A hosszú hétvégén Egerben jártunk családilag. Mint így, ez nem a borokról szólt, a hangsúly a családon és a kiránduláson volt.
Ám voltak olyan periódusok, amikor akadt egy kis szabadidő a szabadidőmben. :) Gyerek nagyszülőkkel kisvasúton a Szalajka-völgyben, nejem türelmesen rója a ruha-üzleteket, én pedig kicsit beültem a Dobó téren a Bikavér Borozóba.
Egész tisztességes kínálatból lehet ott poharazni.
Ezeket kóstoltam:
Kovács Nimród Winery: Egri Csillag 2011
Friss, ropogós gyümölcsösség, zöldalma, körte. Könnyed korty, tisztaság, áttetszőség. Lazább szerkezet. Alig közepes ízintenzitás. Korrekt. Erős 4 pont.
Gál Tibor: Egri Csillag 2011
Illatosabb az előzőnél, virágosság, muskotályos szőlő illata is nagyobb szerephez jut. Hasonló felépítés, könnyedséggel, lazasággal, áttetszőséggel. Finom ízek, nem túl koncentrált kivitelben. 4 pont.
Gál Tibor: „Titi” Pinot Noir 2006
Csipkebogyó, negró, karamell, pörkölt magvak. Közepesen telt korty, érintésnyi tannin, viszonylag puhább savak. Érett, egységben levő szerkezet, különösebb mélységek nélkül. Palackérettebb ízek, kortalan gyümölcsösség, szokatlanabb fűszeresség, tercier aromák, rusztikusabb jegyek. Ettől a fajtától sokkal megnyerőbb borokat várok, de arányai, egysége tetszett. 5 pont. (komolyabb pinot-sorban nem biztos, hogy eddig jutna)
Orsolya: Tehéntánc 2009
Érett fekete bogyósok, szilva, áfonya, szeder, pici kapucsínó, földesség. Elég nagy testű korty. Sok, érett, bársonyos tannin, picit lágy savakkal kiegészülve építek fel szerkezetét. Fekete bogyós gyümölcsök, avarosság, dohány, földesség adják aromáit. Korrekt ízkoncentráció, betöltik a szájat, komplexitás is van, de a közepe a bornak puha, hiányzik a gerinc, a komolyabb mélységű mag. Eléri a 6 pontot.
St. Andrea: Merengő 2009
Szilva, édesebb fűszeresség ánizzsal, édesgyökérrel. Elég komplex, és megnyerő. Telt korty. Közepesnél több érett tannin, puha, de cizellált savak. Kellő intenzitású ízek, jó minőségű gyümölcsösség, komplexebb fűszeresség. A közepénél viszont lelágyul kicsit a bor, hiányzik itt is a fókuszáltság a magasabb kategóriához. 6 pont
Gál Lajos: Pajdos Bikavér 2009
Ánizsosság, keleti fűszerkavalkád, érett fekete bogyós gyümölcsösség. Buja és komplex. Telt korty, lekvárosabb gyümölcsösség, de jönnek a fűszerek is, meg mintha lenne egy kis odakozmált hangulat is. Hasonló felépítés, mint eddig. Nagy test, érett tanninok, lágy savak. Látványos koncentráció, de a közepétől elveszik a fókusz, a sok tartalom kicsit szétterül. Mindamellett bujasága tetszett. Eléri a 6 pontot.
Pók Tamás: Pajdos 2009
Nem annyira tömény az illat, mint az előző vöröseknél, de tulajdonképpen semmi nem hiányzik belőle. Van benne gyümölcs, fűszer, kellő báj, de még tolakodás nélkül. Közepesnél teltebb korty. Közepesnél több, érett tannin, és végre kellő dinamikájú, feszességű savak. Nem akar annyira lehengerlő lenni, mint a megelőzőek, de az ízek így is betelítik a szájat, a savak pedig tartják velük a lépést. Arányos, harmonikus bor, ő tetszett ma a legjobban. Mindazonáltal erős 6 pontnál itt sem járunk feljebb.