Két dűlőszelektált Egri Csillag következik a mai posztban, a legmagasabb, Grand Superior kategóriából. Érintőlegesen még a Furmint Februárhoz is passzol téma, hiszen mindkét borban van furmint, de egyrészt ez az Egri Csillagoknál inkább ritkaságszámba megy, másrészt pedig az egri házasításokban a fajtajelleg hangsúlyozása éppenséggel pont nem cél.
A St. Andrea választékának évek óta stabil tagja az egerszóláti Boldogságos dűlőről készített fehér házasítás. Bukolyi Marcell a Nagy-Eged "Köves" névre hallgató parcellájáról készíti fehér házasítását, amelynek ez a harmadik kiadása. A két bor 2021-es évjáratát kóstoltam már együtt, most a nemrég kifutott 2022-esek kerültek egymás mellé.
Bukolyi Marcell Köves Egri Csillag Grand Superior 2022
50% hárslevelű, 30% rajnai rizling, 20% furmint (elméletileg pici tramini is jutott bele) az egri Nagy-Egedről, egész fürtösen préselve, tartályban erjesztve, majd 6 hónapig 90%-ban tartályban és 10%-ban magyar tölgyfahordókban érlelve.
Az illat egyből szélesre nyílik: érett körte, őszibarack, alma, birsalma, a háttérben virágok és érintésnyi édesfűszer. Idővel kamillás, mentás, gyógynövényes jegyek is gazdagítják, másnap kicsit visszafogottabbá vált az intenzitása, de már érettebb sárga húsú gyümölcsök is megjelennek benne. A korty tágas, széles sav és alig érezhető hordó támogatja, és egy kis fenolosság is kíséri, a savak a korty második felében húznak bele és hosszúra nyújtják a kortyot. Ízben is körte, alma, birsalma vezet eleinte, a háttérben enyhe édesfűszeres, citrusos jegyekkel, majd déligyümölcsök, egy kevés vérnarancs és grapefruit is felsejlik. 7p (7500-8100 Ft - Artizan, Radovin)
St. Andrea Boldogságos Egri Csillag Grand Superior 2022
Olaszrizling, hárslevelű, szürkebarát, sauvignon blanc és furmint házasítása az egerszóláti Boldogságos dűlőről, tartályban erjesztve, majd 5 hónapig tölgyfahordókban érlelve.
Ennek a bornak visszafogottabb az illata, eleinte fehér és zöld húsú gyümölcsök, alma, körte, egy kevés mandula érezhető. Idővel zöldfűszeres, gyógynövényes jegyek is csatlakoznak, mint a kakukkfű, zsálya, édeskömény, majd második nap egres és sevillai narancs fokozza a komplexitást. Kóstolva kerek, a hordó visszafogott, nem telepszik a borra, de a savakat itt is kíséri egy kis fenolos érzet, ami egy kis rusztikusságot kölcsönöz a bornak. Alma, körte, egres, némi citrus, pici mandula és zöldfűszerek elegyednek ízében, pici naspolya, almahéjas fanyarság, majd a korty végén egy kis grapefruit csatlakozik. Második nap az aromák közül inkább a citrusos vonal - grapefruit, sevillai narancs -, az egres és a herbális, zöldfűszeres jegyek domborodnak ki. 6p+ (5000 Ft - Bortársaság, kifutott)
A két remek bor közül most a Bukolyi bor tetszett jobban, érzésem szerint ez valamivel koncentráltabb, ugyanakkor lendületesebb, mindez gazdag, érett gyümölcsösséggel párosul, főleg a furmint és a hárslevelű aromatikájával. A Boldogságos kicsit visszafogottabb és kevésbé gyümölcsös, a fajták közül talán a sauvignon blanc karaktere érvényesül leginkább.