A régi magyar szőlőfajták iránt elkötelezett borászok és borkedvelők összefogásának köszönhetően 2025. május 8-án megrendezésre került az első Régi magyar szőlőfajták nagykóstoló, amelynek a Szent Angéla Gimnázium adott otthont. Hosszú, rögös út vezetett idáig, de úgy tűnik, hogy az évtizedek alatt feledésbe merült hagyományos szőlőfajtákat egyre többen karolják fel, és talán a köztudatba is visszakerülhetnek.
Mint azt sokan tudják, Szentesi József a budai vörösről olvasva merített inspirációt, és fedezte fel újra a csókaszőlőt és társait. A budaörsi borász a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetéből hozott 10 fehér- és 10 kékszőlő fajtával létesített egy kísérleti ültetvényt. Szentesi József előbb tapasztalatait, majd később a régi magyar fajták szőlőoltványait is megosztotta az érdeklődő borász kollégákkal. Ennek és persze a maroknyi kitartó és érdeklődő borásznak köszönhetően mára már az ország különböző borvidékein néhány tucat birtok telepített ezekből a szőlőfajtákból.
A közös érdeklődés révén több borász évek óta rendszeresen találkozik, közösen kóstolnak és együtt gondolkodnak, és ennek eredményeként februárban megalapították a Régi Magyar Szőlőfajtákért Egyesületet. Ebben a közösségi formában lehetőségük lesz a jövőben ezeknek a szőlőfajtáknak nagyobb támogatottságot biztosítani, a közös célokat pedig szervezettebben megvalósítani. A tagok értékes közös örökségként tekintenek ezekre a fajtákra, amelyek egyediségükkel érdekes színfoltként jelenhetnek meg a palettán. Minél több borászatnál jelennek meg ezek a fajták, annál több lehetőség lesz tapasztalatcserére, amely hosszabb távon a legjobban működő fajták, szőlészeti és borkészítési metódusok megválasztását is elősegítheti.
Természetesen a piacon elenyésző mennyiségben jelennek meg ezek a borok, már ha egyáltalán megjelennek. Egészen meghökkentő számok repkedtek az egyes standokon, nem ritka, hogy egy évjáratban 100 liternél is kevesebb készült ezekből a tételekből. Mivel a régi magyar szőlőfajták egyelőre csak kísérleti ültetvényként telepíthetőek, nem titkolt cél az engedélyeztetésük érdekében folytatott lobbitevékenység.
A kóstolón felsorakoztak a régi magyar szőlőfajtákkal foglalkozó borászok, közülük a legtöbben már palackoztak bort az általuk dédelgetett fajtákból, másoknál még ezután fog termőre fordulni a kísérleti ültetvény. A legtöbb kiállító "megszokott" Kárpát-medencei fajtákból készült boraival egészítette ki a sort, így szép színes paletta alakult ki.
A kóstoló nagyrészt családias hangulatban zajlott, a vártnál több vendéggel, legalábbis a legtöbb borász, akikkel beszéltem, meglepődött a létszámon. Ez is azt a meggyőződést erősíti, hogy van létjogosultsága a magyar fajták felkarolásának és az érdeklődő közönség is keresi ezeket a borokat. Aki persze tanninban gazdag, klasszikus értelemben vett "nagy vörösborokat" keresett, itt nem találta meg a számítását, a régi magyar fajtákból készült vörösborok inkább a remek savak, a gyümölcsösség, az egyedi fűszeresség, a finomabb rezdülések borai, míg a (egyébként kevésbé terjedő) fehérek is egészen meglepő aromatikát produkálnak.
Pincészetenként lebontva, kóstolási sorrendben következnek a rövidke jegyzetek. Sok-sok ismerős volt, a beszélgetések közben igyekeztem a borokra is figyelni, de a jegyzetelés a szokásosnál kevésbé ment. Ezúttal zárójeles pontok sem lesznek, volt, hogy írtam pontszámot a jegyzetek mellé, néha nem, úgyhogy ettől most inkább eltekintek. Összességében véve sok izgalmas tételt kóstoltam, meglehetősen egységes, stabil színvonalat mutattak a borok. Annak érdekében, hogy valamiféle tetszési index azért legyen, a nekem legjobban tetsző borokat az aláhúzás mellett megcsillagoztam.Centurio Szőlőbirtok
Ludányi Balázs első laskából készült bora mellett egy buborékos tételt és két vörösbort hozott magával. A Zenit Pét Nat 2024 kellemes, citrusos, körtés, zöldalmás, élénk savakkal, visszafogott gyöngyözéssel. A Laska 2023* illata vad erdei gyümölcsöket és zöldborsot idéz, ízben is bogyós gyümölcsöket és borsos fűszerességet hoz, karcsú test, jó savak és arányos szerkezet mellett. A Diós Kékfrankos 2023* komolyabb, koncentráltabb, meggy, erdei gyümölcsök, finom fűszeresség jellemzi. A CABfrankos 2024 egy vidám, friss, élénken gyümölcsös bor, könnyed, jól fogyasztható.Szászi Birtok
A Szászi Pince 2023-as csókaszőlőből készült borát kóstoltam az esemény beharangozó írásához, azóta évjáratváltás történt. Mellé Kárpát-medencei fehér szőlőfajtákbor készült tételeket hoztak a kóstolóra. A Hárslevelű 2022 fehér húsú gyümölcsös, őszibarackos, kerek, aránylag lágy savakkal operál. A Kéknyelű 2023 tömörebb, feszesebb, neutrálisabb gyümölcsösség, pici fűszer és leheletnyi só színezi. A Furmint 2021* sárga húsú gyümölcsös, körtés, almás, enyhén fűszeres, van egy kis tapadása a kortynak. A Csókaszőlő 2024* vastagabb, sűrűbb, mint az előző évből, sok érett gyümölccsel, málnával és élénk fűszerességgel.Kékajtó Szőlőbirtok
Németh Miklós kőröshegyi birtokán még nem fordultak termőre a régi magyar fajták telepítései, cserébe itt még a pult alól is előkerültek palackok. A Gyerekjáték Olaszrizling 2022 finoman virágos, fehér húsú gyümölcsös, arányos, kerek bor. A Kőröshegy Olaszrizling Válogatás 2022* tartalmasabb, finoman krémes, fehér húsú gyümölcsökkel, pici fűszerrel. A Színjáték Olaszrizling Narancsbor 2021* virágos, gyógynövényes, narancsolajos aromákat idéz, jó sav és némi csersség felel a szerkezetért. A Faust Kékfrankos 2020* fűszeres, meggyes, cseresznyés, egy kis zöldborsos, kocsányos fűszerességgel, sima textúrával. A Kistücsök Vörös 2022 kékfrankos és zweigelt házasítása meggyes, szedres, málnás, könnyed és ehhez mérten elég határozott szerkezetű. A Társasjáték 2022 merlot, kékfrankos és zweigelt házasítása érett meggy, málna mellett enyhe édeskés fűszerességet mutat, sima, könnyed, gördülékeny.2HA
Török Csaba csókaszőlőből szokott készíteni egy kevés fajtabort és fűszerként a csúcsházasítás Courage-ba is csempész egy keveset az utóbbi években. A Monedula 2023* tehát csókaszőlő, fantázianeve a csóka latin nevéből ered. Érett, sötét meggy, málna, vonzó fűszeresség jellemzi, határozottabb tannin, masszívabb struktúra mellett.Bussay Pince
A néhai Bussay László is egyike volt azoknak a borászoknak, akik telepítettek csókaszőlőt, azóta is foglalkoznak vele és új fajtaként csatlakozott a laska is, egyelőre egy házasítás összetevőjeként. A Csókaszőlő 2023* sima, könnyed, kevés tanninnal, málnás, piros gyümölcsös, egyedi zöldfűszeres jegyekkel. A Mura Vörös 2022 laska, merlot, pinot noir, cabernet sauvignon, cabernet franc házasítása valamivel teltebb, piros gyümölcsökre építkezik, kerekséggel, jó egyensúllyal.Hegymente Szőlőbirtok
Kovács András (akov) és Tóth Kinga a kékfrankos mellett kezdettől fogva tudatosan foglalkozik régi magyar fajtákkal. A Hegymente Tihanyi Kék 2024* könnyedsége mellett jó savakat és tisztességes hosszt produkál, szamócás, rózsaborsos díszítéssel. A Csókaszőlő 2022* különféle piros bogyósokat idéz, finom borsossággal, jó szerkezettel. A Csókaszőlő 2023 éretebb, aszaltba hajló gyümölcsöket, kis földességet is mutat, van egy kis oxidatív jellege. A Hajnos Kék 2023* egyedi aromatikát villant, erdei gyümölcsös, fűszeres, jostás, izgalmas. A Laska-Syrah 2022 illatában van egy kis pörkölési aroma, emellett érett piros gyümölcsök, érett tannin és jó sav találkozása a kortyban. A Laska 2023* lendületes, málnát, érett erdei gyümölcsöket idéz, finom tanninnal, élénk savakkal.Földi Bálint
Földi Bálint Badacsonyra jellemző fehér szőlőfajtái között egyedi színfolt a piros bakatorból készült bora, mellé még egy kéknyelűt is hozott Bálint. A Piros Bakator 2024* körtés, őszibarackos, izgalmasan egzotikus aromákat villant, finom savakkal, egy kis trópusi gyümölccsel, remek egyensúllyal. A Kéknyelű 2024* visszafogottabb, de a fajthoz képest gyümölcsös, szép savakkal operál, jelen állapotában még kicsit kócos.Itt és Most Pince
A Hegymente Szőlőibirtokhoz hasonlóan az Itt és Most Pince is kiemelten foglalkozik a régi magyar szőlőfajtákkal. A Tihanyi Kék 2024 egzotikus virágos-fűszeres, enyhén borsos, könnyed és gördülékeny. A Csókaszőlő 2024 teltebb, érett meggyet, piros gyümölcsöket villant. A Vörös és Fekete 2022 kékfrankos, kadarka és csókaszőlő házasítása, az illat friss, szinte virágos, a kortyban kicsit húz a tannin, érett piros gyümölcsös, fűszeres, borsos ízvilággal. A Laska 2022 málnás, meggyes, diszkréten fűszeres, finoman felrakódó tanninnal. Az Újra 2023* kékfrankos, laska, tihanyi kék, csókaszőlő, hajnos kék házasítása, vad erdei gyümölcsök, meggy, málna, fűszerek alkotják az illat- és ízprofilt, ehhez finom szövésű korty és bársonyos tannin csatlakozik. A Laska Válogatás 2023* telis-tele van szuperérett piros gyümölcsökkel, összetett, izgalmas és lendületes. A Hajnos Kék 2022 kicsit oxidatív karakterű, leginkább egy sherry-re emlékeztet diós, aszalt meggyes aromáival.Szabó Zoltán
Szabó Zoltán kis hosszúhetényi birtokán régóta teremnek rég elfeledett fajták, olyan ritkaságokkal, amelyekből máshol alig találunk. A Járdovány Pezsgő 2022* illatban fehér és zöld, ízben inkább sárga húsú gyümölcsöket idéz, nagyon jól iható. A Sárfehér 2021 egyedi fehér gyümölcsös, virágos, szénás karakterű, könnyed, a végén pici kesernyével. A Szagos Bajnár 2024 is izgalmas, trópusi gyümölcsök, banán és egy kis sörélesztő fedezhető fel benne, a bor könnyed, a szerkezet szellős. Az Ófurmint No. 19 2018* elvágott vesszős szikkasztással készült, érett sárgabarack, méz, aszalt gyümölcs, sósság keveredik az olajosan sűrű kortyban. A Csigavér Vörös 2022 kékfrankos, olasz kadarka, csókaszőlő és más régi magyar fajták házasítása, nagyon könnyű, jó ivású, kellemesen meggyes, borsos, savanykás erdei gyümölcsös ízekkel.Szentesi Pince
A Szentesi Pince természetesen nem maradhatott ki a kiállítók közül. A Lisztes 2023* édes fehér gyümölcsös és trópusi aromákat is villant, könnyedebb szerkezet mellett. A Vörös Dinka 2023 teltebb, gömbölyűbb és neutrálisabb, finoman fűszeres és sós, enyhén gyümölcsös. A Budai Vörös 2023* 70% kadarka és 30% csókaszőlő cseresznyés, finoman fűszeres, határozott, jó állagú tannin felel a tartásért. A Csókaszőlő 2022* illatában málna, érett piros, leheletnyi édesfűszer jelenik meg, ez ízben még egyedi fűszeres aromákkal egészül ki, a korty tartalmas, gazdag. A Fekete Muskotály 2022 könnyed, aromás, de nem pacsuli, mindenféle egzotikus aromával.ApróKertek
Az ApróKertek Pincészet - a Szentesi Pincéhez hasonlóan - az Etyek-Budai borvidéken, Pázmándon tevékenykedik, a Budai Vörös sztori őket is megfogta. A Budai Vörös 2022* 2/3 rész csókaszőlő, 1/3 rész kadarka házasítása, meggyel, savanykás erdei gyümölcsökkel operál, határozott, arányos szerkezet mellett. A Budai Vörös 2023 70% kadarka, 30% csókaszőlő könnyedebb, előrehaladottabb, mintha pici oxidáxió is a küszöbön lenne . Az Olaszrizling 2024 olajos, kerek, aránylag lágyabb savai vannak, de tartalmas.Kisbaka Borászat
Új név és a nap meglepetése volt számomra a Kisbaka Borászat a Neszmélyi borvidékről, akik nagyon izgalmas tételeket hoztak magukkal, bálint szőlőfajtából még nem kóstoltam eddig fajtabort. A Bálint 2021* izgalmas és tartalmas, édesfűszeres, édes fehér húsú gyümölcsös, enyhén citrusos, leheletnyi vajasság is érezhető benne. A Sárfehér 2021 zöld és fehér húsú gyümölcsöket, citrusokat és elég kemény savat produkál. A Juhfark 2021* sárga húsú gyümölcsös, enyhén mézes, tartalmas, vastag bor. A Örökség 2021* az előző három fajta házasítása, sűrű, olajos korty, széles sav, édes fehér és sárga húsú gyümölcsök, pici édes fűszeresség jellemzik. Az Örökség 2022* több és érettebb gyümölcs karaktert mutat, érett citrusokkal, trópusi gyümölcsökkel, kerek savakkal. A Kadarka 2024 szénsavas maverációval készült, ennek megfelelően friss, epres, laza szövésű bor, szinte nulla tanninnal. A Kadarka 2021 könnyed, élénk savval és visszafogott hordóval, érett piros bogyós gyümölcsökkel. A Csókaszőlő 2024 málna- és eperlekvárt mutat, arányos, behízelgő bor.
A kóstolóra a szervezők hívtak meg, köszönet érte!