Még soha nem kóstoltam egy borkóstoló keretein belül 2-3 juhfarknál többet, ami nem meglepő annak fényében, hogy ez a fajta nem elterjedt hazánkban (és természetesen máshol sem, tudtommal). A Somlóról azonban kóstoltam néhány magas minőségű, kitűnő bort belőle az elmúlt években, és ez megérlelte a gondolatot, hogy összerakjak egy borsort juhfarkból szűrt borokból. A következő sort vettük górcső alá:
Juhfark-sor
György Villa: Pázmándi juhfark 2009. Világos citromszínű, apró buborékokkal a pohárban. Közepesen intenzív illat virággal, sárgadinnyével, licsivel, élesztővel. Könnyed korty, gyümölcsös zamatokkal, egyszerű, de elegendő mennyiségű érett savval. Kellemes borocska, eléri a 4 pontot.
Györgykovács Imre: Juhfark 2008. Világos citromszín. Visszafogott, de vonzó illat érett trópusi gyümölcsökkel (mangó, mandarin, ananász), pici vaníliával. Közepesen testes korty, a trópusi gyümölcsös-vaníliás zamatok mellé finom ásványosságot is kapunk. A savak érettek, csiszoltak, nem tolakodóan, éppen elegendő mennyiségben vannak jelen. Kellemes, kedves bor. 6 pont.
Laposa pince: Juhfark 2008. Világos citromszín. Közepesen intenzív illat, jelentős ásványossággal, emellett alig érezni gyümölcsöket. A korty közepesen telt, igazi ásványbomba, mellette finom virágosság és fehérhúsú őszibarackos jegyek. A savak érettek, de jelenlétük túlzó, ezáltal borítják az egyensúlyt. 5 pont.
Csordás-Fodor Borház: Juhfark 2007. Világos citromszín. Közepesen intenzív illat ásványossággal és némi főtt jeggyel. Viszonylag szegényes ízvilág mineralitással, túlérett sárgabarackkal. Emelkedett savtartalom, éles, kellemetlen savakkal. 3 pont.
Szabóvári pince: Juhfark 2006. Világos aranyszín. Intenzív illat mézzel, reszelt almával, erősen oxidáltnak tűnik. Hasonló a folytatás szájban is: zöld dió és reszelt alma a vezető ízjegyek. Túlzottan sok sav, amelyek ugyan érettnek tűnnek, de ennyi savhoz nagyobb test illene. 3 pont.
Spiegelberg: Juhfark 2008. Világos aranyszín. Intenzív illat erőteljes mineralitással, mézzel, virággal, szép hordófűszerekkel. A korty kerek, kifejezetten sós ízű, dinamikus, érett savakkal. Közepesnél nagyobb testű, általam tipikusnak mondott, tömör szerkezetű somlói, hosszú ásványos lecsengéssel. Stabil 6 pont.
Hollóvár: Juhfark 2008. Világos aranyszín. Közepesen intenzív „hollóváras” illat ásványokkal, gyógyszerrel, mézzel. Meggyőző, zamatgazdag korty: jelentős sósság, méz, mineralitás, sárgabarack. Mindehhez kidolgozott, érett, hömpölygő savak társulnak. Remek bor, hosszú lecsengéssel. Eléri a 7 pontot.
Kreinbacher: Juhfark 2008. Közepes citromszín. Intenzív illat körtével, sárgabarackkal, pici vaníliával és ásványokkal. Kerek, jó felépítésű korty gyümölcsös, ásványos, fűszeres jegyekkel. Érett, de nem kifejezetten cizellált közepes mennyiségűsav. Mély aromák, hosszú sós-gyümölcsös lecsengés. 6 pont.
Somlói Apátsági Pince: Juhfark 2009. Világos aranyszínű. Korábban már kóstoltam és tetszett. Közepesen intenzív, folyamatosan gazdagodó illat trópusi gyümölcsökkel, édesfűszerrel és természetesen ásványossággal. A korty kifejezetten aromagazdag (gyümölcsös-ásványos leginkább) és mély, a 24 gramm cukor szép balanszban van az érett savakkal. Remek bor. Eléri a 7 pontot.