A Borrajongó

Bukolyi Marcell kóstoló a Kálvária Pincében

2023. december 04. 06:00 - furmintfan

A Kézdy Dániel által alapított budakalászi Kálvária Pince rendezvényhelyszínként és szakmai műhelyként egyaránt funkcionál, utóbbi minőségében szinte egész évben rendeznek különféle kóstolókat. A téma lehet egy szőlőfajta, egy borvidék vagy akár egy borászat, utóbbi esetben a borász személyes prezentálásában. November végén Bukolyi Marcell volt a Kálvária Pincészet legutóbbi kóstolójának meghívott vendége, de sajnos Marci a kóstoló előtt nem sokkal lebetegedett, így nem tudott eljönni Budakalászra. Az esemény ettől függetlenül nem maradt el, Kézdy Dániel és a Bukolyi szortimenttel is dolgozó Artizan borkereskedés mindenese, Takács Alexandrosz vezényelték le a kóstolót. Tavasszal pedig a tervek szerint pótlásra kerül az esemény, ezúttal ténylegesen a borász személyes jelenlétével és várhatóan néhány új tétellel.

bukolyimarcell01.jpg

Kereken 10 bor szerepelt a tervezett sorban - 4 fehér, 6 vörös - szépen lefedve a pincészet választékát, ehhez jött még hirtelen felindulásból egy érlelt Gróf Buttler bor, amelyet még Marci édesapja, Bukolyi László készített az akkor legendás hírű pince berkein belül.
A jelenlegi Bukolyi Marcell birtok építése 2016-ban kezdődött el, amely mostanra egy 14 hektáros kis birodalommá nőtt a Nagy-Eged lábánál, és egyben ez az Egri borvidék egyetlen 100%-ban organikus szőlőbirtoka. A fókusz az Egri Csillagon és Egri Bikavéren van, de az ezeket  alkotó szőlőfajtákból önálló fajtaborok is palackba kerülnek.
Kézdy Dani úgy konferálta fel Bukolyi Marcit, mint az egyik legtehetségesebb fiatal magyar borász, és valóban, eléggé meggyőző sort kóstolhattunk, mind fehérborok, mind vörösborok terén.

bukolyimarcell02.jpgBukolyi Marcell Spring Rajnai Rizling 2022
Kézi szüret, egész fürtös préselés, tartályos erjesztés, finomseprőn érlelés, 7 g/l cukor. A nevéhez illően friss illattal fogad: körte, sárga húsú őszibarack, citrusok, rózsás virágosság, a szárazpróbában mandarin. Lendületes, könnyed bor, az élénk savak mellett pici CO2 frissíti és maradékcukor teszi még kedvesebbé, behízelgőbbé. Off-dry érzetű, zamatos, édes citrusok, körte, alma ízével. 6p-

bukolyimarcell03.jpgBukolyi Marcell Köves Grand Superior Egri Csillag 2022
50% hárslevelű, 30% rajnai rizling, 20% furmint (elméletileg pici tramini is jutott bele), egész fürtösen préselve, tartályban erjesztve, majd 90%-ban tartályban és 10%-ban 6 hónapig magyar tölgyfahordókban érlelve. Nagyon szép vonzó illata van, érett körte, őszibarack, mangó, virágok és egy kevéske zselécukor. Tartalmas anyag, jó egyensúllyal, picike cseresség még érezhető a kortyban, az erős közepes testet dinamikus savak támogatják. Gazdagon gyümölcsös az ízkép: körte, őszibarack, pici déligyümölcs, diszkrét fűszeresség. Remek bor, akárcsak a 2021-es Köves volt. 7p

bukolyimarcell04.jpgBukolyi Marcell Nagy-Eged Grand Superior Hárslevelű Reserve 2022
Illatára erősen rányomja a bélyegét még a hordó: pörkölési aromák, érett fehér és sárga húsú gyümölcsök és édesfűszerek elegyednek. A korty telt, sűrű, masszív szerkezetre támaszkodik, az élénk savak és a cseresség még nem simult be teljesen. Van még mit megemésztenie a bornak, bár ízben kevésbé tűnik soknak a hordó. Sárga húsú őszibarack, trópusi gyümölcsök, narancs, pici zselés cukor, fűszerek adják az aromákat. Komoly anyagnak ígérkezik, de még időt kér. 6p+

bukolyimarcell05.jpgBukolyi Marcell Off-Dry Furmint 2022
Illatban van egy kis késői szüretre utaló beütése: érett barackfélék, barackbefőtt, körtekompót  fogad. Ízvilágra és egyensúlyra olyan, mint egy jó német kabinett riesling, a csilingelő savak és a jelentős mennyiségű maradékcukor szép összjátékának köszönhetően csak úgy gurul a bor.  Édes citrusok, barackfélék, pici trópusi gyümölcs színezi. Nagyon eleven, filigrán jelenség, a savaknak köszönhetően a 20 g/l feletti maradékcukor is kevesebbnek tűnik. 6p+

