanem a kisebbekket, kevésbé ismerteket is. Igyekszünk. Kösz.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.22. 11:52:06

@kegyetlenkirály: Jó a kérdés, hogy mennyi lenne a reális értéke a Merengőnek. Én úgy gondolom, hogy 20 dolláros összegig elégedett lehetne vele bármilyen betérő külföldi borkedvelő.
30 dollár körül már széles körből lehet jobbakat találni.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.03.22. 15:04:04

@drbarta: tudom, hogy - mondjuk így: "türelmesebb vagy a magasabb összegért árult nem annyira kiemelkedő borokkal", mint én (de szép lett!:-)), de még a vörösök között is találsz olyat, ami 15 € alatt veri a Merengőt. jómagam is a 3.500 huf-os kategóriával értek egyet, lévén 9-15 € között lehet találni olyan chianti classico-t, ami inkább 7 pont mint 6 - bár sajnos nemtom, hogy ti is ennyire értékelnétek-e, hiszen beszéltünk már itt 9-10 pontos 2009-es Szt. Tamás furmintról...:-)

ugyanakkor, míg a Merengő 8.000-ért 6 pontos, addig egy 9-15 €-s bor kb. feleannyiért "legfeljebb nem 7", hanem csak 6! :-)

másrészt, ha valaki végiggondolja a termékpiramist, látja, hogy a Sztandi borok magasan prémiumkategóriának "próbálódnak beállítódni". kicsit röhejes, hogy amikor Tokajban azon gondolkoznak, hogy komoly, kézzel szüretelt több évig érlelt főborokat nem 0,5-ös, hanem 0,375-ös palackban tesznek a piacra, addig a Sztandi az egyáltalán nem prémium 11-es Napborát ugyancsak ekkora palackba küldi piacra. persze elképzelhető, hogy ez csak a Bortársaság számára palackozott (korlátozott) tétel, vagy hogy tényleg valami csoda a 2011-es, vagy ennyire kevés van belőle, de a weben még nem alakultak meg az első "Napbor Rajongói Klubok", így a helyes irány nem biztos, hogy az, ha 0,375 liternyi Napbort adunk 1400-ért, sokkal inkább az lenne, ha 1,5 literes Magnum Napbort forgalmaznák ennyiért. valószínűnek tartom, hogy most az üveg+dugó ára többe kerül, mint a benne található bor...

persze lehet, hogy itt is a nagy befektetést, vagy a bankhitelt kell visszafizetni...

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.03.22. 15:12:29

@akov: apropo Hangács Bikavér. két éve kóstoltam Egerben a Dobó téren bikavéreket, de nekem ott sem ő tetszett leginkább, hanem Gróf Butler, Thummerer és Kőporos bikavérei. nem mondom, hogy nem volt jó a Sztandi, de hozzám sosem állt annyira közel, mint a Takler vagy mondjuk egy Gróf Butler 2008-as Szarkás-tető, ami nagyon ízlik.

egyébként hozzájuk nem néztetek be a hosszú hétvégén? véletlenül??:-)))

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.22. 15:31:51

@szenvedély S.: Ahogy vesszük :) Régen én is bőszen számoltam, hogy hány ezresért hány pöttyöt adott az adott bor. Ma már kevésbé, de azért megvan mindig a véleményem, hogy vennék -e ilyet megint, avagy sem.

A további gondolatokhoz: ritkán van olyan tapasztalatom, hogy 10-15 euróért TÉNYLEG 7 pont körüli borok tobzódnának külföldön. Az a véleményem, hogy a klasszis szintet nyugaton is elég drágán mérik.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.22. 15:48:53

@szenvedély S.: Még Kovács Nimród és Bolyki fog jönni hamarosan. Buttler túra áprilisban lesz, már az új pincében! (már le van szervezve...)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.22. 15:50:34

@szenvedély S.: a Szent Tamás 2009-t én adtam 8 pontra. Ott és akkor nekem a pincében nagyon jónak tűnt, tiszta volt, intenzív és szép savszerkezetű. Bár hideg volt (akkor voltak a nagy mínuszok), a pincében is hűvösek voltak a borok, lehet benéztem. Sokkal gyümisebb volt minden btw, mint ha otthon bontok egy Szepsy bort. Azóta is kóstoltuk már Drbartával, nálam a 7p-t elérte.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.22. 15:59:50

@akov: szenedély S önmaga egyik korábbi kommentjére gondolt, ahol talán 9p köré adta a Szent Tamást.

Btw, az Úrágyát kóstoltuk együtt újra

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.22. 16:15:17

@drbarta: haha, többszörös tévedés. :)

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.03.22. 16:55:58

@szenvedély S.: Mindentől függetlenül nagyon örülnék, ha komolyabb szamorodnikat/főborokat lehetne venni 0,375-ös kiszerelésben. Sok esetben bőven elég ez a mennyiség és így könnyebben elérhetővé válnának a kivételesen finom, de sajnos elég drága tételek.
Tudsz konkrétumot, hogy melyik borászat akarja bevezetni ezt a kiszerelést?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.22. 17:06:48

@rszabi: természetesen ez kóstolásra jó, de teljesen máshogy fog érni, ha elteszed. Ez már kevésbé. Szerintem ilyeneket nem nagyon fogsz kapni!

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.03.23. 16:42:38

@rszabi: mintha Bárdos Saci említette volna, hogy a legközelebbi Amicusa (asszem a '09-es) már 0,375-ben jelenik majd meg - ugyanannyiért, mint a mostani 0,5-ösben.:-(

sajnos itt sem az a cél, amit te mondtál, sokkal inkább egyfajta áremelés.

@drbarta: @akov: sajnos egyikük sem igazán érdekel és valóban, nálam minimum 9 pont volt az a bor, de lehet inkább 11.:-) sokat kell még tanulnom. részben egy jó sorban könnyebb felértékelni a borokat és ha még egy érzelmi szálat is megpenget, simán lehet 2 pontot tévedni felfelé. mindez nem változtat azon azonban, hogy az említett Merengő árban cca. duplája a valós értékének.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.03.23. 16:51:05

@rszabi: tévedtem, nem az Amicus volt az, hanem a '07-es 6 puttonyos aszú. a jegyzeteim szerint októberben ezt mondta, ami azt jelenti, hogy a kijelentés érdekes, de hogy valóban így lesz-e azért semmiféle felelősséget nem vállalok.:-)

akkor asszem 12.000 volt az ára. picit sokalltam, még akkor is, ha nagyon jó bor, az ár már meghaladja az ingerküszöbömet.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.03.23. 19:46:10

@szenvedély S.: Köszi, hogy utánanéztél. Ez tényleg érdekes, mert amennyire tudom 0,5 kiszerelésben van a 2007 Nobilis aszú.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.03.23. 23:15:06

@rszabi: ne haragudj, ennél pontosabban nem emlékszem. minden évben tervez egy aszút, lehet a 2008-as lesz ilyen. ilyen részletességgel nem írtam fel, mert nem érdekel annyira a dolog. őszintén szólva ritkán veszek aszút. a szárazak sokkal jobban érdekelnek.
süti beállítások módosítása