grofbuttlernagyeged300400kadarka2005.jpgGróf Buttler Nagy-Eged 400-500 Kadarka 2005
Vakon kapjuk. Halvány téglavörös színe egyrészt a fajtára, másrészt koros borra utal. Illatban már tercier aromák uralják, avarral, kevés krumplicukorral. Feszes savai még meglepően jól kitartanak, de aromatikában már nem tartogat túl sokat, némi aszalt paradicsomon és tercier jegyeken túl. 5p-

bukolyimarcell06.jpgBukolyi Marcell Joy Pinot Noir 2022
Friss, szinte primőrös gyümölcsösséget vonultat fel az illata, leginkább szamóca, málna és csipkebogyó képében, zöldfűszerekkel kísérve. Nagyon könnyű, dzsúzos, jó sav, kevés tannin, karcsú test jellemzi. Ízben is piros gyümölcsök uralják, leginkább piros ribizli és szamóca, halvány zöldfűszeres kísérettel. 5p+

bukolyimarcell07.jpgBukolyi Marcell Nagy-Eged Grand Superior Kékfrankos Reserve 2021
Kézi szüret, kíméletes feldolgozást, erjesztés kisméretű kádakban, majd érlelés 500 literes magyar tölgyfahordókban. Mély, gazdag illat fogad, érett erdei gyümölcsök, egy kis likőrösség, némi kék virág. Nagyon lendületes, kifejezetten élénk savakra támaszkodik, a közepes testet finomszemcsés tannin keretezi. Ízben visszaköszön az érett fekete bogyós gyümölcsösség, amelyet leheletnyi édesfűszer és hűvös gyógynövényes aromák is kísérnek. 6p+

bukolyimarcell08.jpgBukolyi Marcell Kisfiam Egri Bikavér 2020
60% kékfrankos, 25% syrah, 10% pinot noir, 5% cabernet franc házasítása 6 hónapig magyar tölgyfahordókban érlelve. Aránylag visszafogottabb illatában piros bogyós gyümölcsök és egy kevés zöldfűszer elegyedik. Könnyedre hangolt bikavér, jól iható, alacsony alkohollal, legfeljebb közepes hosszúságú lecsengéssel. Piros bogyós gyümölcsök, vad erdei bogyós gyümölcsök, kevés zöldfűszer tér vissza ízében. 5p+

bukolyimarcell09.jpgBukolyi Marcell Nagy-Eged Grand Superior Egri Bikavér Reserve 2021
60% kékfrankos, 30% syrah, 5% pinot noir, 5% cabernet franc házasítása 18 hónapig magyar tölgyfahordókban érlelve. Sokkal komolyabb anyagot sejtet már az illat is, keleti fűszerek, hűvös gyógynövényes jegyek találkoznak az érett erdei gyümölcsökkel. Jó koncentrációt mutat, a 15% alkohol csak a korty végén kandikál ki egy kicsit, a tannin még picikét tapadós. Érett sötét bogyós gyümölcsök viszik a prímet ízben, fűszeres, gyógynövényes aláfestéssel. 7p

bukolyimarcell10.jpgBukolyi Marcell Nagy-Eged Grand Superior Cabernet Franc Reserve 2020
Cabernet franc a Nagy-Egedről, 12 hónapig magyar tölgyfahordókban érlelve. Sötét bogyós gyümölcsök, gyógynövények, egy kis likőrösség jellemzi az illatot. Sűrű, telt bor, a közepesnél nagyobb testet komoly savak támogatják, a tannin érett, hosszan felrakódik, de nem húz. Erdei gyümölcsök, keleti fűszerek, borsfélék, orvosi pemetefű, hűvös, mentás jegyek sorakoznak fel ízben is. 7p

bukolyimarcell11.jpgBukolyi Marcell Nagy-Eged Grand Superior Syrah Reserve 2019
Syrah a Nagy-Egedről 18 hónapig magyar tölgyfa hordókban érlelve. Napégette fekete bogyós gyümölcsök, áfonya, szeder, likőrös, lekváros jegyek, gyógynövények, pici medvecukor és enyhe földesség árad a pohárból, illatban és ízben is ugyanazt hozza. Nagyon koncentrált, vastag, sűrűn hömpölygő anyag, olyan "megáll benne a kanál" fajta. A koncentrált kortyot határozott tannin és élénk sav támogatja. Komoly bor, de érdemes lehet még várni a fogyasztásával. 7p

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1218266961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása